Rezervaţia de urşi de la Zărneşti

rezervaţia de urşi de la zărneşti La marginea orașului Zărnești, din județul Brașov, se află cea mai mare rezervaţie de urşi din lume, inaugurată oficial în 2008 de Asociația "Milioane de Prieteni" și Asociaţia Mondială pentru Protecţia Animalelor.

La marginea orașului Zărnești, din județul Brașov, se află cea mai mare rezervaţie de urşi din lume, inaugurată oficial în 2008 de Asociația "Milioane de Prieteni" și Asociaţia Mondială pentru Protecţia Animalelor.  Peste 100 de urşi şi-au găsit aici liniştea,  fiind salvaţi de la o viață crudă și abuzivă de captivitate. Fiecare   urs are povestea lui. Unii au fost salvați din cuşti sufocante, fiind doar motiv de distracție pentru restaurante, hoteluri, fabrici, benzinării, circuri sau chiar mănăstiri. Alţii au fost aduși de la grădinile zoologice din țară care nu le  ofereau condiții normale de viață sau de la deținătorii ilegali de urşi. 


Aici, la Zărneşti, pe 70 de hectare de pădure și pășune, urșii beneficiază de bazine cu apă, copaci pentru cațărat, locuri pentru hrănire și adăposturi individuale. De fapt, rezervaţia s-a născut din durerea pricinuită de moartea unei ursoaice, Maya, care a fost ţinută în captivitate pentru amuzamentul turiștilor și pe care a salvat-o Cristina Lapiş, preşedinta Asociaţiei "Milioane de Prieteni", cea care  a pus bazele acestei rezervații: 


"Sunt 15 ani de când a fost înființată rezervația și nu s-ar fi înființat dacă ursoaica Maya nu ar fi murit în brațele mele, după ce s-a automutilat și și-a mâncat labele din față. Această ursoaică era ținută ilegal într-o cușcă lângă Castelul Bran, la o pensiune unde se credea că poate atrage clienți. Toţi turiștii străini care veneau în România și treceau pe lângă acea pensiune au văzut în ce chinuri stătea ursul şi au anunțat Asociația Mondială de Protecție a Animalelor. Am fost contactată de această fundație care m-a rugat să văd dacă urșii sunt într-o situație atât de gravă. 

Mai erau și alți urși din Poiana Brașov, de lângă hotelul Poiana Ursului,  care erau chinuiți și atunci am făcut un jurământ că într-o zi acești urși vor fi din nou liberi. Am început să întreb ce soluții ar fi pentru acești urși, am avut suportul autorităților care m-au asigurat că dacă fac o rezervație pentru acesti urși, detinuți în locuri improprii pentru un animal sălbatic, voi avea tot suportul. Si așa a început această aventură. Pe vremea aceea nu m-am gândit niciodată că vom ajunge la 106 urși, câți sunt în prezent. Si așa a ajuns România să aibă cel mai mare sanctuar de urși bruni.  Așa a ajuns România, ca în 2016, acest sanctuar să fie ales cel mai etic sanctuar din lume, al doilea fiind un sanctuar de gorile și al treilea, de elefanți."


Urşii de la Zărneşti nu mai pot fi eliberaţi niciodată în sălbaticie, pentru că nu se mai pot readapta la viața sălbatică.  Mulți dintre ei nu suportă să vadă sau să audă oameni, pentru că au fost mult prea traumatizați de ei.( 

"Am luat urși, în ultimii ani, care au fost confiscați de Garda Națională de Mediu, urși  care stăteau în Fabrica de pâine, urși de la Fabrica de uraniu, urşi din mănăstire, urși de lângă pompa de benzină. Sunt locuri absolut incredibile pentru aceste animale. 

Erau tinuți acolo dintr-o obișnuiță a românului, care a fost pe vremuri ursar și circar, care dresa urșii și mergea cu ei prin târg, iar la sfârșitul vieții ursul reprezenta un trofeu și bani. Un urs care a fost împușcat în cușcă în Poiana Brașov era un urs care valora în jur de 10.000 - 15.000 de euro..Ursul este regele pădurilor carpatine și e păcat să-l punem într-o cușcă și să ne batem joc de el. 

Este o mare bogăție  a României și trebuie protejat. Nu numai pentru că este o bogăție al pădurilor noastre, dar există și o Convenţie  internațională de la Berna pe care România a semnat-o și a ratificat-o printr-o lege, recunoscând că ursul brun este animal protejat. Din păcate, nu am adunat toți urșii. In România mai există în jur de 10-15 urşi care sunt ținuți în aceleași condiții. 

De exemplu, la o pensiune de la Straja există un urs care anul aceasta a împlinit 20 de ani de când stă închis în cușcă. 20 de ani!. In fiecare an i se face tort și i se dă bere să bea. Filmele circulă pe youtube și se văd în toată lumea cum noi ținem un urs lângă o pensiune ca să atragem clienții la acea pensiune. Incercăm de 10 ani să convingem autoritățile să-l elibereze de acolo și să-l ducă într-o rezervație, într-o grădină zoologică, într-un loc adecvat..."


România are cea mai mare  populație de ursi bruni din Europa care  preferă pădurile întinse și dese, mai puţin frecventate de om.  Din păcate, presiunile crescânde asupra pădurilor au  dus la multe incidente. Unii urși coboară în gospodării și provoacă daune. Cum poate fi gestionată această problemă, ne spune Cristina Lapiş: 

"In momentul de față, în pădurile noastre - alea care au mai rămas - nu mai există fructe de pădure, nu mai există ciuperci, nu mai există nimic că se culege tot. Deci, ursii nemaiavând mâncare vin și caută unde le miroase. Si dacă pensiunile, casele și vilele se construiesc în păduri, unde se face grătar, numai că nu-i invităm pe urși și după aia ne mirăm că vin. Bineînţeles că urșii flămânzi  își caută de mâncare. 

Ei nu vin în oraş pentru că vor să se plimbe, noi mergem peste ei! Noi le-am luat terenurile, noi nu le asigurăm mâncarea de care au nevoie și atunci soluția este una complexă. Nici împușcarea lor nu este o soluție. Ar trebui ca hotelurile, pensiunile, casele, care se construiesc la liziera pădurii, să se autoprotejeze, să-și pună un gard electric,  iar ursul se va opri acolo. In orașele și satele care sunt în liziera pădurii ar trebui să se cultive meri, peri, porumb, iar ursul căutând mâncare, s-ar opri acolo. 

Ar trebui ca asociațiile vânătorilor și regiile care se ocupă de păduri să le asigure mâncarea în perioada de primăvară, așa acum se făcea înainte."


Şi pentru că  Rezervaţia  de urşi de la Zărneşti se apropie de capacitatea maximă,  Ministerul Mediului a anunţat  că va aproba construirea unui nou sanctuar pentru urși. De asemenea, s-a hotărât ca, începând din acest an, românii care locuiesc  în localităţile de munte frecventate de urşi  să  beneficieze de finanţare  pentru achiziţia gardurilor electrice care să le protejeze gospodăriile. Autorităţile mai promit finanţarea unui studiu asupra populaţiei de urşi, realizat cu cele mai noi tehnologii disponibile şi în urma căruia ar trebui să ştim exact numărul de exemplare pe care Romania îl deţine. (Şt.B)www.rri.ro
Publicat: 2020-03-27 13:11:00
Vizualizari: 1654
TiparesteTipareste