Valentina de Piante Niculae

valentina de piante niculae Valentina de Piante Niculae este coregrafă și locuiește în România de peste 20 de ani.

Valentina de Piante Niculae este coregrafă și locuiește în România de peste 20 de ani. S-a născut în Italia, la Udine, unde a absolvit studii de limbi clasice și dans clasic și contemporan. În România a ajuns în 1998, iar în următorul an a început studiile la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București, unde acum este lector universitar doctor în teatru și artele spectacolului. 


Este deopotrivă coregrafă, performer, artistă independentă și cercetătoare, susține proiecte europene de dans și pedagogie și este primul expert în România al metodei Feldenkrais. Activitatea ei este foarte bogată, iar printre proiectele pe care le-a creat se numără și cele destinate copiilor cu dizabilități vizuale sau cognitive. De-a lungul timpului a lucrat cu copii supradotați, atleți de performanță, copii din licee vocaționale și persoane de vârsta a treia. Este mamă a trei copii și ne povestește cum face față acestei perioade în care trebuie să stăm cu toții acasă:

"Bună ziua, sunt foarte bucuroasă că îmi pot împărtăși stările, gândurile. De obicei, folosesc mișcarea ca prim mijloc de conștientizare, fiindcă sunt profesoară de dans, de compoziție și de tehnică la UNATC și îmi place să jonglez și pe partea aceasta de a împărtăși o stare și părțile bune, în special. Consider că viața vine cu foarte mult neprevăzut și e dincolo de capacitatea noastră de a controla ce se întâmplă, noi putem doar să găsim soluții creative. 

Trebuie puțină disciplină în cadrul familiei, trebuie să ne organizăm ca să ne potrivim orarul. De obicei, în fiecare seară facem un plan pentru a doua zi, pentru a vedea ce activități avem. E foarte frumos că putem să mâncăm împreună, ceea ce n-am făcut de mult timp. E un moment de împărtășire în familie pe care nu l-am trăit de mult timp. Cred că e foarte importantă și relația noastră cu timpul, fiindcă timpul s-a schimbat, e un timp care nu cere să alergăm după o mie de activități, să fim foarte activi, prezenți vizibil în diverse contexte în care activăm, ci ne cere să fim prezenți față de noile încercări pe care le avem acum, de a ne replia, de a ne reorganiza. 

Eu, ca femeie și mamă și soție, trebuie să-mi iau sarcini pe care nu le aveam atât de mult, deci este un fel de reorganizare a activităților, dar eu o văd ca pe o reorganizare a minții, a felului în care pot să fac față acestor multiple îndatoriri care vin din zone diferite, nu sunt neapărat doar cele profesionale și cele materne, dar și cele gospodărești, care țin chiar de casă, domestice. Le fac cu plăcere."


Valentina de Piante predă cursuri online în această perioadă și încearcă să țină pasul cu toate sarcinile pe care le are. Tot acum am sărbătorit cu toții și Paștele într-un mod mai aparte, iar o mare parte din familia Valentinei se află în Italia, una din țările cele mai afectate de criza coronavirusului:

"Paștele este un moment intim. Noi avem o familie mare, deci oricum ne-am simțit împreună. În primul rând, pentru mine Paștele este o renaștere a individului, iar acum se cere o reașezare a individului într-o societate care e provocată să facă niște schimbări pe care nu le putem încă planifica, nu le putem înțelege pe deplin. Vom vedea în următoarele luni ce se va întâmpla. 

Familia mea din Italia e foarte numeroasă și am acolo și foarte mulți prieteni. Ei au fost extrem de afectați și din păcate tema morții a fost o temă dureroasă pentru întregul popor. Eu mă rog pentru poporul meu și pentru pământul meu de acolo, să iasă din această mare încercare. Toți au simțit o apăsare puternică și o lipsă de ajutor, cu un sistem care nu a făcut față, un sistem sanitar care nu era pregătit pentru așa ceva. Părerea mea e că se vor întâmpla niște schimbări în viitor, cu siguranță."


Împreună cu alte metode de sprijin psihologic, creativitatea a făcut ca această perioadă dificilă să fie mai ușor de suportat. Artiștii transpun în operele lor marile teme ale vieții, iar criza provocată de pandemie, situațiile dificile sau extrem de dureroase în care s-a aflat mare parte din omenire, privite din perspectiva unui artist, pot reprezenta puncte de plecare pentru noi proiecte. Ce teme își dorește să exploreze în viitor coregrafa Valentina de Piante Niculae?

"Faptul că celălalt este atât de prețios, că familia este atât de valoroasă. Sunt foarte multe teme care pot fi un motor de căutare: valoarea întâlnirii umane fără să fie nevoie să ne spunem cuvinte, fiindcă corpul spune mai multe decât cuvântul; aceste momente prețioase în care corpul poate să spună ce a trăit în această perioadă de izolare și darul de a împărtăși din nou totul; faptul că trebuie să ne respectăm mai mult și timpul petrecut împreună; partea emoțională, peste care de obicei se sare, emoția negativă care este neglijată și faptul că noi trebuie să acceptăm că acum există stări conflictuale și cu emoții contradictorii. 

E foarte bine să simțim toată această profunzime emoțională din noi. Cred foarte mult în nuanțele, în profunzimea emoțională a individului și, cu cât stă mai mult în ceea ce simte, cu atât devine părtaș la ceea ce simt și ceilalți, pentru că recunoaște în el stările respective. Să se simtă prezent în fața încercărilor și în același timp să simtă că are puterea în el de a hotărî. Fericirea este dictată și de voință, așadar putem să hotărâm să fim fericiți, chiar și în aceste condiții și să împărtășim acest lucru."




www.rri.ro
Publicat: 2020-04-23 11:22:00
Vizualizari: 1932
TiparesteTipareste