Creşterea rolului tehnologiei în procesul decizional al UE

creşterea rolului tehnologiei în procesul decizional al ue În întâlnirile pe care le organizează, Comitetul Economic şi Social European (CESE) avertizează, din experienţele trecute, că trebuie evitate situaţiile în care cetăţenilor din UE li se cere părerea cu privire la aspecte ale funcţionării uniunii

În întâlnirile pe care le organizează, Comitetul Economic  şi Social European (CESE) avertizează, din experienţele trecute, că trebuie evitate situaţiile în care cetăţenilor din UE li se cere părerea cu privire la aspecte ale funcţionării uniunii, pentru ca mai apoi să nu se ţină cont de părerea exprimată.


Valoarea democrației participative a fost dovedită. Iar astăzi, progresul tehnologic face posibilă o exprimare dincolo de partidele politice și societatea civilă organizată.


Dezamăgirile provocate de prima generație a organizatorilor Iniţiativei Cetăţeneşti Europene, care au trecut prin procesul complex de inițiere a vreunei iniţiative, prin colectarea și validarea unui milion de semnături, pentru ca apoi să nu aibă încotro şi să le spună signatarilor că nu va urma nicio acțiune, au avut un efect şocant.


Noile reguli în vigoare, simplificate începând cu 1 ianuarie, însoțite de un sprijin mai bun pentru organizatori, îşi doresc să combată "oboseala fenomenului de strângere de petiții".  


Cu ocazia Zilei Iniţiativei Cetăţeneşti Europene 2020, Președintele CESE, Luca Jahier, a afirmat pentru RRI că: 

"Înainte de a merge mai departe, trebuie să nu uităm până unde am ajuns. Trebuie să conştientizăm şi să exploatăm la maximum instrumentele pe care le avem. Avem reglementări noi, pentru care am luptat de mulţi ani, aşa că nu trebuie să uităm de acest instrument. 

Desigur, acest instrument este pus la încercare de apariţia noilor tehnologii. Tehnologiile digitale ne oferă noi posibilităţi de a implica cetăţenii în deciziile privind politicile, dar şi în conturarea unei agende europene, dar ne şi face mai uşor responsabili în faţa cetăţenilor. Avem,  de asemenea, noi perspective, privind viitorul Europei şi alte probleme."


Președintele CESE, Luca Jahier, a reafirmat valoarea de durată a democrației reprezentative și a organismelor intermediare, în timp ce a subliniat angajamentul CESE dintotdeauna pentru ca cetăţenii să aibă un cuvânt marcant de spus.


"În același timp, nu ar trebui să acceptăm noua era digitală fără niciun gând critic. Suntem deja conștienți de pericolul știrilor false, al dezinformării și al fenomenului Big Data, care, prin algoritmi, ne pot manipula și controla", a mai spus el.www.rri.ro
Publicat: 2020-03-20 12:14:00
Vizualizari: 515
TiparesteTipareste