Jurnal românesc - 12.05.2020

jurnal românesc - 12.05.2020 Primul tren de noapte cu lucrători din România a ajuns, luni, la Viena, în Austria.

Ordonanţa militară nr. 11, emisă luni de Ministerul Afacerilor Interne, a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta prevede, între altele, prelungirea suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre şi dinspre Spania până la data de 14 mai, inclusiv. Documentul mai prevede că se exceptează de la măsura de izolare la domiciliu personalul navigant român, maritim şi fluvial care se repatriază prin orice mijloc de transport, dacă la intrarea în ţară nu prezintă simptome asociate COVID-19. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat că urmează "o perioadă grea", care trebuie gestionată cu atenţie pentru a nu zădărnici realizările din ultimele două luni. "Trebuie să fim extrem de vigilenţi, extrem de responsabili şi în continuare, pentru că acest virus nu ia pauză, nici nu se odihneşte şi nici nu intră în vacanţă. Mă bazez pe efortul fiecăruia dintre dumneavoastră că în continuare vom avea grijă de sănătatea celor dragi şi de sănătatea tuturor", a spus Vela. El a transmis condoleanţe familiilor celor care au decedat în urma infectării cu noul coronavirus şi le-a mulţumit românilor pentru eforturile depuse în perioada stării de urgenţă, care este programată să se încheie pe 15 mai.


85 de români au revenit, luni, în ţară din Arabia Saudită cu o cursă aeriană specială operată de compania Tarom, pe ruta Bucureşti-Riad-Bucureşti, transmite Ministerul Afacerilor Externe. Cu acelaşi zbor au fost aduşi în România şi trei cetăţeni sârbi şi  patru maghiari, care şi-au continuat drumul spre ţările natale. Acţiunea face parte din demersurile întreprinse de MAE şi ministerele Transporturilor şi Afacerilor Interne pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români aflaţi în străinătate cu titlu temporar şi care au fost afectaţi de măsurile de restricţie impuse transportului aerian în contextul gestionării pandemiei de COVID-19. Ministerul de Externe reînnoieşte cu fermitate apelurile făcute anterior privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt esenţiale, deoarece acestea pot antrena riscuri majore. De asemenea, MAE face apel la cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să respecte cu stricteţe recomandările autorităţilor din aceste state şi subliniază că deplasările către România trebuie complet evitate, în condiţiile în care pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecţiei cu noul coronavirus.


Primul tren de noapte cu lucrători din România a ajuns, luni, la Viena, în Austria. Garnitura a transportat circa 80 de îngrijitori la domiciliu, majoritatea femei, care au plecat duminică seara din Timişoara în urma unui parteneriat între Căile Ferate Române şi compania austriacă omoloagă OBB. Odată ajunse la destinaţie, româncele au fost escortate la hotel de ofiţeri de poliţie, care s-au asigurat că sunt respectate măsurile de protecţie sanitară. Ele au fost testate pentru COVID-19, iar dacă rezultatele vor fi negative, îşi vor continua drumul către reşedinţele angajatorilor. Costurile de cazare la hotel şi testare sunt suportate de statul austriac. "Îngrijitoarele la domiciliu oferă un sprijin important. Transportul cu trenul oferă posibilitatea respectării normelor de securitate sanitară", a declarat ministrul Afacerilor Europene din Austria, Karoline Edtstadler. Şase astfel de curse de noapte între Timişoara şi Viena au fost convenite deocamdată. Următorul tren ar urma să ajungă în capitala Austriei în cursul zilei de joi. Celelalte sunt programate în zilele de 17, 20, 24 şi 27 mai. Înaintea crizei sanitare provocate de SARS-CoV2, 60.000 de îngrijitoare, dintre care 80% femei din România şi Slovacia, lucrau oficial în Austria unde aveau grijă de 33.000 de persoane care necesită asistenţă medicală permanentă.


Departamentul pentru Românii de Pretutindeni s-a adaptat restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19 şi sărbătoreşte online Ziua Românilor de Pretutindeni și Ziua Internațională a Copilului prin organizarea unui concurs de desene cu tema "Prieteni la distanță". Instituţia îşi propune astfel să-i premieze pe câţiva dintre cei mai talentați copii români din diaspora și din comunitățile istorice. Fotografiile cu lucrările celor mici, însoțite de numele și prenumele, vârsta și țara de reședință, pot fi trimise prin mesageria privată a paginii de Facebook a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni sau la adresa de e-mail comunicare@mprp.gov.ro. Desenele vor fi postate într-un album pe pagina de Facebook a DRP. Înscrierile au loc în perioada 12 - 22 mai, iar lucrările preferate pot fi votate în intervalul 23 - 31 mai. Autorii celor mai populare cinci desene vor fi premiați cu câte o tabletă. Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, din 2015, în ultima duminică a lunii mai.


www.rri.ro
Publicat: 2020-05-12 11:22:00
Vizualizari: 499
TiparesteTipareste