Violeta Alexandru - declarații la audierea de către comisiile senatoriale

violeta alexandru - declarații la audierea de către comisiile senatoriale Violeta Alexandru: 'Am cerut o verificare pe teritoriul Germaniei a tuturor sesizărilor sau din oficiu sau a mesajelor pe care le primesc personal.

UPDATE:

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat luni, că a cerut o verificare în Germania referitor la  sesizările legate de condiţiile de muncă ale lucrătorilor români din această ţară.”'Am cerut o verificare pe teritoriul Germaniei a tuturor sesizărilor sau din oficiu sau a mesajelor pe care le primesc personal. Am deja indicii că acest lucru se întâmplă. Sunt gata să merg în câteva zile şi să verific. I-am cerut Ministerului Muncii din Germania şi mi-a confirmat că s-a discutat cu fermierii, cu asociaţiile patronale pentru întărirea măsurilor de securitate şi de prevenţie în fermele în care se lucrează. Mi-au confirmat omologii mei că sunt puse la dispoziţie echipamente minimale de protecţie, aşa cum şi noi facem în România pentru orice angaja”, a precizat ministrul  la audierea în comisiile reunite de specialitate din Parlament,   


Violeta Alexandru a spus că numărul de sesizări primite în acest sens este 'foarte mic', sindicatele din România şi Germania au un contract de asistenţă pentru muncitorii din ţara noastră, dacă întâmpină probleme. ”Numărul de sesizări este foarte mic. Sindicatele din Germania şi Blocul Naţional Sindical din România au un contract de asistenţă pentru muncitorii noştri să le acorde sprijin, dacă întâmpină probleme. Această colaborare dintre cele două sindicate nu au ridicat o situaţie îngrijorătoare - statistic vorbind - cu privire la numărul de sesizări. Nu se confirmă în cifre situaţia îngrijorătoare scoasă la iveală din reportajele de presă”.


Ministrul Muncii a mai precizat că este nevoie de o coordonare la nivel european şi o aducere la zi a discuţiilor cu privire la un minim set de măsuri de protecţie, sănătate şi siguranţă, care ar trebui să se regăsească în formele contractuale de muncă pe care românii le au în ţările membre ale UE. ”Am pus în discuţia recentei şedinţe a miniştrilor Muncii din toate ţările membre, care a avut săptămâna trecută, împreună cu comisarul european, este nevoie de o coordonare şi o aducere la zi a discuţiilor cu privire la un minim set de măsuri de protecţie, de sănătate şi siguranţă, care trebuie să se regăsească în toate formele contractuale pe care românii le au în ţările membre UE. Propunerea mea a fost foarte bine primită, urmând să se declanşeze un mecanism de grup de lucru care să treacă în revistă toate aceste forme de muncă” . 


Violeta Alexandru a spus că a cerut ministerului Muncii din Germania - ”şi este în curs de realizare această solicitare - de a pune pe site-ul Inspecţiei muncii un formular în limba română pentru români, pentru a putea face cât mai uşor sesizările'”.' M-am implicat în a solicita comisarului european şi miniştrilor Muncii să aducem la zi aceste diferenţe de cadru legal şi de implicaţii în ceea ce priveşte securitatea socială, contribuţiile plătite pentru toţi cetăţenii europeni, inclusiv pentru români. Aceste pliante, informaţii cu toate datele de contact, sunt la punctele de frontieră, în toate aeroporturile şi la gară. Am vrut - dacă se întâmplă o informare corespunzătoare şi vă spun cinstit că se întâmplă, se distribuie şi se comunică cu românii la plecare. În acelaşi timp, linia verde a Inspecţiei Muncii este la dispoziţia oamenilor, verific zilnic care este stadiul sesizărilor făcute şi modul în care se răspund şi se acordă sprijinul necesar. aceste probleme vin din 'spate', nerezolvate de niciun guvern”. 


