Muzeul National al Tăranului Român rămâne aproape publicului său pe durata izolării

muzeul national al tăranului român rămâne aproape publicului său pe durata izolării Muzeul Naţional al Ţăranului Român a demarat proiecte digitale care se desfăşoară exclusiv online, în cadrul unui program mai amplu, ale cărui obiective principale sunt diversificarea ofertei culturale şi adaptarea acesteia la noua stare de fapt.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român a demarat o serie de proiecte digitale care se desfăşoară exclusiv online, în cadrul unui program mai amplu, ale cărui obiective principale sunt diversificarea ofertei culturale şi adaptarea acesteia la noua stare de fapt, având în vedere pandemia cu care se confruntă întreaga Planetă.


"Dicţionar ludic al vieţii de la ţară", "Poveşti de seară... meţeriste", "MŢR mă inspiră", "Casa de-a casa: Istorii din loc în loc, la un loc" şi "#Particular" sunt câteva dintre titlurile de proiecte care propun o astfel de abordare nouă şi, totodată, o punte de legătură între publicul de acasă şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Explică Iris Şerban, coordonatorul Arhivei de Imagine a MNŢR.

"Aşa că, foarte simplu, ne-am întrebat - şi ne-am lăsat purtaţi de această provocare - ce facem în acest context? Resursele noastre principale sunt câteva, foarte simple, de altfel, dar foarte puternice, ne-am dat noi seama: creativitatea, know-how-ul şi răspunsul la întrebarea "ce avem la îndemână şi ce putem construi cu toate acestea?". 

Ne-am adunat, astfel, mai mulţi colegi din diverse departamente, fie că este vorba de colegi care lucrează la cercetare şi documentare, fie colegi care lucrează la arhivă, fie colegi care lucrează în departamentul care se ocupă de activităţile de educaţie muzeală pentru copii, adolescenţi şi adulţi. Am gândit împreună un program alcătuit dintr-o serie de activităţi punctuale, care se vor desfăşura pe o perioadă delimitată exclusiv în mediul online, dar şi activităţi care vor putea fi continuate pe termen mediu şi lung. Astfel, atunci când vom reintra în normalitate, deşi nu ştim încă ce presupune asta şi când se va întâmpla, să putem continua aceste proiecte şi în offline."


Ideile cercetătorilor, ale arhiviştilor şi ale educatorilor muzeali care au gândit acest program cultural pe durata izolării ar putea fi continuate şi după revenirea la activitatea normală a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, prin expoziţii şi publicaţii care să pună în valoare toată această interacţiune online cu publicul instituţiei. Până atunci, însă, prietenii de acasă ai Muzeului sunt invitaţi să contribuie şi la ceea ce Arhiva de Imagine a MNŢR le propune prin proiectul intitulat "#Particular". Iris Şerban: 

"Proiectul #Particular a pornit de la o idee foarte simplă, de la o observaţie antropologică a contextului actual. O vrem sau nu, suntem nevoiţi să ne retragem în spaţiul domestic, în interiorul şi în intimitatea locuinţei. Ajungem, practic, să realizăm zilnic aceleaşi trasee, care pot deveni repetitive, obositoare, pe alocuri chiar enervante. 

Aşa că provocarea - atât pentru noi, fiindcă am lansat-o şi breslei, colegilor din instituţia noastră şi din alte instituţii culturale, cât mai ales pentru publicul larg - a fost aceea de a ne uita diferit la obiectele care ne înconjoară în spaţiul casei, pentru că locuinţa fiecăruia este o lume în sine, care ascunde tot soiul de poveşti, tot soiul de amintiri şi care, de fapt, este parte din viaţa care se consumă, zi după zi, într-un mod diferit în această perioadă."


De ce un muzeu extins în mediul virtual, cu obiectele atât de familiare existenţei fiecăruia dintre noi? Fiindcă ele reprezintă un patrimoniu în sine, patrimoniul de acasă: "Întrebarea care stă în spatele acestei provocări este "care ar fi acele obiecte care merită povestite?". Fie că sunt obiecte mici, fie că sunt obiecte mari, primite în dar, adunate, cumpărate, care trimit la locuri exotice sau care sunt strânse din locuri cât se poate de banale, tot acest amalgam de obiecte pe lângă care trecem prin casă, astăzi mult mai des decât o făceam până acum, reprezintă de fapt un patrimoniu mic, aşa cum l-am numit noi, dar un patrimoniu care merită dat mai departe şi păstrat. Este, de fapt, o "leapşa", în care fiecare dintre noi contribuie cu o fotografie a acestui obiect şi cu o poveste a lui."


Nu doar interacţiunea cu obiecte concrete este importantă în această perioadă de izolare la domiciliu, ci şi consolidarea relaţiilor interpersonale din cadrul familiei. Prin "Poveşti de seară... meţeriste", cei mici, dar şi părinţii lor, sunt invitaţi la ascultare, la imaginaţie şi la dialog, în fiecare seară de luni, miercuri şi vineri. Despre acestea, Valentina Bâcu, specialist în cadrul Secţiei "Educaţie Muzeală": 

"Este o rubrică de poveşti audio, în care accentul se pune pe ascultare. Este un moment de seară, care se adresează deopotrivă copiilor şi părinţilor, în care sunt prezentate, de către colegi din mai multe departamente ale Muzeului, scurte poveşti ţărăneşti, legende şi basme populare. Am ales aceste poveşti pentru că cele mai multe dintre ele sunt cunoscute deja părinţilor şi reprezintă, astfel, un punct de plecare în dialogul cu copiii."


Iar demersul de a încuraja creativitatea, specific Muzeului Naţional al Ţăranului Român, a dat naştere proiectului "MŢR mă inspiră". Teatru, improvizaţie vizuală şi sonoră şi chiar realizarea unui jurnal de pandemie sunt provocări lansate copiilor mari şi mici, dar şi părinţilor acestora: 

"Propunem publicului să interacţioneze cu noi trimiţându-ne propriile activităţi creative, în mai multe secţiuni. Avem secţiunea de teatru acasă, cu rubrici difuzate, de obicei, în weekend, duminică seara. Este vorba de realizarea unui spectacol de teatru de către copiii asistaţi de părinţi, în care aceştia sunt încurajaţi să creeze un spectacol pornind de la obiectele din casă sau pornind de la o joacă cu umbre pe perete. Copiii sunt invitaţi să cânte, să adauge şi să inventeze sunete şi să joace roluri de povestitor, alături de părinţii lor."


Cât despre continuarea în online a proiectelor deja existente, "Muzeul la cutie" este un astfel de exemplu. Revine cu detalii Valentina Bâcu. "O altă secţiune este Muzeul la Cutie, pentru că este o perioadă în care nu putem vizita muzee decât virtual, dar avem foarte multe idei şi le propunem copiilor să îşi construiască propriile expoziţii, propriile muzee, la ei acasă. Pot face acest lucru fie folosindu-se de pereţii din casă, fie chiar de o banală cutie. Dacă vor să aducă şi o componentă digitală, le putem pune la dispoziţie şi scurte tutoriale despre realizarea unor animaţii prin tehnica stop-motion. Practic, este o adaptare digitală a atelierului de animaţie care se desfăşoară la Muzeul Ţăranului Român."


Toate proiectele propuse exclusiv pentru mediul online se desfăşoară, în această perioadă, pe site-ul Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi pe paginile de Facebook şi Instagram ale diferitelor departamente ale instituţiei. 



www.rri.ro
Publicat: 2020-04-25 13:00:00
Vizualizari: 1811
TiparesteTipareste