Jurnal românesc 30.04.2020

jurnal românesc 30.04.2020 Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, le-a atras atenţia românilor care pleacă la muncă în străinătate să fie foarte atenţi când încheie contractele de muncă, deoarece MAE poate verifica dacă acestea sunt respectate.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, le-a atras atenţia românilor care pleacă la muncă în străinătate să fie foarte atenţi când încheie contractele de muncă, deoarece MAE poate verifica dacă acestea sunt respectate. "Noi, în străinătate, prin misiunile noastre diplomatice, avem competenţa şi atribuţia de a ne ocupa să vedem că aceste contracte sunt respectate. Ca să putem fi eficienţi în a ne asigura că prevederile contractelor sunt respectate în străinătate, ele trebuie să fie bine încheiate în ţară. Dar aceasta nu mai este competenţa Ministerului Afacerilor Externe, ci a Ministerului Muncii", a declarat Aurescu. 

În ceea ce priveşte situaţia conaţionalilor plecaţi la muncă în Germania şi infectaţi cu noul coronavurus, şeful diplomaţiei române a spus că Ministerul deţine o evidenţă "pe fiecare situaţie în parte". "Întotdeauna ţinem legătura prin intermediul ambasadelor şi consulatelor cu toţi românii care le contactează pentru asistenţă. Din păcate, nu sunt foarte multe situaţii în care aceşti cetăţeni români solicită efectiv asistenţă. 

Cu toate astea, ambasada şi consulatele se autosesizează ori de câte ori apare o informaţie de acest gen, acţionează atât pe lângă fermele în cauză, pe lângă asociaţii şi pe lângă autorităţile locale şi centrale din Germania", a explicat Bogdan Aurescu. Săptămâna aceasta s-a aflat că circa 200 de români de la un abator din landul german Badden-Wurttemberg au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu SARS-CoV-2 şi se află în carantină. Totodată, în presă au apărut relatări ale unor români care îi acuză pe patronii firmelor germane de nerespectarea prevederilor contractuale şi de alte abuzuri.


O echipă formată din 42 de medici şi asistenţi medicali din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Sănătăţii va activa timp de 15 zile în Republica Moldova în lupta împotriva COVID-19. Echipa medicală este formată din specialişti în Anestezie şi Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgenţă şi Medicină Internă care vor desfăşura activităţi de acordare a asistenţei medicale şi îngrijire a pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, precum şi misiuni de instruire a personalului medical din unităţile sanitare din Bălţi, Chişinău şi Cahul. 

Premierul Ludovic Orban a declarat că sprijinul pentru Republica Moldova nu se încheie aici. Guvernul de la Bucureşti a aprobat o donaţie către statul vecin constând într-o sumă importantă de bani, în materiale, echipamente, medicamente şi substanţe necesare în bătălia cu SARS-CoV2. El a precizat că în stânga Prutului ajung 500.000 de măşti standard FFP 2 şi FFP 3, 50.000 de combinezoane, precum şi medicamente necesare pentru tratamentul bolnavilor. 

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a deplasat la Chişinău pentru a transmite un mesaj de susţinere a Republicii Moldova în contextul pandemiei şi pentru a evidenţia necesitatea ca autorităţile moldovene să continue reformele esenţiale pentru dezvoltarea statului şi avansarea parcursului european.


"Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni" a fost anulat, a anunţat consilierul de Stat Sandra Pralong, şefa Departamentului pentru Relația cu Românii din afara Granițelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Aceasta a precizat că decizia a fost luată din cauza crizei epidemiologice generate de noul coronavirus şi a măsurilor restrictive impuse pentru a proteja sănătatea oamenilor. 

Evenimentul a avut loc de două ori până acum, în 2018 şi 2019, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, aniversată în fiecare an la data de 26 mai. Manifestarea a reunit expoziţii de artă, grafică, fotografie şi carte, dezbateri, concerte, proiecţii de film şi piese de teatru. Scopul festivalului a fost de a aduce împreună artişti români care activează în domenii diverse şi care trăiesc atât în ţară, cât şi peste hotare.


A doua ediție a Școlii jurnalistului român va avea loc în perioada 4-14 mai la Cernăuți în Ucraina, transmite Agenţia BucPress. Manifestarea, care a fost inițiată acum 3 ani de Centrul Media BucPress - Asociația jurnaliștilor români din Ucraina, este sprijinită de Institutul Cultural Român prin Compartimentul Comunităţi Istorice. Ateliere de media vor include cursuri de dicție, susținute de Carmen Ivanov, Mihai Crăciun și Alexandru Burlacu și prelegeri pe tema managementului editorial și tehnicilor de combatere a știrilor false de jurnalistul Marian Voicu. 

Cursurile se vor desfășura în regim online, prin aplicaţia Zoom. Anul acesta sunt disponibile 20 de locuri la atelierele de presă. Studenții, jurnaliștii, profesorii sau bloggerii se pot înscrie la numărul de telefon +38 0680 86 55 24 sau pot trimite o cerere prin email. Adresele se găsesc pe site-ul www.bucpress.eu.www.rri.ro
Publicat: 2020-04-30 11:08:00
Vizualizari: 576
TiparesteTipareste