Muzeul Național de Istorie a României

muzeul național de istorie a româniei Peste 350.000 de vizitatori unici s-au înregistrat la expozițiile și proiectele digitale ale Muzeului Național de Istorie a României în luna aprilie.

Peste 350.000 de vizitatori unici s-au înregistrat la expozițiile și proiectele digitale ale Muzeului Național de Istorie a României în luna aprilie. Instituția a invitat publicul să transforme autoizolarea în oportunitate și să viziteze numeroasele expoziții virtuale în format 2D și 3D, colecții tematice de bunuri culturale în format digital și arhive de patrimoniu digitizate, toate disponibile gratuit pe site-ul web al muzeului.


Cu 48 de ani în urmă, în data de 8 mai, Muzeul Național de Istorie a României  își deschidea pentru prima oară porțile pentru public. Datorită contextului actual, porțile muzeului sunt închise și vor rămâne închise și după data de 15 mai, când sunt anunțate măsuri de relaxare în România. Totuși, prezența în spațiul virtual este impresionantă, după cum aflăm de la dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul instituției. 

 "Sunt colecții formate din mai multe sute de mii de piese, foarte multe dintre ele esențiale pentru a înțelege istoria României, însă nu numai. Multe sunt unice în Europa și fac parte din patrimoniul umanității. Colecțiile noastre acoperă, din punct de vedere al desfășurării cronologice, circa 600.000 de viață omenească, încă din Paleoliticul inferior, când apar primele semne ale activității umane și până în zilele noastre. Nu exagerez, fiindcă avem în colecții documente privind viața economică, politică și socială a României contemporane."


Muzeul Național de Istorie a României a început încă de acum zece ani un program intens și sistematic de digitalizare, spune dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul instituției.  "Este vorba despre tururi virtuale ale expozițiilor permanente și temporare, dar și despre proiecte de digitalizare a patrimoniului. În acest moment, Muzeul Național de Istorie a României are cel mai bogat, cel mai complet și cel mai divers program de prezentare a colecțiilor sale în spațiul virtual. Pe site-ul muzeului sunt prezente în acest moment 32 de tururi virtuale ale unor expoziții. Acestea acoperă istoria modernă, contemporană, medievală, antică, patrimoniul unor muzee din străinătate, prezentat în expoziții temporare. Totodată se poate vedea și rezultatul unor expoziții internaționale, realizate în parteneriat cu multe muzee din Europa, cum este expoziția "Imagini în Balcani".


Turistul virtual găsește expoziții pe care le poate vizita la orice oră, din orice loc al țării sau al planetei. "Acestea acoperă perioade importante: Antichitate, Ev Mediu sau perioada modernă și contemporană. Una dintre ultimele expoziții prezentate publicului este expoziția România 1989, o expoziție care se referă la căderea regimului comunist, cu care mulți au fost contemporani. Avem superbe expoziții virtuale care prezintă aurul și argintul României. Este o expoziție din 2013, care a călătorit în mai multe județe din România și în Ungaria, cu piese excepționale din patrimoniul românesc, multe dintre ele unice în Europa și în lume. De asemenea, avem expoziții consacrate unor mari voievozi din Evul Mediu, ca Mircea cel Bătrân sau Ștefan cel Mare. Vă puteți bucura și de expoziții care prezintă evenimente marcante pentru istoria României, cum este participarea la cel de-Al Doilea Război Mondial sau desăvârșirea unității naționale în 1918."


Aceste expoziții sunt completate de un muzeu virtual al Unirii, continuă dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu directorul general al Muzeului Național de Istorie a României și ghidul nostru de azi.  "În 2018, colegii mei, în parteneriat cu mai multe muzee din țară și din Europa, au pregătit și construiesc în continuare un muzeu virtual al Unirii. În plus, avem proiecte virtuale de amploare și foarte interesante. De exemplu, Imago Romaniae. Este un site pe care, în acest moment, sunt peste 12.800 de imagini istorice ale spațiului românesc: fotografii, cărți poștale, hărți, litografii care acoperă spațiul cronologic al perioadei contemporane, până în 1947. Este o fascinantă ocazie să călătorești printr-o Românie așa cum a fost ea de-a lungul ultimelor secole și să vezi nu numai locuri, unele neschimbate până azi, ci și chipuri ale oamenilor. O țară nu este numai un spațiu geografic și un relief sau numai orașe și sate, ci e reprezentată și de locuitori."


Un alt proiect virtual și de mare anvergură al Muzeului Național de Istorie a României se numește "2019, capodopere din patrimoniul cultural național".  "În acest moment, sunt 71 de expoziții virtuale construite în jurul unor obiecte foarte importante din colecția noastră. Este o prezentare inclusiv a istoriei secrete. Într-o etichetă de muzeu nu se pot pune decât puține informații. De aceea, am simțit necesar să facem expoziții consacrate obiectului și oamenilor care și-au legat viața și activitatea de obiectul prezentat de când a fost creat până când a intrat în patrimoniul muzeal. Nu ne-am gândit niciodată că va trebui să închidem Muzeul în vreme de pace, însă ne-am pregătit să fim prezenți în spațiul virtual, un spațiu în care contemporanii noștri, concetățeni sau străini, sunt din ce în ce mai prezenți și în care se transferă tot mai multe dintre activitățile noastre, inclusiv nevoile culturale."


Dacă o vizită în muzeu e condiționată de timp, aceste tururi virtuale pot fi realizate oricând și de oriunde. Mai mult decât atât, expozițiile fiind atât de bogate, veți petrece cu siguranță mult timp pe paginile de internet ale Muzeului Național de Istorie a României.


www.rri.ro
Publicat: 2020-05-14 13:58:00
Vizualizari: 1565
TiparesteTipareste