Se prelungeşte starea de urgenţă

se prelungeşte starea de urgenţă  Starea de urgenţă instituită pe teritoriul României la 16 martie pentru combaterea pandemiei de coronavirus se va prelungi pentru încă o lună.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat că va prelungi starea de urgenţă cu încă o lună. Aceasta a fost instituită pe 16 martie, ca măsură de combatere a răspândirii epidemiei de îmbolnăvire cu noul coronavirus. 

Comparativ cu alte ţări, în România creşterea numărului de persoane afectate de epidemia COVID-19 nu a fost atât de mare - a declarat preşedintele Klaus Iohannis, care a avertizat, însă, populaţia să nu se relaxeze şi să respecte, în continuare, măsurile de distanţare socială impuse de către autorităţi, pentru că vârful pandemiei nu a fost, încă, atins


Klaus Iohannis: "Trăgând linie şi adunând, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă. În acest fel, am solicitat Guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret. În cursul acestei săptămâni vom elabora textul decretului şi la începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret care va prelungi starea de urgenţă cu încă o lună. Această perioadă este absolut necesară pentru a ţine evoluţia epidemiei sub control." 


Cât privește echipamentele de protecție, șeful statului a anunţat că, săptămâna aceasta, vor ajunge în ţară măști și combinezoane de protecție pentru medici. 


Klaus Iohannis: "Se ştie că a fost un pic complicat de procurat materiale de protecţie: măşti, combinezoane, ventilatoare. Iată că avem, deja, primele rezultate semnificative ale măsurilor luate de Guvern. Primim în această săptămână 2,5 milioane de măşti pentru medici, aproximativ 5 milioane de măşti de protecţie pentru forţele de ordine: jandarmi, poliţişti, aproximativ 8 milioane de măşti care vor ajunge la populaţie. Vor veni în zilele imediat următoare aproximativ 500.000 de combinezoane de protecţie pentru medici şi personalul medical." 


În plus, Executivul de la București a aprobat un bonus pentru tot personalul medical care intră în contact cu pacienţii infectaţi cu noul virus. 75 de mii de medici, personal auxiliar, lucrători pe ambulanţă şi personal paramedical care tratează bolnavii de COVID-19 vor primi pe lună 2.500 de lei (puțin peste 500 de euro), din care vor plăti doar impozitul pe venit, de 10%, şi nu li se vor reţine contribuţiile la sănătate şi la pensie. 


Totodată, o mie de asistenţi sociali şi comunitari vor primi 2.000 de lei net pe lună (în jur de 400 de euro) pentru a avea grijă de persoanele izolate la domiciliu, singure şi care au peste 65 de ani. Banii, în total 810 milioane de euro, provin din fonduri europene, din care vor putea fi decontate integral şi toate achiziţiile de echipamente medicale. 


Nu în ultimul rând, să spunem că Guvernul de la București a discutat, luni, despre prima rectificare bugetară din acest an. Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a anunțat că cei mai mulţi bani vor primi ministerele Sănătăţii şi Muncii. 



www.rri.ro
Publicat: 2020-04-07 12:15:00
Vizualizari: 8362
TiparesteTipareste