Comisia majorează bugetul pentru zborurile de repatriere și rezerva de echipamente medicale

comisia majorează bugetul pentru zborurile de repatriere și rezerva de echipamente medicale În contextul pandemiei de coronavirus, Comisia Europeană alocă noi fonduri pentru sprijinirea operaţiunilor de repatriere a cetăţenilor europeni şi pentru suplimentarea bugetului rezervei de echipamente medicale.

În total, propunerea comisiei prevede alocarea a 75 de milioane de euro, pentru care este avută în vedere o rectificare bugetară.


Comisarul Johannes Hahn, responsabil cu bugetul Uniunii, a catalogat măsura drept un exemplu de solidaritate și cooperare europeană. Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat că întoarcerea în siguranță acasă a cetățenilor europeni este prioritară, iar Centrul de Răspuns pentru Situaţii de Urgenţă al Uniunii Europene lucrează 24 de ore din 24 cu statele membre pentru a răspunde cererilor acestora. De la începutul epidemiei, au fost repatriate în Europa peste 2300 de persoane din China, Japonia, Statele Unite, Maroc, Tunisia, Georgia, Filipine și Capul Verde. Alte peste 80 de zboruri de repatriere sunt prevăzute în zilele următoare. În cadrul mecanismului de protecție civilă, Uniunea Europeană contribuie la costurile acestor zboruri, pe baza principiului solidarității.


Tot la propunerea Comisiei, bugetul total al primei rezerve de echipamente medicale (pentru ventilatoare, măști de protecție și materiale medicale esențiale), va fi majorat la 80 de milioane de euro.


Proiectul de buget rectificativ mai prevede:


- acordarea unei asistențe de 350 de milioane de euro Greciei, pentru gestionarea migrației;
- alocarea a 3,6 milioane de euro Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, pentru a-i mări capacitatea de identificare, evaluare și comunicare a amenințărilor cauzate de bolile transmisibile și, în special, pentru a-i  spori capacitatea de expertiză în contextul crizei cauzate de coronavirus;


- un ajutor de 100 de milioane de euro va fi alocat Albaniei, pentru a sprijini  această ţară să se refacă după cutremurul devastator din 26 noiembrie 2019;


- 3,3 milioane de euro vor fi folosiţi pentru consolidarea bugetului pe anul 2020 al Parchetului European. Aceste fonduri vor permite, instituţiei să recruteze mai rapid personal calificat și să achiziționeze echipamente IT pentru a începe lucrul la primele cazuri.


Parlamentul European și Consiliul sunt invitate să aprobe modificările bugetare cât mai repede posibil, pentru a se asigura că fondurile pot ajunge acolo unde este cel mai urgent nevoie de ele.



www.rri.ro
Publicat: 2020-04-01 11:43:00
Vizualizari: 601
TiparesteTipareste