Capitalul în România postcomunistă

capitalul în românia postcomunistă Paul Dobrescu și Mălina Ciocea subliniază că starea actuală a economiei României este mai degrabă apropiată de specificul țărilor în curs de dezvoltare, decât de cel al economiilor dezvoltate.

Într-o recenzie a volumului lui Florin Georgescu, Capitalul în România postcomunistă, Editura Academiei Române, Bucureşti, 2018, 3 vol., publicată în numărul din decembrie 2019 al revistei Romanian Journal of European Affairs, Paul Dobrescu și Mălina Ciocea subliniază că starea actuală a economiei României este mai degrabă apropiată de specificul țărilor în curs de dezvoltare, decât de cel al economiilor dezvoltate. 

Folosind o abordare teoretică și metodologică aplicată și pentru alte state, Florin Georgescu analizează problemele structurale ale economiei românești postcomuniste, propunând de asemenea sugestii practice pentru depășirea lor. Printre acestea se numără și accelerarea procesului de adoptare a monedei euro, proiect care ar putea să joace rolul unui factor mobilizator pentru dezvoltarea socio-economică, în lipsa unui amplu proiect de țară. Așa cum subliniază autorul volumului recenzat, istoria demonstrează că România a fost capabilă să promoveze reforme chiar și atunci când contextul nu a fost unul deloc favorabil.


Textul integral al articolului poate fi accesat online la http://rjea.ier.gov.ro/wp-content/uploads/2019/11/Art.-7-Paul-Dobrescu.pdf.

(Ionuț Mircea Marcu, expert Institutul European din România)



www.rri.ro
Publicat: 2020-04-03 16:38:00
Vizualizari: 897
TiparesteTipareste