Muncitorilor români care doresc să lucreze în afara graniţelor li s-au pus la dispoziţie toate datele necesare, pentru a decide cât mai bine cu privire la contractul pe care urmează să-l semneze. ”Am făcut verificări atât în discuţiile cu Ministerul Muncii din Germania, pentru a mă asigura că din partea angajatorilor germani sunt chemaţi la muncă cu forme legale. Şi sunt. Este dreptul românilor noştri să-şi negocieze contractul, nu pot fi obligaţi să lucreze prin agenţiile de plasare a forţei de muncă, dar le-am pus la dispoziţie toate informaţiile ca să decidă cum le este mai bine să procedeze în pregătirea finalizării contractelor respective, printr-o amplă campanie de comunicare. Aceste pliante, informaţii cu toate datele de contact, sunt la punctele de frontieră, în toate aeroporturile şi la gară. (...) În acelaşi timp, linia verde a Inspecţiei Muncii este la dispoziţia oamenilor, verific zilnic care este stadiul sesizărilor făcute şi modul în care se răspunde şi se acordă sprijinul necesar, se pune la dispoziţie informaţii despre contactele utile pe care le pot avea în momentul în care ajung în Germania', a explicat ministrul Muncii. 


sursa: agerpres

_________________________

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că exercitarea competenţelor Ministerului Afacerilor Externe (MAE) se raportează la aplicarea contractelor de muncă deja încheiate de românii care merg să lucreze în străinătate. Declarația a fost făcută luni, la audierea de către comisiile senatoriale pentru afaceri europene, pentru politică externă şi pentru muncă, familie şi protecţie socială. 


Tema audierilor: modul în care MAE şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale au gestionat deplasarea unor lucrători români în străinătate în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2. În acest context, Aurescu a spus că 'este foarte important ca în prealabil clauzele contractuale să fie redactate şi încheiate cu respectarea intereselor şi drepturilor lucrătorilor români'. 


Ministrul a prezentat un contract de acest gen încheiat de un lucrător sezonier român în Germania, contract consultat de un reprezentant al MAE. 'Acest contract este încheiat în română şi în germană, deci muncitorul are cunoştinţă în limba română despre conţinutul său. Este aplicabilă legea germană în materie. Sunt prevederi detaliate despre condiţiile de lucru. De exemplu, se vorbeşte despre o remuneraţie de 9,35 de euro pe oră pentru persoanele respective. Din informaţiile pe care le avem, rezultă că, indiferent cât lucrează, muncitorului sezonier îi este garantat salariul minim pe economie în Germania. Salariul minim pe economie în Germania, din informaţiile mele, este de 1.621 de euro, dar, în practică, media de câştig pentru un sezonier care lucrează pe un interval de timp de aproximativ 70 de zile (...) poate să ajungă până la 8.000 de euro net, iar în medie este de 4.500 de euro net”. 


Potrivit lui Bogdan Aurescu, ”nu a existat niciun fel de acord care să fie încheiat între România şi Germania pentru a permite sezonierilor români să plece în Germania la muncă, pentru simplul motiv că nu este nevoie de un asemenea acord, această posibilitate decurgând din legislaţia europeană care prevede libertatea de circulaţie a forţei de muncă”. 


De la începutul crizei COVID-19, Ministerul de Externe a informat cetăţenii români cu privire la drepturile lor. Totodată, MAE s-a autosesizat în mai multe cazuri legate de români ce lucrează în străinătate, a completat Aurescu. ”Noi am acţionat chiar şi atunci când nu au existat astfel de solicitări concrete şi ne-am autosesizat în mod proactiv, făcând demersuri la nivelul autorităţilor locale centrale, pentru a verifica modul în care sunt verificate prevederile contractelor de muncă, modul în care sunt aplicate prevederile legislaţiei europene şi naţionale relevante. Avem fişe pentru fiecare caz în parte, demersurile făcute şi rezultatele acestor demersuri”, a explicat ministrul. 


Ministrul de Externne a menţionat 14 cazuri recente, 13 din Germania şi unul din Olanda. În Germania, dintre cele 13 cazuri, opt au fost autosesizări. ”În cele mai multe cazuri, ambasadele României la Berlin şi Haga, respectiv consulatele generale ale României la Bonn, Stuttgart şi Munchen s-au autosesizat ca urmare a informaţiilor sesizate în mass-media, au întreprins de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile germane federale şi locale pentru a verifica dacă cele semnalate se confirmă şi pentru a solicita, după caz, autorităţilor locale (...) să se sesizeze”.Bogdan Aurescu a spus că în toate situaţiile de acest gen 's-a reacţionat extrem de prompt şi s-au folosit absolut toate pârghiile la nivel local'.


sursa: agerpres


www.rri.ro
Publicat: 2020-05-11 15:58:00
Vizualizari: 649
TiparesteTipareste