Comisia propune o schemă de program redus de lucru

comisia propune o schemă de program redus de lucru Comisia Europeană propune un nou instrument de sprijin pentru mediul economic. Denumit SURE, acesta este în fapt o schemă de program redus de lucru la nivelul Uniunii pentru a ajuta europenii să-și păstreze locurile de muncă pe perioada pandemiei

Noul instrument de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situație de urgență are scopul de a contribui la protejarea locurilor de muncă și a lucrătorilor afectați de pandemia de COVID-19. Modelul a fost aplicat de Germania în timpul crizei din 2008. Atunci, guvernul de la Berlin a achitat o parte din retribuția salariaților, pentru ca firmele să nu recurgă la concedieri. Pandemia de COVID-19 afectează economiile tuturor statelor membre, iar companiile, deși nu au venituri, trebuie să achite salarii, a spus președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în mesajul în care a anunțat această inițiativă.


"Ne-am învățat lecțiile din criza financiară din 2008. Statele membre care au avut acest instrument au ajutat milioane de oameni să-și păstreze locurile de muncă și companii să treacă prin criza financiară cu toți salariații. Acesta este schema de program redus de lucru sprijinită de stat. A redus efectele recesiunii, a păstrat locurile de muncă și le-a permis companiilor să revină pe piață revigorate."


Schemele privind programul redus de muncă sunt programe care permit, în anumite împrejurări, întreprinderilor care se confruntă cu dificultăți economice să reducă temporar numărul de ore lucrate de angajații lor, care sunt plătiți din veniturile publice pentru orele nelucrate. Scheme similare se aplică pentru înlocuirea veniturilor persoanelor care desfășoară activități independente.


Noul instrument va oferi sprijin suplimentar pentru finanțarea acestor scheme, prin împrumuturi acordate de Uniune statelor membre în condiții favorabile, în cuantum total de până la 100 de miliarde de EUR. Pentru a aduna aceste fonduri, Comisia se va împrumuta de pe piețele financiare. Prin urmare, statele membre ar urma să beneficieze de ratingul de credit puternic al Uniunii și de costuri scăzute de îndatorare.


Împrumuturile vor fi susținute de un sistem de garanții voluntare din partea statelor membre, angajate față de Uniune. Instrumentul va începe să funcționeze după ce va fi aprobat de Consiliu și toate statele membre vor fi angajat respectivele garanții.


www.rri.ro
Publicat: 2020-04-07 09:57:00
Vizualizari: 734
TiparesteTipareste