Restricții în traficul aerian spre și din România

restricții în traficul aerian spre și din românia Pe lângă restricțiile de circulație din România, necesare pentru a combate răspândirea coronavirusului, Ordonanța Militară de la sfârșitul săptămânii trecute prevede suspendarea zborurilor către şi dinspre SUA şi o serie de ţări europene

Pe lângă restricțiile de circulație din România, necesare pentru a combate răspândirea coronavirusului, Ordonanța Militară de la sfârșitul săptămânii trecute prevede suspendarea zborurilor către şi dinspre SUA şi o serie de ţări europene, pentru o perioadă de 14 zile, începând din data de 5 aprilie, adică până în ziua de 19 aprilie când ortodocșii sărbătoresc Paștele. Toate zborurile efectuate de operatorii economici aerieni spre Austria, Belgia, Elveţia, Statele Unite, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia şi Iran au fost suspendate. 


Această restricție introdusă de Ordonanța Militară nr.7 nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă, corespondenţă, zboruri umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizările tehnice necomerciale. În Ordonanța Militară nr.7 este un articol care reglementează transportul lucrătorilor sezonieri. Astfel, operatorii aerieni pot efectua zboruri în regim de curse charter neregulate, cu avizul autorităţilor competente din ţara de destinaţie. Un detaliu important este acela că nu sunt autorizate astfel de zboruri charter pentru domeniul sanitar și al muncii în domeniul asistenței sociale. Aceste restricții se adaugă măsurii de suspendare a zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, decisă pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 31 martie 2020 ora 18.00.


Într-un comunicat transmis luni, 6 aprilie, compania națională TAROM a anunțat suspendarea operării curselor către și dinspre Austria, Belgia, Marea Britanie, Olanda în perioada 06 - 20 aprilie, precum și extinderea suspendării operării curselor către și dinspre Franța și Germania în perioada 09 - 22 aprilie. Și alte companii precum Blue Air, Ryanair, care transportă un număr mare de pasageri din și spre România, și-au suspendat, în această perioadă, cursele regulate. Wizz Air încă mai pune la dispoziția călătorilor zboruri spre Suedia, Danemarca, Norvegia și Portugalia.


Pe de altă parte, compania TAROM operează curse charter de repatriere și curse de transport marfă. La nivelul Uniunii Europene, circa 350 de mii de cetățeni europeni blocaţi în străinătate din cauza restricţiilor de călătorie legate de coronavirus,  au fost repatriați, însă alţi 250.000 sunt în continuare prinşi în afara graniţelor blocului comunitar. Uniunea Europeană a venit în sprijinul statelor membre şi al unor ţări vecine, cum ar fi Marea Britanie, Norvegia şi Islanda, pentru a-i repatria pe călătorii ale căror zboruri de întoarcere au fost anulate din cauza pandemiei. 


UE a creat o echipă specială în cadrul serviciului de protecţie civilă pentru a se ocupa de repatrieri, în contextul în care companiile aeriene din lumea întreagă au anulat numeroase zboruri în urma impunerii de restricţii de călătorie şi a prăbuşirii numărului de pasageri. 


Conform unui oficial de la Bruxelles, întoarcerile s-au făcut în principal prin zboruri comerciale sau prin curse charter organizate de guverne naţionale. Numai unul din zece zboruri a fost organizat de unitatea de gestionare a crizei a UE, în special pentru a aduce persoane blocate în Maroc sau în alte destinaţii turistice din bazinul mediteranean. Echipa europeană a coordonat eforturile între statele membre şi a constituit o listă de 25 de ţări problematice, însoţită de un sistem de clasificare pe culori, în funcţie de complexitatea repatrierii. Potrivit aceleiaşi surse, cele 250.000 de cazuri în aşteptare includ "repatrieri mai complicate, în ţări mai dificile sau în circumstanţe mai tensionate."www.rri.ro
Publicat: 2020-04-10 14:32:00
Vizualizari: 6000
TiparesteTipareste