Taberele de la Medgidia - fenomen fondator al ceramicii românești contemporane

taberele de la medgidia - fenomen fondator al ceramicii românești contemporane Conceput ca o platformă de cercetare, documentare și promovare, proiectul își propune revalorizarea unui patrimoniu cultural material uitat și insuficient studiat, deși a avut un rol fondator pentru dezvoltarea ceramicii românești.

Conceput ca o platformă de cercetare, documentare și promovare, proiectul își propune revalorizarea unui patrimoniu cultural material uitat și insuficient studiat, deși a avut un rol fondator pentru dezvoltarea ceramicii românești. Este vorba despre fenomenul Taberelor de la Medgidia, din anii 1971-1977, care a generat producția a peste 80 de lucrări de ceramică monumentală, ce au fost donate de artiștii participanți orașului, pentru a decora artistic diverse spații publice - parcuri, piațete sau faleza Canalului Carasu. 


Din păcate, azi se mai păstrează doar aproximativ o zecime dintre acestea, majoritatea fiind distruse odată cu reluarea lucrărilor de construcție a Canalului Dunăre-Marea Neagră la sfârșitul anilor '70, începutul anilor '80. Pentru a demara proiectul a fost necesar un amplu efort de documentare, care a presupus întâlniri și interviuri filmate cu artiștii în viață participanți la tabere.  Ceramista Oana Rill, care face parte din echipa proiectului, ne-a vorbit despre începuturi. 


"A fost o idee comună, a pornit de la domnul Gheorghe Fărcășiu, un ceramist cu care noi am colaborat în ultimii ani. Practic, primul proiect pe care asociația l-a făcut în domeniul ceramicii a fost un proiect de grup în care Gheorge Fărcășiu a fost invitat, atunci ne-am împrietenit și am început să colaborăm. Aşa că îl putem considera inițiatorul proiectului, el ne-a arătat şi catalogul din perioada respectivă, din perioada taberelor. Eu, cu toate că eram absolventă de Ceramică la Facultatea de Arte Plastice nu știam de existența acestui proiect, nu-i cunoșteam nici pe ceramiștii care fuseseră implicați în proiect Și mi-am dat seama că dacă aș fi avut acces la această informație, probabil că aș fi evoluat altfel."   

          

Echipa proiectului a organizat deplasări în București, la Medgidia, Constanța, Sibiu, Alba-Iulia, Sighișoara, contacte la distanță cu cei stabiliți peste hotare, inclusiv în SUA. Au fost cercetate documentele de arhivă - articole din presa vremii sau din reviste de specialitate ("Contemporanul", "Studii și Cercetări de Istoria Artei", "Arta" etc.) sau fotografii de epocă din colecții private. Eduard Andrei face parte din echipa proiectului Patrimoniul Cultural revizitat, Taberele de la Medgidia - fenomen fondator al ceramicii românești contemporane. 


"Interesul nostru pentru taberele de ceramică monumentală de la Medgidia a pornit de la constatarea evidentă că se cunoaște foarte puțin pe tema asta, inclusiv în rândul specialiștilor. Mă refer chiar la studenți la facultățile de arte, secția Ceramică. Practic, ei n-au avut până acum la dispoziție o bază bibliografică sau documente de arhivă care să-i ajute să înțeleagă importanța acestui fenomen. Fenomen pe care noi, așa cum scrie și în titlul volumului pe care l-am lansat, îl considerăm fondator în privința ceramicii româneși contemporane. 

Până atunci, ceramica era considerată o artă minoră, care producea, în general, obiecte mici, utilitare, și era tratată ca atare. Or, odată cu inițierea Taberelor de Ceramică Monumentală de la Medgidia, ceramica a ieșit în spațiul public, a ieșit din interior către exterior. În plus, când te gândeai la ceramică, nu mai era vorba doar de lucrări mici. A fost și un experiment tehnic foarte provocator pentru artiștii participanți, care, până atunci, nu mai făcuseră astfel de Ceramică, cu valențe sculpturale, ceramică de for public, destinată să ambienteze spațiile de la Medgidia."                                         


Taberele de la Medgidia, considerate fenomenul fondator al ceramicii românești contemporane există acum şi într-un volum bilingv (română-engleză). Lansarea volumului a avut loc în luna noiembrie la Medgidia și la București, în prezența unora dintre artiştii ceramişti participanți la tabere. www.rri.ro
Publicat: 2020-04-06 14:15:00
Vizualizari: 621
TiparesteTipareste