Retrospectiva săptămânii 05.04-11.04.2020

retrospectiva săptămânii 05.04-11.04.2020	Românii în vremea coronavirusului / În asteptarea vârfului de îmbolnăviri / Măsuri în sprijinul românilor afectați direct sau indirect de pandemie / Disapora și pandemia de Covid-19

Românii în vremea coronavirusului

 

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat, săptămâna aceasta, că va prelungi cu o lună starea de urgenţă instituită pe 16 martie pentru combaterea răspândirii infectărilor cu noul coronavirus. În egală măsură, autoritățile de la București au adoptat o ordonanță militară – a șaptea de la declararea stării de urgență – în baza căreia Ţăndărei (sud) a devenit al doilea oraș din ţară, după Suceava (nord-est), care a intrat în carantină totală, fiind focarul infecţiei de Covid-19 din judeţul Ialomiţa. 

Carantina a fost decisă chiar la solicitarea autorităţilor locale, după ce în localitate s-au întors, din străinătate, sute de localnici care nu au respectat restricţiile de izolare şi nu au putut fi convinşi să stea în case nici de amenzile foarte piperate, nici de poliţie. O altă ordonanță militară – numărul 8 – prezentată joi noapte, interzice exportul de grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei, zahăr şi produse de brutărie. Este permisă deplasarea în afara locuinţei, pe timpul nopții, a celor care se ocupă cu pescuitul comercial şi a apicultorilor. Totodată, pieţele agroalimentare rămân deschise în perioada stării de urgenţă.

 

În asteptarea vârfului de îmbolnăviri

 

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, nu obosește să afirme că, în următoarele două săptămâni, românii trebuie să se aştepte la o creştere a numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Chiar și așa, în opinia sa, cel puțin deocamdată, nu există scenariul ca sistemul sanitar să nu facă faţă. Există, totuși, unități medicale unde a fost nevoie de o mână forte pentru ca lucrurile să intre pe un făgaș normal. Mai precis, după ce Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva a devenit un focar de coronavirus, autoritățile de la București au decis că cea mai bună soluție pentru funcționarea în condiții optime a unității medicale este instalarea unei conduceri militare. Spitalul din Deva este al doilea civil din țară cu management militar, având în vedere că și gestionarea Spitalului Județean Suceava (nord-est) a fost preluată, recent, de o echipă de medici ai Armatei.

 

Măsuri în sprijinul românilor afectați direct sau indirect de pandemie

 

Executivul de la București a aprobat, săptămâna aceasta, acordarea unui bonus pentru tot personalul medical care intră în contact cu pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. 75 de mii de medici, personal auxiliar, lucrători pe ambulanţă şi personal paramedical vor primi 2.500 de lei pe lună (circa 500 de euro), din care vor plăti doar impozitul pe venit, de 10%. Totodată, o mie de asistenţi sociali şi comunitari vor primi 2.000 de lei net pe lună (în jur de 400 de euro) pentru a avea grijă de persoanele izolate la domiciliu, singure şi care au peste 65 de ani. Banii vor proveni din fonduri europene. 

ot săptămâna aceasta, Senatul de la București a adoptat, în unanimitate, propunerea legislativă a PSD care prevede acordarea unei pensii de urmaş copiilor, soțului sau soției cadrelor medicale decedate în lupta cu noul coronavirus. Pensia ar urma să fie egală cu 75% din cuantumul salarial al persoanei decedate. Votul final aparține Camerei Deputaţilor. Pe de altă parte, în cadrul acelorași măsuri socio-economice luate în contextul pandemiei de Covid-19, Guvernul de la București se gândeşte să îi trimită pe unii bugetari în şomaj tehnic, prin rotaţie, pentru o jumătate de lună. În acest moment, activitatea a peste un milion de angajaţi din sectorul privat şi a numeroşi lucrători independenţi este grav afectată.

 

Disapora și pandemia de Covid-19

 

Bucureștiul și-a întețit, săptămâna aceasta, apelurile către românii din diaspora să nu vină în țară și să petreacă Paștele catolic sau ortodox în țările unde locuiesc, pentru a-i proteja pe cei de acasă. Premierul Ludovic Orban a avertizat că cei care vor reveni, totuși, în România, vor trebui să stea 14 zile în carantină instituţionalizată sau în autoizolare, dat fiind că numărul ţărilor care au depăşit 10.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi au intrat în zona roşie s-a mărit semnificativ. De altfel, de duminica trecută este prelungită suspendarea transportului rutier internaţional de persoane. Sunt suspendate, totodată, zborurile comerciale spre şi dinspre Austria, Belgia, Elveţia, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia şi Iran. 

La fel și cele spre şi dinspre Spania, Italia, Franţa şi Germania. Sunt permise, însă, prin Ordonanța Militară 7, cursele charter care să îi transporte pe muncitorii sezonieri din România către alte state europene. În acest context, scene aproape ireale s-au petrecut, joi, pe Aeroportul de la Cluj (nord-vest): circa 2 mii de muncitori sezonieri români care au plecat cu mai multe avioane în Germania pentru a lucra în special în  agricultură s-au înghesuit la intrarea în aerogară, ignorând cele mai elementare reguli de limitare a răspândirii coronavirusului. Alte câteva sute de oameni au plecat de pe Aeroportul Internaţional din Sibiu.


www.rri.ro
Publicat: 2020-04-11 07:55:00
Vizualizari: 1408
TiparesteTipareste