Comisia Europeană: Serbia trebuie să respecte drepturile minorităților

comisia europeană: serbia trebuie să respecte drepturile minorităților Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocierile de extindere, Olivér Várhelyi, a transmis că Serbia trebuie să pună în aplicare cadrul său juridic referitor la drepturile persoanelor aparținând minorităților.

Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocierile de extindere, Olivér Várhelyi, a transmis că Serbia trebuie să pună în aplicare cadrul său juridic referitor la drepturile persoanelor aparținând minorităților.

 

“În contextul negocierilor privind capitolul 23 „Sistemul judiciar și drepturile fundamentale”, Serbiei i se solicită să pună în aplicare cadrul său juridic referitor la drepturile persoanelor aparținând minorităților, precum și planul de acțiune pentru exercitarea drepturilor minorităților naționale, în integralitatea sa. Aceste acțiuni vor contribui la punerea în aplicare efectivă și uniformă pe întregul său teritoriu a recomandărilor Comitetului consultativ al Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale a Consiliului Europei.

 

Un accent deosebit este pus pe educație, utilizarea limbilor minorităților, accesul la mass‐media și la servicii religioase în limbile minorităților, precum și o reprezentare adecvată în administrația publică”,  a transmis comisarul, conform paginii de web a Parlamentului European.

 

Solicitarea este un răspuns oficial al Comisiei Europene, după o interpelare adresată de eurodeputatul român Eugent Tomac, președintele PMP,  la începutul anului. Acesta a atras atenția asupra nerespectării de către Serbia a Acordului bilateral privind protecția minorităților naționale, semnat la Bruxelles în martie 2012. Eugen Tomac a semnalat faptul că Serbia nu respectă drepturile celor aproximativ 300.000 de vorbitori de limba română din statul vecin.

 

“Este nevoie de intervenția noastră urgentă. Nu putem ignora încălcarea evidentă a drepturilor elementare ale unor oameni de către un stat candidat la UE”, a afirmat europarlamentarul român în luna ianuarie.


www.rri.ro
Publicat: 2020-04-25 13:44:00
Vizualizari: 1127
TiparesteTipareste