EU Datahaton, concurs european dedicat start-up-urilor

eu datahaton, concurs european dedicat start-up-urilor Noutatea celei de-a patra ediții a concursului european pentru start-up-uri EU Datathon este provocarea adresată iubitorilor de IT, generată de pandemia COVID-19.

S-a lansat cea de-a patra ediție EU Datathon, un concurs de aplicații lansat de Uniunea Europeană. Programatorii care dezvoltă o aplicație care utilizează baze de date ― din care cel puțin una pusă la dispoziție de instituțiile europene ― pot câștiga premii substanțiale. 


Corina Buruiană este Knowledge Management Officer, în cadrul Oficiului pentru Publicații al Uniunii Europene, care se ocupă printre altele de publicarea Monitorului Oficial al Uniunii Europene. 


"EU Datahaton e un concurs de aplicații, care trebuie dezvoltate utilizând printre altele baze de date, seturi de date deschise de la nivel european, național sau regional. Competiția invită oamenii pasionați de date și de IT sau poate de un anumit domeniu să dezvolte aplicații noi și inovatoare care să utilizeze cel puțin unul din cele peste 15.000 de seturi de date ale Uniunii Europene, care sunt puse la dispoziție. Cele trei ediții precedente s-au bucurat de un succes foarte mare mai ales în comunitatea open source, open data, care e o comunitate cu foarte multă deschidere către inovare și pentru reutilizarea de date deschise. Dintre celelalte ediții, una a fost în colaborare cu președinția română a Consiliului European, iar alta în colaborare cu președinția estoniană a Consiliului European."


Despre provocări, Corina Buruiană este Knowledge Management Officer, în cadrul Oficiului pentru Publicații al Uniunii Europene:


"Acestea sunt aliniate cu prioritățile politice ale noii Comisii Von der Lyen. Ele sunt European Green Deal  - Pactul Ecologic European, prin care se țintește ca Europa să fie primul continent cu impact climatic neutru, o provocare cu adevărat mare. A doua provocare este An economy that works for people - politica de coeziune, pe scurt. A treia este A new teach for European democracy, care se referă la abordarea de probleme comune în societate, precum dezinformarea. A patra, dar nu și cea din urmă, este A Europe fit for the digital age, care se referă la digitalizarea blocului comunitar european. Fiecare echipă poate participa cu o idee în una sau mai multe dintre provocări, însă ideea trebuie să fie adaptată și să se adreseze cu adevărat acestei provocări."


Celor patru provocări, li s-a alăturat încă una generată de situația actuală. Participanții sunt invitați să propună noi aplicații folosind date deschise ale UE și regionale pentru a aborda pandemia virusului Corona și a consecințelor sale diverse. Anoop Kumar, care a participat la EU Datathon 2018, împreună cu echipa sa PublicBI, a creat aici un tablou de bord despre COVID-19, care poate fi accesat pe pagina concursului.


Corina Buruiană este Knowledge Management Officer, în cadrul Oficiului pentru Publicații al Uniunii Europene, despre jurizare. 


"La aceste eveniment, în baza aplicațiilor finale, dezvoltate între mai și octombrie, un juriu de experți din domeniu, din instituții, dar și din industrie, va decide ordinea câștigătorilor. Toți cei 12 selectați vor fi câștigători, dar ordinea lor va fi bazată pe aplicațiile finale. Premiile se vor acorda pentru fiecare provocare. Primul premiu este în valoare de 12.000 de euro, al doilea, 8.000 de euro, iar al treilea 5.000 de euro.  Suntem deja la a patra ediție a EUDatathon și, cu toate că am primit aplicații din Europa de Est și în edițiile trecute, credem că acolo potențialul e mult mai mare decât ce am atins până acum. Am dori să invităm călduros ca toate echipele potențiale, oameni pasionați de date și de IT să îndrăznească și să ne trimită o propunere."
www.rri.ro
Publicat: 2020-04-06 11:37:00
Vizualizari: 150
TiparesteTipareste