Retrospectiva săptămânii 29.03 - 04.04.2020

retrospectiva săptămânii 29.03 - 04.04.2020 Românii, afectați de pandemia de Covid-19; Dotarea spitalelor, în plină desfășurare; Noi decizii privind intrarea în România; Cifre alarmante din partea Ministerului Muncii

Românii, afectați de pandemia de Covid-19

De luni, odată cu depășirea pragului de 2.000 de cazuri, România a intrat în scenariul 4 al gestionării crizei provocate de Covid-19. Numărul îmbolnăvirilor și al deceselor este în continuă creștere, iar autoritățile cred că vârful va fi atins spre finele lunii aprilie. Mulți deplâng faptul că populația este insuficient testată: potrivit Grupului de Comunicare Strategică de la București, până pe 2 aprilie, la nivel național, fuseseră prelucrate aproape 28.500 de teste. 

Pe de altă parte, spitalele românești nu par suficient dotate pentru a face față unui val important de pacienți. Cazul de la Suceava este emblematic! Luni seară, din totalul îmbolnăvirilor și al deceselor raportate la nivel național, circa o treime erau din acest oraș. În plus, dintre toate cadrele medicale infectate pe cuprinsul întregii Românii, circa două treimi - adică în jur de 200 - erau din Spitalul Județean sucevean. Este motivul pentru care autoritățile centrale au decis, la începutul săptămânii, să plaseze orașul și opt comune limitrofe în carantină totală. Ulterior, la conducerea spitalului a fost instalat un medic militar, în condițiile în care fostul manager interimar şi-a dat demisiadin cauza stresului, a lipsei de personal, de produse și echipamente medicale. 

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut apel la cadrele medicale să revină la serviciu: "Este nevoie de testare urgentă a personalului medical care, sigur, poate să revină în spital în măsura în care se vindecă. Este nevoie de încă un aparat de testare care va fi pus la dispoziţie în timpul cel mai scurt. Medicamente sunt, material de protecţie este, proceduri sunt. Mă adresez în mod expres medicilor şi personalului medical din Spitalul Suceava: reveniţi, vă rog, preluaţi bolnavii, respectaţi procedurile! Ne bazăm pe voi!" 

Președintele Iohannis a cerut, totodată, Guvernului să identifice fonduri pentru ca personalul medical care va lucra cu pacienţii infectaţi cu Covid-19 să primească un bonus consistent la salariu. Pandemia de coronavirus a dus, în România, și la câteva cazuri de doctori și asistente medicale care au demisionat de teamă să nu se îmbolnăvească, dar și în semn de protest față de lipsa echipamentelor de protecție. În unele orașe au fost și proteste din acest motiv.


Dotarea spitalelor, în plină desfășurare

Autoritățile române au luat o nouă serie de măsuri care îi vizează pe cei aflați în prima linie a luptei împotriva noului coronavirus: personalul medical de specialitate, personalul mediu sanitar, auxiliar sanitar şi sanitar cu studii superioare nu poate refuza detaşarea sau delegarea pe perioada stării de urgenţă, ci trebuie să meargă oriunde este nevoie, chiar la spitalele publice cu deficit major de personal din alte judeţe - a anunţat şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. 

Tot el a precizat că spitalele nu mai pot refuza internarea pacienţilor pe motiv că nu există confirmarea sau infirmarea infecţiei cu noul coronavirus. În aceste condiţii, personalul medical este obligat să se protejeze în toate cazurile. Pe de altă parte, o aeronavă C-17 Globemaster III a NATO a adus la Bucureşti, din Coreea de Sud, un al doilea transport de 100.000 de combinezoane de protecţie. Din Turcia au sosit 100.000 de măşti de protecţie de tip FFP2 şi FFP3 cu o aeronavă C-27 J Spartan a Forţelor Aeriene Române. 

În apropierea Bucureștiului a fost declarat operațional un spital de tip ROL 2, instalat de Armata Română. Iar la Constanţa  se lucrează la un Spital Modular de Izolare şi Tratament, care va funcţiona ca o extindere a Secţiei de boli infecţioase a Spitalului Militar din orașul la Marea Neagră. În fine, în România a început realizarea primelor măşti chirurgicale de protecţie, urmând să fie produse 15 milioane lunar.


Noi decizii privind intrarea în România

În baza unei noi ordonanțe militare, numărul 5, România a prelungit suspendarea zborurilor spre și dinspre Spania și Italia, țările europene cel mai grav afectate de noul coronavirus. Totodată, lista cu ''zonele roşii''ca urmare a cazurilor de coronavirus, pentru care este necesară carantina, a fost actualizată, joi, numărul ţărilor ajungând la 12. 

Țările considerate ''zone roşii'' sunt: Austria, Belgia, Elveţia, Italia, Franţa, Germania, Spania, Iran, Marea Britanie, Olanda, SUA şi Turcia. Astfel, cetăţenii români care se întorc din aceste ţări vor intra în carantină instituţionalizată 14 zile. Totodată, toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internaţională se vor supune izolării la domiciliu timp de 14 zile. Data intrării în vigoare a deciziei - 3 aprilie, ora 00,00 a României. De la aceeași dată și oră au intrat în vigoare și amenzi de 20 de ori mai mari pentru cei care încalcă regimul stării de urgență. Pentru persoanele fizice, amenzile ajung la 20.000 de lei (peste 4 mii de euro), iar pentru firme - până la 70.000 de lei (aproape 15 mii de euro).


Cifre alarmante din partea Ministerului Muncii

Conform datelor de la Ministerul Muncii, la 2 aprilie, numărul românilor rămaşi fără loc de muncă era de aproape 174.000, contractele lor fiind încetate, în timp ce peste 860.000 au fost trimiși în șomaj tehnic. Cifrele sunt în creștere alarmantă. Cei mai mulți oameni și-au pierdut locul de muncă în domenii precum comerțul cu ridicata și amănutul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, hoteluri, restaurante și construcții. De aceea, atât Guvernul de la București, cât și Parlamentul încearcă să găsească soluții pentru sprijinirea atât a populației afectate, cât și a sectoarelor economice în criză.



www.rri.ro
Publicat: 2020-04-04 11:45:00
Vizualizari: 1930
TiparesteTipareste