"Ce facem ? Ce lecție învățăm din momentul de față ?"

"ce facem ? ce lecție învățăm din momentul de față ?" Cred că este esența primului proiect despre care vă vorbim astăzi, intitulat #newTogether - un nou Împreună.

Cred că este esența primului proiect despre care vă vorbim astăzi, intitulat  #newTogether - un nou Împreună.


Forumul Cultural Austriac București a fost cel care a lansat recent acest proiect, invitând mai mulți artiști români și austrieci să reflecteze la modul în care arta lor și comunitățile noastre se pot transforma odată cu această situație de criză prin care trecem cu toții.


Ne spune mai multe Andrei Popov, director adjunct al Forumului :

"Credem că este un proiect necesar pentru că acum suntem poate excesiv orientatați către momentul de față, către maniera de a supraviețui de azi pe mâine. Credem că o dezbatere despre modul în care ne vedem pe noi înșine după această criză este absolut necesară. Dacă nu folosim aceste momente pentru a ne face un plan minim de viitor, atunci când o vom face ?  

Da, este foarte mare nevoie să învățăm să fim împreună pentru că în momentul de față suntem cu toții separați.  Nu știu cum va fi acel împreună. Iar artiștii, care sunt hârtia de turnesol a societăților noastre, sunt cei care se pot pune în perspectivă. Reacțiile au fost foarte bune până acum. Au răspuns afirmativ și cu entuziasm propunerii noastre nume mari din România și Austria: actori, regizori, scriitori, poeți, artiști plastici, muzicieni."


#newTogether (un nou Împreună) înseamnă un loc de discuții la distanță, posibilitatea de a vorbi altfel despre perioada în care ne-am trezit aruncați, fără voie și pe nepregătite. Un fel de cenaclu cu participanți cunoscuți, dar fără loc fizic de întâlnire. Nu pentru a urmări, de multe ori cu lacrimi în ochi, cifrele sumbre care apar pe ecrane sau eforturile de multe ori supraomenești ale celor din linia întâi. Nici pentru a pregăti rețete tradiționale sau sofisticate, nici pentru a dansa rumba sau a face consiliere psihologică - toate foarte utile în aceste timpuri. Ci pentru a căuta, împreună, niște soluții pentru ziua de mâine.


Muzica, și ea o excelentă însoțitoare a vremurilor grele (sau de orice fel), a pornit în 2020 cu numele lui Beethoven în frunte. Pentru că se împlinesc 250 de ani de la a naşterea lui Ludwig van Beethoven (17 decembrie). Pe 8 ianuarie 2020, Goethe-Institut, Forumul Cultural Austriac și Universitatea Naţională de Muzică București îi provoca pe melomani şi pe tinerii artişti să reinterpreteze şi să actualizeze opera "starului" absolut al muzicii clasice. Pe scurt, "Quoting Beethoven".


Ce se mai întâmplă, în actualul context, cu acest concurs, ne spune tot Andrei Popov :

"Concursul "Quoting Beethoven, Citându-l pe Beethoven continuă. El se desfășoară până pe 15 iunie, deci așteptăm în continuare creațiile tinerilor melomani, ale celor pasionați de muzică în general - compozitori, simpli ascultători, interpreți din toate genurile muzicale. Șansa concursului asta a fost -este online. Ce se va întâmpla după, vom vedea în funcție de modul în care va evolua această criză și cum vom reuși să ne adaptăm ca să ne onorăm obligațiile față de cei care vor dori să contribuie la el. Vom vedea, în luna mai unde ne vom afla, cum și dacă va trebui să regândim acest proiect."


Regândirea pare să fie numitorul comun al celor două proiecte pe care le-am prezentat astăzi, la Radio România Internațional. Statul în casă - acolo unde se poate - predispune și la regândire. Un mare matematician, fizician și scriitor spunea cândva că Omul este... o trestie gânditoare. Nu știu la care parte să mă opresc. Trestia este romantică și supusă tuturor vânturilor, se clatină la cea mai mică adiere. Omul, supus și el acum unor încercări care riscă să îl îndoaie, are șansa gândului. Ar fi de dorit să ne vină tuturor gândul cel bun și să reînvățăm să prețuim tot ce e în jurul nostru. Și să ne prețuim între noi.



www.rri.ro
Publicat: 2020-04-20 13:36:00
Vizualizari: 671
TiparesteTipareste