Retrospectiva săptămânii 12.04-18.04.2020

retrospectiva săptămânii 12.04-18.04.2020	Stare de urgență, prelungită încă o lună / Prima rectificare bugetară din 2020, adoptată de Executiv / Avertizările FMI privind economia romanească / Reglementări privind transportul lucrătorilor sezonieri

Stare de urgență, prelungită încă o lună

Preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a emis, marți, decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgenţă din cauza noului coronavirus, care a cauzat moartea a peste 400 de persoane în toată țara. Restricţiile impuse până acum rămân în vigoare, a spus şeful statului, pentru că nu este momentul să ne relaxăm. El a menționat că nu sunt semne de incetinire a pandemiei, iar pericolul încă nu a trecut. Președintele a enumerat principalele măsuri cuprinse în decret.

Klaus Iohannis: “Şcolile rămân închise şi se suspendă toate activităţile didactice care presupun prezenţa fizică în instituţiile de învăţământ, se organizează în măsura posibilităţilor activităţi didactice online. Am hotărât, de asemenea, prin decretul pe care care l-am emis, că guvernul va lua toate măsurile astfel încât să fie asigurată securitatea alimentară a cetăţenilor, prin continuarea aprovizionării producţiei, procesării, transportului şi furnizării către oameni a bunurilor de strictă necesitate. Pe durata stării de urgenţă se pot plafona preţurile la medicamente şi aparatură medicală la alimentele de strictă necesitate şi la serviciile de utilitate publică, precum energie electrică şi termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate ori carburanţi.”

Pe de altă parte, decretul menționează explicit posibilitatea ca managementul unităților sanitare publice să poată fi asigurat de personal din instituții cu atribuții în apărarea și securitatea națională. Într-o şedinţă online, Parlamentul a dezbătut şi votat, joi, decretul prezidenţial de prelungire a stării de urgenţă după ce, miercuri, comisiile de specialitate l-au avizat favorabil. Potrivit Constituţiei, starea de urgenţă poate fi prelungită de câte ori este nevoie, dar numai cu încuviinţarea Parlamentului, care trebuie să dea un vot în cel mult cinci zile de la publicarea decretului în Monitorul Oficial.

 

Prima rectificare bugetară din 2020, adoptată de Executiv

Guvernul a adoptat prima rectificare bugetară de anul acesta. Executivul a ţinut cont de noile date economice în contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus. Aceasta ţine cont de noile date determinate de criza sanitară, respectiv un deficit de 6,7% şi contracţie economică de 1,9%. Cei mai mulţi bani au primit ministerele Muncii şi al Sănătăţii, pentru plata concediilor medicale, a şomajului tehnic din mediul privat şi a altor tipuri de indemnizaţii. Totodată, au primit bani în plus Finanţele, Internele, Transporturile, Agricultura și Ministerul Lucrărilor Publice.

Autoritățile au precizat că de şomaj tehnic vor beneficia şi persoanele fizice autorizate, angajaţii întreprinderilor individuale şi persoanele care sunt prevăzute la categoria 'alţi profesionişti' în Codul Civil. Această rectificare bugetară vine şi în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii, puternic afectate de criza de coronavirus. În plus, a devenit operaţional un mecanism care va permite ca aceste întreprinderi să facă împrumuturi bancare garantate de stat, cu dobândă subvenţionată 100% şi fără comisioane, pentru a avea capital de lucru sau de investiţii.

 

Avertizările FMI privind economia romanească

Economia României va înregistra o contracţie de 5% în 2020, estimează Fondul Monetar Internaţional. Este o scădere semnificativă, în contextul pandemiei de coronavirus, având în vedere că precedenta previziune vorbea de un avans de 3,5%.  Potrivit experților internaționali, economia românească îşi va reveni anul viitor, când va înregistra un avans de 3,9%. Noile estimări ale FMI sunt mult mai pesimiste decât cele ale Băncii Mondiale, care săptămâna trecută prognoza că România va înregistra o creştere economică de 0,3% în 2020.

Pe de altă parte, noile previziuni ale FMI mai arată şi o creştere explozivă a ratei şomajului în România, de la 3,9% în 2019 până la 10,1% în 2020, pentru ca în 2021 să se reducă la 6%. Totodată, FMI şi-a revizuit şi estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România în acest an, până la 5,5% din PIB, în condiţiile în care, în toamnă, prognoza era de 5,2%. La nivel global, FMI estimează că, din cauza pandemiei, economia ar urma să se contracte cu 3% în acest an, ceea ce reprezintă un declin mai grav decât cel înregistrat în perioada crizei financiare din 2008-2009.

 

Reglementări privind transportul lucrătorilor sezonieri

În România sunt impuse o serie de condiţii care trebuie respectate de cetățenii români care pleacă pentru munci sezoniere în afara ţării, în special în Europa, afectată de criza de coronavirus. Reglementările sunt prevăzute într-un ordin al Ministerului Transporturilor care prevede că toate cursele aeriene de tip charter care transportă muncitori sezonieri români trebuie programate la un interval minim de patru ore una de cealaltă. Ordinul impune agenţiilor de recrutare să le asigure oamenilor echipament de protecţie, mască şi mănuşi și ele vor organiza transportul muncitorilor doar după ce primesc acordul aeroportului.

În plus, agențiile trebuie să aibă în aerogară o persoană care să asigure asistenţă pasagerilor, inclusiv în situaţia întârzierii sau a anulării zborului. Documentul vine să înlăture nereguli de tipul celor apărute la finalul săptămânii trecute pe aeroportul din Cluj-Napoca, atunci când aproape 1.500 de lucrători sezonieri au fost înghesuiţi în faţa aeroportului, fiind încălcate astfel normele de distanţare socială prevăzute de ordonanţele militare în vigoare impuse de epidemia de coronavirus.


www.rri.ro
Publicat: 2020-04-18 11:30:00
Vizualizari: 1218
TiparesteTipareste