530 de lucrători români au sosit pe aeroportul Schonefeld din Berlin.

530 de lucrători români au sosit pe aeroportul schonefeld din berlin. 530 de lucrători români au sosit pe aeroportul Schonefeld din Berlin. Alte avioane, plecate tot din România, au aterizat la Dusseldorf şi Hamburg.

UPDATE: 530 de lucrători români au sosit pe aeroportul Schonefeld din Berlin. Alte avioane, plecate tot din România, au aterizat la Dusseldorf şi Hamburg.  Înainte de a intra în izolare efectivă în timpul lucrului la ferme, românii sezonieri au fost supuşi unui control medical la aeroport


Încă un avion urmează să sosească vineri în oraşul Karlsruhe, din sud-vestul Germaniei.


România le permite lucrătorilor sezonieri să părăsească ţara, în pofida crizei, iar guvernul german a ajuns săptămâna trecută la un acord pentru a prelua 80.000 de lucrători sezonieri străini în condiţii stricte, sosirile urmând să aibă loc pe parcursul lunilor aprilie şi maiâ, potrivit DPA, 

Mai multe avioane cu lucrători sezonieri est-europeni au sosit joi pe aeroporturile din Berlin, Hamburg şi Dusseldorf, în pofida restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii pandemiei cauzate de noul coronavirus.


Fermierii germani s-au declarat uşuraţi că vor putea aduce lucrători pentru culturile de sezon, precum sparanghelul alb, o delicatesă de sezon.



20.000 de lucrători agricoli au fost înregistraţi până acum, a declarat o purtătoare de cuvânt a companiei Eurowings.


-------------------------------------------

Primii 150 de muncitori români sezonieri au decolat, joi,  spre Germania, de pe Aeroportul Internaţional din Sibiu, cu destinaţia Dusseldorf,  pe fondul pandemiei şi închiderii graniţelor,  a declarat purtătoarea de cuvânt a aeroportului, Alexandra Păcurar.


”Avionul a decolat la ora 12.10 cu destinaţia Dusseldorf. Capacitatea maximă a aeronavei este 150 de locuri”, a explicat aceasta, precizând că în următoarele zece zile sunt estimate alte zece zboruri spre Germania.


Muncitorii plecaţi de la Sibiu au aterizat deja în Germania, potrivit DPA. Ei ajută la strângerea recoltei de primăvară, în ciuda închiderii graniţelor din cauza pandemiei de COVID-19. 


Se aşteaptă ca muncitori din România, Polonia şi Bulgaria să se numere printre cei de la bordul a două zboruri către Düsseldorf şi unul spre Berlin. Vineri este așteptat un zbor spre Karlsruhe. Nu au fost furnizate informaţii cu privire la numărul de muncitori care sosesc cu aceste zboruri. 


Guvernul german a ajuns la un acord, săptămâna trecută, pentru a primi 80.000 de muncitori sezonieri străini în condiţii stricte, repartizaţi în mod egal în aprilie şi mai, notează DPA. Până în prezent, au fost înregistraţi 20.000 de muncitori agricoli pentru recoltat, a declarat o purtătoare de cuvânt a Eurowings la Köln. 



Totodată, sute de oameni care pleacă în Germania la muncă s-au îmbulzit, joi, pe Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca, nerespectând distanța socială necesară pentru evitarea răspândirii COVID-19. ”Cursele sunt organizate de un operator privat, care a gestionat prost situaţia. I-a adus pe oameni grămadă, în condiţiile în care zborurile charter sunt programate să plece de la 13 la 21 aproximativ. Intră controlat în aerogară, problema e în exterior. Am trimis jandarmi şi forţe ale poliţiei pentru a-i dispersa”,  a spus prefectul Mircea Abrudean. 


Precizând că operatorul privat vinovat de situaţia creată va fi anchetat. ”Oamenii au venit în autocare împreună, în avion vor merge tot împreună. Organizarea aparţine unui operator privat, repet, care va fi anchetat pentru modul în care a gestionat acest lucru. Încercăm să luăm măsurile care se pot lua în acest moment”.


Noi zboruri spre Germania cu oameni care vor să meargă la muncă în agricultură sunt programate și sâmbătă și duminică de pe Aeroportul Cluj.


"Sâmbătă și duminică este programat un număr mai mic de zboruri spre Germania, nu știu exact cât, dar atunci vom lua măsuri. Știm despre aceste zboruri și acum putem lua măsuri înainte pentru a nu mai ajunge la o astfel de situație nefericită", a adăugat prefectul de Cluj.

sursa: agerpres


www.rri.ro
Publicat: 2020-04-09 20:02:00
Vizualizari: 2081
TiparesteTipareste