Tinerii antreprenori oferă sfaturi utile

tinerii antreprenori oferă sfaturi utile "Nu sta în banca ta" este deviza pe care Mark Lukacs o aplică de când se ştie.

"Nu sta în banca ta" este deviza pe care Mark Lukacs o aplică de când se ştie. Energic şi dornic de a aduce împreună oameni şi idei, Mark a devenit, după terminarea studiilor, fondatorul Good Life Performers, un concept antreprenorial pe care îl conduce, deşi este încă foarte tânăr: 


"Dorinţa mea de a întreprinde lucruri cred că a pornit după clasa a opta, când îmi dădeam seama că aveam colegi foarte interesanţi, care aveau note mari. Mi-am spus că eu nu pot concura cu ei din acest punct de vedere, dar că pot concura cu ei prin a face lucruri, prin a pune lucrurile împreună. Să aduc oameni împreună, să aduc resurse împreună. Am pornit cu o serie de activităţi de voluntariat, de reprezentare în Consiliul Naţional al Elevilor. Apoi, am crescut cu iniţiativele antreprenoriale."


Pentru Mark Lukacs, experienţa de lucru în diferite sectoare de activitate nu a făcut decât să îi clarifice percepţiile şi să îi confirme, de nenumărate ori, faptul că oamenii nu pot reuşi decât împreună: 


"Am reuşit să îmi fac o imagine de ansamblu. Mă refer aici la partea de mediu privat, de mediu non-guvernamental, dar şi la cel de stat. Am avut colaborări în toate cele trei sectoare. Aceste discuţii referitoare la cine aduce cele mai multe beneficii sau munca cui valorează mai mult mi s-au echilibrat, cumva, în minte. De fapt, am învăţat că avem nevoie unii de ceilalţi. Toate proiectele la care lucrez acum despre acest lucru vorbesc: trebuie să colaborăm."


Criză sanitară majoră pe care o traversează întreaga lume ar putea schimba definitiv modul de raportare la ideea de business. Mark Lukacs crede că, mai mult decât oricând, este nevoie ca oamenii să-şi mute eforturile profesionale dinspre competiţie înspre munca în echipă: 


"Cea mai importantă recomandare sau lecţie pe care o putem învăţa în acest moment este importanţa colaborării, mai ales în sectorul antreprenorial. Dacă, în organizaţii, regula numărul unu era competiţia, atunci această competiţie trebuie să fie acum, cu siguranţă, înlocuită de colaborare. Că vrem sau nu, trebuie să găsim soluţii împreună, ca să meargă lucrurile cât mai echitabil. Cred că pandemia va schimba pentru totdeauna modul în care ne raportăm la aceste aspecte. Da, este nevoie de competiţie, dar într-un context de echipă. Cred că o vom învăţa cu toţii acum: cum putem să ne găsim locul fără neapărat a călca pe cadavre, cum se vorbea mai demult."


Care sunt valorile pe care le promovează Good Life Performers, conceptul pus la punct de către Mark Lukacs? 


"Echitatea, înainte de toate, pentru că, în majoritatea proiectelor pe care le-am avut ca voluntar, am încercat să pun în valoare un motto: orice ai face, fă-o bine. Noi, în ziua de astăzi, trăim foarte mult în funcţie de tendinţe. Asta nu înseamnă că, dacă nu suntem în acea tendinţă, nu suntem valoroşi sau munca noastră nu poate fi valoroasă. Am încercat tot timpul să îi determin pe oameni să se gândească mai mult la drumul lor, şi nu la ceea ce este în acel moment la modă. Cred că cei care sunt aşa, adică cei care s-au axat pe ideea de a crea valoare într-un domeniu în care sunt şi buni, au de câştigat şi astăzi."


Orice tânăr care porneşte într-o carieră ar trebui să analizeze, încă dinainte de a opta pentru ocupaţia respectivă, motivele pentru care se simte atras de un anumit sector de activitate sau de un anumit domeniu. 


Mark Lukacs: "Să nu devină antreprenor pentru că a auzit că este frumos să fii antreprenor. Să încerce să se descopere pe el însuşi cât mai mult, pentru că este mai uşor să ne implicăm în tot mai multe acţiuni şi să adunăm activităţi la care am participat, dar este mai greu să ne explicăm de ce am ales să facem anumite lucruri. Ulterior, va avea timp să găsească şi formatul, fie că este un freelancer, un antreprenor, fie că fondează un ONG sau că este, pur şi simplu, un angajat."


Mai multe despre activităţile lui Mark Lukacs puteţi afla de pe pagina de Facebook a proiectului Good Life Performers.



www.rri.ro
Publicat: 2020-04-07 12:58:00
Vizualizari: 1571
TiparesteTipareste