Jurnal românesc - 08.04.2020

jurnal românesc - 08.04.2020 92 de români a fost repatriaţi din Arabia Saudită cu un zbor tip charter operat de compania TAROM, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că după ce criza sanitară va fi depăşită, cei responsabili trebuie să regândească sistemul de sănătate românesc pentru a putea face faţă unor viitoare provocări. Declaraţia a fost făcută cu ocazia semnării Acordului de Colaborare Bienală între Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi ministerul de profil din România. De asemenea, preşedintele le-a transmis un mesaj medicilor cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii. "Vă datorăm recunoştinţă şi respect zi de zi pentru efortul consecvent depus în menţinerea sănătăţii noastre, a tuturor, şi cu atât mai mult în aceste zile, când aveţi un rol critic şi purtaţi pe umerii halatelor albe o presiune enormă", a spus Iohannis. El a subliniat că peste 200 de ţări sunt afectate de această pandemie şi a adăugat că Bucureştiul a făcut la timp paşii necesari pentru a preveni răspândirea acesteia. "Măsurile restrictive de până acum au fost luate gradual, în funcţie de etapa în care ne-am aflat din punctul de vedere al transmiterii virusului şi în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale altor organizaţii internaţionale", a spus preşedintele, care a subliniat că solidaritatea şi cooperarea internaţională reprezintă răspunsul comun în faţa acestei provocări. Iohannis a reluat, totodată, apelul la responsabilitate şi la respectarea cu stricteţe de către polulaţie a măsurilor impuse de autorităţi.


92 de români a fost repatriaţi din Arabia Saudită cu un zbor tip charter operat de compania TAROM, informează Ministerul Afacerilor Externe. Cu aceeaşi cursă aeriană a fost facilitată repatrierea şi pentru 3 cetăţeni bulgari care şi-au continuat călătoria de la Bucureşti către ţara natală. MAE precizează că acţiunea vine în continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români nerezidenţi, aflaţi în străinătate cu titlu temporar, şi care au fost afectaţi de măsurile adoptate de alte state în contextul gestionării pandemiei de COVID-19. Ministerul reia, cu fermitate, apelurile făcute anterior privind evitarea oricăror călătorii externe neesenţiale ce pot antrena riscuri majore. De asemenea, MAE face apel la cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să respecte cu stricteţe recomandările autorităţilor din aceste state şi subliniază că deplasările către România trebuie complet evitate în această perioadă, deoarece pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecţiei cu noul coronavirus.


Cei 11 medici şi 4 asistenţi medicali români, trimişi de ţara noastră la Milano pentru a oferi, timp de 14 zile, sprijin împotriva COVID-19 celei mai afectate zone din Italia, au sosit la destinaţie, informează Ambasada României la Roma. Echipa a fost întâmpinată de reprezentanţi ai Guvernului italian, ai Regiunii Lombardia şi de o echipă a Ambasadei României în Italia condusă de ambasadorul George Bologan. "România a decis să aducă o contribuţie comunităţii medicale din Italia, care operează cu mare spirit de sacrificiu şi responsabilitate, printr-o echipă de medici specialişti în terapie intensivă. România îşi manifestă astfel şi recunoştinţa faţă de ţara care a devenit casă pentru peste 1,2 milioane de români, o comunitate foarte bine integrată şi apreciată pentru aportul său la societatea italiană", se precizează într-un comunicat de presă publicat de reprezentanţa diplomatică a ţării noastre la Roma. Medicii şi asistenţii români voluntari fac parte, alături de colegi din Norvegia, dintr-o echipă medicală mobilizată prin intermediul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru a veni în ajutorul cadrelor medicale italiene în lupta împotriva infecţiei cu noul coronavirus.


Ministerul Sănătăţii de la Bucureşti şi Compania Unifarm SA au achiziţionat şi adus în ţară mai multe transporturi de echipamente medicale şi produse dezifectante destinate unităţilor sanitare în lupta împotriva COVID-19. Este vorba despre 2.245.000 de măşti tip FFP2 şi ochelari de protecţie, 20.000 de viziere, 300.000 combinezoane, 2.000.000 de măşti chirurgicale cu 3 pliuri, 36.000 de tone de dezinfectant pentru suprafeţe, 923.000 de perechi de mănuşi latex şi 114.000 de mănuşi vinil. Instituţia transmite că distribuirea materialelor şi echipamentelor de protecţie a început în noaptea de marţi spre miercuri, iar prioritate au toate unităţile sanitare din ţară care sunt în prima linie de gestionare a cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că va continua campania de aprovizionare, dar că aceasta este extrem de dificilă deoarece pe piaţa internaţională "este o adevărată luptă comercială pentru achiziţia materialelor sanitare şi a echipamentelor specifice". O veste bună a venit din partea ministrului economiei, Virgil Popescu. Acesta a declarat pentru Radio România că un milion de măşti chirugicale vor putea fi produse zilnic în România, începând de săptămâna viitoare.


www.rri.ro
Publicat: 2020-04-08 11:30:00
Vizualizari: 1095
TiparesteTipareste