Poveşti din lumea sportului românesc - Campionul cu pagaia ruptă

poveşti din lumea sportului românesc - campionul cu pagaia ruptă   Ivan Patzaichin a fost cel mai mare canoist român al tuturor timpurilor.

De-a lungul carierei sale, a câstigat 8 titluri de campion mondial, între 1970 si 1983, precum şi 4 medalii olimpice de aur, la cele 5 ediţii ale Olimpiadei la care a participat, între 1968 şi 1984.


S-a născut la 26 noiembrie 1949. A făcut primii paşi în sport în 1967, în martie, înscriindu-se la clubul bucureştean Dinamo. A fost inspirat de faptul că trei băieţi din satul său natal din Delta Dunării, Mila 23, ieşiseră, cu puţin timp în urmă, campioni mondiali la Berlin. Prima sa performanţă importantă s-a înregistrat exact după trei luni, când a sosit pe locul 2 la campionatul naţional de juniori. Un an mai târziu, în 1968, în Mexic, câştiga deja prima sa medalie olimpică de aur, la canoe dublu, pe distanţa de 1000 de metri, alături de Serghei Covaliov.


Unul dintre succesele lui Patzaichin a rămas în istorie pentru povestea care l-a însoţit. În ziua de 5 septembrie 1972, la Jocurile Olimpice de la München, în calificările probei individuale de 1000 de metri, românului i s-a rupt pagaia încă de la start. Arbitrii nu au oprit cursa, cum ar fi fost regulamentar, astfel că Patzaichin a trebuit să vâslească până la capăt cu ciotul care i-a ramas în mâini. A terminat cursa cu trei minute după primul clasat... Au fost multe discuţii, dar, în cele din urmă, românului i s-a permis să tragă în semifinală, pe 8 septembrie. A terminat primul,  cu 3 secunde în faţa cehului Jiří Čtvrtečka, având un timp mai bun cu 20 de secunde decât cele înregistrate de învingătorii din serii. A intrat ca favorit în finala de pe 9 septembrie, pe care a câştigat-o clar, la aproape 4 secunde înaintea sportivului maghiar Tamás Wichmann, clasat al doilea.


Până la finalul carierei, Ivan Patzaichin a mai câştigat două medalii olimpice de aur: în 1980, la Moscova, şi în 1984, la Los Angeles, la dublu, 1000 de metri, alături de Toma Semionov.


După încheierea carierei competiţionale, Ivan Patzaichin a fost, ani de zile, antrenorul loturilor naţionale de caiac - canoe ale României, cu care a câştigat  alte zeci de medalii la întrecerile continentale, mondiale şi olimpice. Mai apoi, a devenit unul dintre principalii promotori ai Deltei Dunării, ai oamenilor şi tradiţiilor  de acolo. Organizează concursuri cu ambarcaţiuni tradiţionale şi susţine proiecte privind turismul durabil în regiune.-


www.rri.ro
Publicat: 2020-04-03 11:00:00
Vizualizari: 1643
TiparesteTipareste