Gianina Cărbunariu, Premiul pentru Teatru acordat de Radio România Cultural

gianina cărbunariu, premiul pentru teatru acordat de radio românia cultural Gianina Cărbunariu, una dintre cele mai apreciate dramaturge și regizoare de teatru, directoare a Teatrului Tineretului Piatra-Neamț, a fost premiată de RRC.

Gianina Cărbunariu, una dintre cele mai apreciate dramaturge și regizoare de teatru, directoare a Teatrului Tineretului Piatra-Neamț, a fost premiată de RRC. Premiile Radio România Cultural, care ar fi trebuit să fie decernate în cadrul unei gale programată inițial pe scena Teatrului Odeon, au fost anunțate în cadrul unei ediții speciale a emisiunii GPS Cultural, difuzată de RRC. Distinsă cu premiul RRC la categoria Teatru, Gianina Cărbunariu a fost apreciată de juriu pentru un "proiect managerial vizionar" şi pentru spectacolul "Frontal", montat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. "Frontal", o adaptare foarte liberă după "Povestea unui om leneș" de Ion Creangă, are ca surse de inspirație și interviuri făcute de întreaga echipă artistică, studii de sociologie și antropologie, comentarii din mediul online pe tema inechității sociale. Ficțiunea încearcă să surprindă mecanismele contemporane de criminalizare a sărăciei, rolul jucat de media în construirea unor stereotipuri ce asociază "sărăcia" cu "lenea", precum și consecințele sociale ale unor astfel de narațiuni.  


Gianina Cărbunariu: "Contextul în care primesc acest premiu este unul destul de neobișnuit. Între fiecare dintre noi și ceilalți se instalează, s-a instalat deja, așa numita distanță sau distanțare socială. Evident, această distanță e menită să ne protejeze pe toți. Însă, în același timp, ne pune față în față cu foarte multe întrebări despre un țesut social care era destul de fragil și până acum. În mod ironic sau poate că nu, spectacolul Frontal tocmai asta își propunea, să pună în discuție distanțarea socială, tot mai mare în ultimii ani față de cei mai vulnerabili dintre noi. În acest moment, teatrul, o artă care presupune existența unei comunicări directe între artiști și spectatori, trebuie să găsească răspunsuri la câteva întrebări :cum va supraviețui în această perioadă? Și, mai ales, cum va putea contribui la refacerea acestui țesut social care se află în pericolul de a se destrăma sub ochii noștri?"


Din 2017, de când a preluat conducerea Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, Gianina Cărbunariu a realizat, printr-un program managerial de o mare diversitate repertorială, un spațiu de reflecție asupra provocărilor sociale actuale. Invitarea unor regizori consacrați sau concursurile de proiecte pentru tinerii creatori, organizate în cadrul proiectelor co-finanțate de AFCN - "Mic-RO laborator de creație teatrală", respectiv "#SafeSpoTT" - au vizat realizarea unor spectacole pe teme ale prezentului, propuse spre dezbatere publicului. Toate producțiile din cadrul celor două proiecte au implicat asistența voluntarilor liceeni, care au putut urmări cum se realizează un spectacol, de la idee la premieră. 


Gianina Cărbunariu: "Acum trei ani am propus un proiect managerial Teatrului din Piatra Neamț, un proiect intitulat Teatrul Tineretului, CO-Laborator de creație. Eu îl consider și un proiect artistic, prin care echipa îi aduce pe spectatori mai aproape de arta spectacolului, dar și de o înțelegere mai profundă și împreună a realităților din societate. În perioada care urmează va trebui să găsim teritorii de libertate ale gândului și ale imaginației. Și poate chiar să folosim acest timp, pentru a inventa o lume mai echitabilă pentru noi toți. Le mulțumesc jurnaliștilor de la RRC pentru că sunt alături de noi la fiecare premieră a teatrului și la festivalul de la Piatra Neamț și consider acest premiu drept o recunoaștere a muncii de echipă. Așa că le mulțumesc și îi felicit pe toți colegii mei, întreaga echipă a Teatrului din Piatra Neamț, și, desigur, pe toți cei implicați în realizarea spectacolului Frontal. Îmi doresc să ne vedem cât mai curând în sălile de teatru." 


www.rri.ro
Publicat: 2020-05-04 03:27:00
Vizualizari: 725
TiparesteTipareste