Cum se va încheia anul şcolar?

cum se va încheia anul şcolar? Cursurile școlare vor reîncepe după încetarea stării de urgență, a anunțat ministrul român al Educației și Cercetării, Monica Anisie.

Pandemia de coronavirus a dus la închiderea temporară, începând cu 11 martie, a unităților de invățământ din România, unde a fost instituită, până la jumătatea lunii aprilie, stare de urgență, măsură anunțată de autorități pentru a limita răspândirea noului virus. Dascăli, părinți și elevi deopotrivă și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu soarta anului școlar, întrucât nu se anunțase o dată la care elevii și studenții se pot reîntoarce în bănci. Pentru că se vehiculase chiar ideea înghețării anului școlar, ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a  subliniat că acest lucru nu se va întâmpla, ci dimpotrivă, ministerul lucrează pentru ca toată activitatea care presupune reluarea cursurilor şi toate calendarele care trebuie realizate să fie puse în practică după reînceperea activității în unitățile de învățământ. 


Cursurile se vor relua după încetarea stării de urgenţă, care se va prelungi cu o lună, până la jumătatea lunii mai, şi asigurarea tuturor măsurilor pentru ca elevii şi cadrele didactice să fie în siguranţă, a mai declarat, marţi, ministrul Educaţiei. Monica Anisie a adăugat că data exactă la care se vor relua cursurile se va stabili în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus, precum şi de măsurile comunicate de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Deocamdată, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor în învăţământul preuniversitar şi universitar în decursul lunii iunie. 


Ministrul Educației a menționat şi un posibil calendar al examenelor naţionale: "Probele scrise ale evaluării naţionale şi examenului de bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. Programa de examen pentru evaluarea naţională şi examenul de bacalaureat nu vor cuprinde materia aferentă semestrului al doilea. Am anulat simulările examenelor naţionale, evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, dar şi olimpiadele şi concursurile şcolare. Sesiunea specială a evaluării naţionale şi a examenului de bacalaureat pentru olimpici va fi, de asemenea, anulată. Situaţia şcolară a elevilor se va încheia cu minimum două note, la care se adaugă nota din teză, acolo unde este cazul". 


Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, grădiniţă şi cel de mobilitate a personalului didactic vor fi decalate, a mai anunțat ministerul Educației, care a adăugat că datele vor fi făcute cunoscute imediat ce va fi stabilită data reînceperii cursurilor. În ceea ce privește învăţământul superior, activităţile se desfăşoară în mediul online, iar cele care impun interacţiunea 'faţă în faţă' vor fi recuperate intensiv, după încetarea stării de urgenţă. De altfel, la cursuri online participă, în această perioadă, și elevii, dar nu toți. Potrivit unei consultări făcute de Consiliul Naţional al Elevilor, 36% dintre elevii din România spun că şcolile lor nu ţin cursuri online, iar acolo unde se organizează astfel de ore prezenţa este, în general, mică. Potrivit raportului, principalele materii la care se organizează cursuri online sunt limba şi literatura română, matematica şi limbile străine.


www.rri.ro
Publicat: 2020-04-08 11:33:00
Vizualizari: 1085
TiparesteTipareste