Jurnal românesc - 30.03.2020

jurnal românesc - 30.03.2020 365 de români au fost repatriaţi, vineri seara, de la Veneţia, cu două curse aeriene tip charter, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Preţurile la energie electrică şi termică, gaze, apă, salubritate şi carburanţi nu mai pot fi majorate pe perioada stării de urgenţă, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela, care a prezentat Ordonanţa Militară numărul 4, menită să combată răspândirea şi efectele pandemiei de COVID-19. Aceste preţuri pot doar să scadă în funcţie de cerere şi ofertă, a precizat ministrul. Ordonanţa Militară numărul 4, care a intrat în vigoare luni, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, clarifică interdicţia privind circulaţia persoanelor într-un grup mai mare de trei, în sensul că prevederea se aplică exclusiv pietonilor, şi vine cu noi măsuri şi în ceea ce priveşte restricţiile aplicate persoanelor care au peste 65 de ani.

Vârstnicii pot ieşi din casă oricând pentru nevoi medicale, însă nu pot folosi mijloacele de transport în comun, iar în intervalul 20.00 - 21.00 se pot deplasa în afara locuinţei pentru a asigura nevoile animalelor de companie sau domestice, fără a avea nevoie de o declaraţie pe proprie răspundere. Ministrul de Interne a precizat totodată că oamenii care încalcă regulile izolării sunt plasaţi în carantină 14 zile şi suportă obligatoriu toate cheltuielile aferente acestei proceduri. El a dat asigurări că măsurile dure dispuse de autorităţi vor fi ridicate sau relaxate doar atunci când răspândirea noului coronavirus se va fi limitat sau diminuat şi le-a cerut românilor să dea dovadă de solidaritate şi de responsabilitate, să respecte distanţarea socială şi să reducă la minimum interacţiunea între persoane.

 

Ministerul Afacerilor Externe le recomandă românilor din Marea Britanie ca, în cazul în care întâmpină probleme legate de contractele de muncă, să îşi contacteze angajatorul în contextul deciziilor pe care autorităţile britanice le-au anunţat în vederea gestionării şi prevenirii infecţiei cu COVID-19. MAE anunţă că măsurile adoptate de Guvernul britanic prevăd munca la distanţă sau un program de lucru flexibil acolo unde nu este posibil, asigurarea unei distanţe de 2 metri între lucrători, concediu medical de bază din prima zi de infectare sau autoizolare, plata pentru 3 luni unei subvenţii de 80% din salariul persoanelor aflate în şomaj tehnic (însă maximum 2.500 lire sterline/lună) şi posibilitatea ca angajatorul să solicite subvenţii.

Lucrătorii pe cont propriu pot accesa de urgenţă beneficiile sociale, în lipsa dreptului la concediu medical şi sprijin financiar, începând din iunie pot accesa pentru 3 luni o subvenţie în valoare de 80% din media venitului lunar din ultimii trei ani, care nu poate depăşi însă 2.500 lire sterline/lună, pot accesa împrumuturi fără dobândă pe o perioadă de 12 luni şi pot cere amânarea plăţii taxelor datorate la 31 iulie 2020 pentru ianuarie 2021. Ministerul de Externe îi sfătuieşte pe românii a căror perioadă contractuală a expirat să solicite drepturile de şomaj şi beneficiile sociale, iar pe cei care nu şi-au recuperat în totalitate, pe cale amiabilă, drepturile salariale, să se adreseze serviciului public de mediere ACAS, la numărul de telefon 0300 123 11 00, sau agenţiei de administrare fiscală înainte de a părăsi teritoriul Regatului Unit.

 

Ambasada României la Ottawa a lansat un apel către cetățenii români aflați temporar în Canada, în contextul gestionării epidemiei de COVID-19. Conaţionalii cu statut de ședere temporară, între care turiști sau studenți, care întâmpină dificultăți în ceea ce privește revenirea în România sau a căror ședere se apropie de termenul de expirare, sunt rugați să se adreseze reprezentanţei ţării noastre la numerele de telefon +1 (613) 789 97 11, +1 (613) 858 05 77 şi +1 (613) 558 17 46.

Românii au la dispoziţie şi adresele de e-mail ottawa@mae.ro şi ottawa.consul@mae.ro. Ambasada precizează că apelul le este adresat şi românilor cu statut de ședere permanentă în Canada, care, prin intermediul contactelor acestora (rude, prieteni sau cunoscuți), pot ajuta la identificarea unor situații de impas în care s-ar putea afla cetățeni români nerezidenți, în vederea acordării de asistență consulară. De asemenea, Ambasada României le solicită românilor sprijinul în identificarea eventualelor cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul cetățenilor români nerezidenți.

 

365 de români au fost repatriaţi, vineri seara, de la Veneţia, cu două curse aeriene tip charter, transmite Ministerul Afacerilor Externe. Demersul face parte din operaţiunea desfăşurată cu ministerul Transporturilor de aducere în ţară a lucrătorilor sezonieri din Italia, precum și a celor care se găsesc în situații deosebite. "Aproximativ 1.500 de români din străinătate au fost aduşi în ţară cu ajutorul zborurilor umanitare", a declarat ministrul transporturilor, Lucian Bode, care a precizat că acţiunea va continua, mai ales că foarte multe contracte sezoniere ale muncitorilor din agricultură aflaţi în Spania se încheie. "Ministerul Transporturilor, prin companiile aeriene, asigură suportul tehnic şi îi va aduce în ţară", a afirmat Bode. Bucureştiul şi-a reluat totodată apelurile privind evitarea oricăror călătorii externe neesenţiale şi le solicită românilor cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să evite deplasările către România.


www.rri.ro
Publicat: 2020-03-30 12:05:00
Vizualizari: 854
TiparesteTipareste