Jurnal românesc - 07.05.2020

jurnal românesc - 07.05.2020	Expoziţia de fotografie de teatru "TOUCHing", cu imagini realizate de Florin Ghioca, fotograful oficial al Teatrului Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti, a fost deschisă într-o galerie de artă virtuală 3D găzduită la Berlin.

Donaţia de echipamente sanitare pentru sprijinul luptei împotriva noului coronavirus făcută de România Republicii Moldova are loc la aniversarea a 30 de ani de la trecerea liberă a Prutului, a afirmat prim-ministrul Ludovic Orban. Acesta a făcut declaraţia la plecarea din Bucureşti a convoiului de 20 de camioane ce transportă 500.000 de măşti standard FFP 2, 25.000 de combinezoane, 200.000 de măşti, 25.000 de litri de biocide, peste 45.000 de litri de spirt, precum şi medicamente necesare pentru tratamentul bolnavilor de COVID-19. "În urmă cu 30 de ani a avut loc trecerea liberă a Prutului, a frontierei dintre România şi fosta Uniune Sovietică, o manifestaţie cunoscută sub numele de "Podul de Flori", la care au participat peste un milion de români de pe ambele maluri ale Prutului şi care a fost simbolul legăturilor puternice de fraternitate, simbolul legăturilor puternice de-a lungul istoriei dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului", a spus Orban.

El a precizat că Guvernul României a ales intenţionat aniversarea acestui moment simbolic, cu o încărcătură istorică şi afectivă puternică, pentru a face un gest umanitar, de solidaritate cu cetăţenii moldoveni. Premierul a subliniat totodată că Bucureştiul este gată să trimită noi cantităţi de materiale de îndată ce acest lucru va fi considerat necesar şi a reamintit de cei 41 de medici şi asistenţi medicali care se află de săptămâna trecută în spitale din Chişinău, Bălţi şi Cahul unde sprijină cadrele medicale basarabene în tratarea celor infectaţi cu SARS-CoV2.

 

Ambasada Germaniei la Bucureşti, Ministerul de Interne de la Berlin şi Ministerul de Interne al Landului Baden-Wurttemberg au donat Poliţiei Române 5.000 de măşti chirurgicale, precum şi cu echipamente IT în valoare totală de peste 25.000 de euro. "Poliţia Română este partenerul nostru esenţial în ceea ce priveşte prevenţia în domeniul criminalităţii la nivel european, un partener care realizează o muncă excepţională. Mă bucur că, tocmai în aceste zile, putem sprijini în mod practic această cooperare îndelungată, bazată pe încredere", a declarat ambasadorul german la Bucureşti, Cord Meier-Klodt. Donaţia de echipamente IT constă în laptopuri, computere, camere video, imprimante multifuncţionale, videoproiectoare, echipament pentru conferinţe şi camere endoscopice care au intrat în dotarea Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi vor sprijini, în special, lupta împotriva traficului de persoane şi de droguri, precum şi împotriva criminalităţii informatice.

 

Expoziţia de fotografie de teatru "TOUCHing", cu imagini realizate de Florin Ghioca, fotograful oficial al Teatrului Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti, a fost deschisă într-o galerie de artă virtuală 3D găzduită la Berlin şi poate fi vizitată de acasă, din faţa calculatorului, de pe tabletă sau telefon. Sunt expuse aproape 40 de instantanee din peste 20 de spectacole ale celui mai mare teatru din România, a declarat artistul.

Între acestea, piese precum "Furtuna", "No Man’s Land", "Neguţătorul din Veneţia", "Romeo şi Julieta", "Pădurea spânzuraţilor", "Livada de vişini", "Butoiul cu pulbere" sau "Revizorul". Printre cei imortalizaţi în ipostaze tandre, pasionale sau chiar de tensiune intensă se află Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Maia Morgenstern, Mariana Mihuţ, Marius Manole, Oana Pellea, Mircea Rusu, Tania Popa, George Piştereanu, coregraful Gigi Căciuleanu şi mulţi alţii. Expoziţia va rămâne deschisă până pe 23 mai, iar modul de accesare a acesteia se găseşte pe pagina de Facebook a fotografului Florin Ghioca.

 

Accademia di Romania in Roma a iniţiat o nouă serie a întâlnirilor "Miercurile literare", care se desfăşoară în perioada 6 mai – 17 iunie într-o variantă reconfigurată pentru situația excepțională provocată de noul coronavirus. Întâlnirile au loc online şi pot fi urmărite pe pagina de Facebook a instituţiei. În cadrul acestora sunt prezentate, prin intermediul unor mini-conferințe și lecturi video, operele unor scriitori români traduși în limba italiană și publicați la edituri italiene, personalități ale lumii literelor din România, alături de scriitori de curând afirmați. Această ediţie aduce în atenția publicului italian și român pagini din creația scriitorilor Mircea Cărtărescu, Miron Costin, Mircea Ivănescu, Liliana Nechita, Marta Petreu şi Andrei Pleșu.

Programul a început pe 6 mai cu "Lecturi în limba italiană din opera poetei Marta Petreu", evenimentul fiind prezentat de profesorul universitar doctor Roberto Merlo, de la Universitatea din Torino. Următoarea întâlnire online este programată pentru data de 13 mai, la ora 16.00 (ora României) şi va consta în prezentarea volumului "Miron Costin. Cronicar și poet al unei perioade întunecate" de Adriana Senatore. Evenimentul va fi prezentat într-o mini-conferință susținută de prof. univ. dr. Dan Cepraga, de la Universitatea din Padova. Programul complet al manifestării se găseşte pe pagina de Facebook a Accademiei di Romania in Roma şi pe site-ul Institutului Cultural Român, www.icr.ro.

 


www.rri.ro
Publicat: 2020-05-07 11:51:00
Vizualizari: 549
TiparesteTipareste