Planul de relansare post-pandemie

planul de relansare post-pandemie Ieșirea din pandemia provocată de coronavirus se va face pe măsură ce manifestările microorganismului se vor reduce. Însă Uniunea Europeană are un plan de redresare economică post-pandemie.

Planul de relansare economică post-pandemie a țărilor din Uniunea Europeană a suscitat controverse. Grupul țărilor sudice susține emiterea de coronabonduri pentru preluarea de către bugetul european a datoriilor comune, în timp ce țările nordice doresc ca toate statele membre să iasă din criză prin respectarea prevederilor mecanismului european de stabilitate economică și să nu depășească ținta de inflație de 3%. 


Victor Negrescu, europarlamentar din partea Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, a spus că diferențele provin din modul de abordare dar că soluția trebuie să fie comună:


"Sunt state care apără această nevoie a unor proiecte naționale și altele care reclamă o mai mare implicare a Uniunii Europene, inclusiv prin deplasarea datoriilor de la nivel național la nivel european prin crearea acelor coronabonduri. În ciuda acestor chestiuni, lucrurile avansează. Sunt câteva inițiative la nivel european pentru a finanța și sprijini statele europene și avem acel program destul de ambițios al zonei euro de a aloca 500 de miliarde de euro pentru finanțarea țărilor de după această perioadă de criză. Uniunea Europeană are nevoie de un nou plan Marshall și aceasta presupun să considerăm că suntem cu toții în fața unei probleme comune. Ce însă trebuie să facem este ca aceste fonduri, și aici pot fi de acord parțial cu perspectiva țărilor nordice, este ca aceste fonduri să fie investite în a da o capacitate mai mare de producție Uniunii Europene, adică să nu mai importăm echipamente medicale și să le producem la noi în Europa."

            

Clotilde Armand, europarlamentar din partea grupului Renew Europe, a afirmat că Uniunea Europeană a luat deja măsuri pentru conceperea unui plan de relansare economică după ce manifestările coronavirusului se vor diminua: 


"Europei i-a trebuit timp să reacționeze dar răspunsul Europei este incomparabil față de crizele precedente și față de răspunsul american. Ce ne dorim este să injectăm lichidități în economia europeană. Lichidități la nivel de 10-15 chiar 20% din PIB-ul european, adică 2000-4000 de miliarde de euro. Sunt sume foarte mari. Pentru asta, vom lua mai multe tipuri de măsuri. Prima măsură constă în a crește capacitatea țărilor de a împrumuta. Nu dăm împrumuturi dar creșteam capacitatea țărilor de a face împrumuturi. Asta face Banca Centrală Europeană la nivel de 1000 de miliarde. A doua măsură este acordarea împrumutului. Aceasta este decizia luată de miniștrii de finanțe, pentru mai mult de 500 de miliarde de euro, prin Banca Europeană de Investiții. A treia măsură este să oferim fonduri nerambursabile, adică fonduri direct din bugetul Uniunii Europene. Și ultimul tip de sprijin este flexibilizarea regulilor pieței unice care permit guvernelor naționale să acorde ajutoare de stat firmelor."


Planul de relansare economică post-pandemie avansează. Pentru ca el să funcționeze acceptarea sa de către toate țările membre este o precondiție de bază.


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 27.04.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-04-27 09:46:00
Vizualizari: 1270
TiparesteTipareste