Info Business

info business Rata anuală a inflaţiei, în România, a coborât la 2,7 la sută în luna aprilie a acestui an, de la 3 la sută în luna martie, anunţă Institutul Naţional de Statistică.

Rata anuală a inflaţiei, în România,  a coborât la 2,7 la sută în luna aprilie a acestui an, de la 3 la sută în luna martie, anunţă Institutul Naţional de Statistică. Mărfurile alimentare s-au scumpit cel mai mult, respectiv cu 5,72 la sută. Preţul serviciilor a crescut cu 3,06 la sută, iar cel al mărfurilor nealimentare cu 0,53 la sută. Combustibilii s-au ieftinit, în medie, cu 2,67 la sută faţă de luna anterioară.


În primele patru luni ale acestui an, traficul de mărfuri în porturile maritime românești, Constanța, Midia și Mangalia, a fost de 20,5 milioane de tone. Aceasta înseamnă o creștere de 3,31 la sută față de traficul înregistrat în perioada similară a anului 2019. Activitatea se desfășoară în parametri normali, pentru toate fluxurile de mărfuri, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța. Se menține evoluția spectaculoasă în transportul cerealelor, unde creșterea de trafic este de aproape 50 la sută față de perioada ianuarie - aprilie 2019. Creșteri de trafic sunt și la îngrășăminte, produse chimice, minerale brute sau prelucrate, echipamente și mașini. Cele mai mari scăderi de trafic sunt la minereuri de fier, de 31 la sută, și produse petroliere, de 23 la sută, după cum transmite corespondentul Radio România din Constanţa, Sorin Cealera.


În martie, declinul producţiei industriale, în România, a fost, faţă de februarie, peste media Uniunii Europene. Astfel, la nivel naţional, producţia din industrie a scăzut cu 13,6 la sută, în timp ce, la nivelul Uniunii, scăderea a fost de 10,4 la sută. Cel mai mare declin s-a înregistrat în Luxemburg, de minus 32,7 la sută. Urmează Italia, cu minus 29,3 la sută. Nu stau bine nici Franţa, cu minus 16,8 la sută, şi nici Germania, care a înregistrat o scădere de 14,2 la suta. Cea mai mare creştere, de 25,3 la sută, a fost raportată în Irlanda, arată Oficiul European de Statistică.


Tot Eurostat ne informează că România se poate lăuda cu cel mai ridicat procentaj de proprietari de locuinţe din rândul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene. Astfel, în 2018, aproximativ 96 la sută dintre români erau proprietarii imobilelor în care locuiau. România este urmată de Slovacia, cu 91 la sută, apoi de Croaţia şi Lituania, cu câte 90 la sută. La polul opus se află Germania, unde numai 51 la sută dintre cetăţeni deţineau propria lor locuinţă. La nivelul Uniunii Europene, în 2018, procentajul cetăţenilor care deţineau propria casă sau propriul apartament se situa la 70%. 


www.rri.ro
Publicat: 2020-05-14 11:22:00
Vizualizari: 759
TiparesteTipareste