Jurnal românesc - 15.05.2020

jurnal românesc - 15.05.2020	Preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat joi românilor, în ultimele ore ale stării de urgenţă. El le-a mulţumit pentru "sacrificiile" făcute şi pentru că au respectat restricţiile impuse de autorităţi.

România a ieşit în noaptea de joi spre vineri din starea de urgenţă după două luni de la decretarea acesteia de către preşedintele Klaus Iohannis. Începând de vineri, ţara se află în stare de alertă sanitară pentru o perioadă de 30 de zile. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat, că începând cu 15 mai, pentru toate persoanele care sosesc în România din străinătate, s-a instituit măsura izolării la domiciliu. De asemenea, a fost prelungită suspendarea zborurilor spre şi dinspre mai multe state, pentru o perioadă de 14 zile. Este vorba despre curse aeriene care fac legătura cu Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania, SUA, Turcia şi Iran. Totodată a fost suspendat transportul rutier internaţional de persoane spre şi dinspre Italia, Spania, Franţa, Germania, Austria, Belgia, Elveţia, Marea Britanie, Olanda şi Turcia, până la data de 1 iunie.

A fost menținută măsura închiderii temporare, totale sau parțiale, a unor puncte de trecere a frontierei cu statele vecine. La frontiera româno-ungară sunt închise vămile Turnu, Salonta, Săcuieni (în cazul acestora fiind permis doar tranzitul lucrătorilor transfrontalieri), Valea lui Mihai şi Carei. La frontiera româno-bulgară rămân închise vămile Negru Vodă, Lipnița, Dobromir, Zimnicea, Turnu Măgurele şi Bechet. La frontiera româno-ucraineană nu se poate trece graniţa prin vămile Sighetu Marmației şi Isaccea. La frontiera româno-moldoveană rămân închise punctele de trecere de la Rădăuți-Prut şi Oancea, iar la frontiera româno-sârbă, Porțile de Fier II, Orșova, Moldova Nouă, Naidăș, Vălcani, Lunga, Foeni, Drobeta-Turnu Severin, Stamora-Moravița şi Jimbolia (în cazul ultimelor trei fiind permis traficul de marfă).

Tot începând de vineri, pe teritoriul României a fost instituită obligativitatea purtării măştii de protecţie "în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise", este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei, în interiorul localităţilor fără o declaraţie pe proprie răspundere, cu respectarea măsurilor de prevenţie, însă a fost impusă interdicţia deplasării nemotivate în afara localităţii sau zonei metropolitane. Totodată, au fost deschise parcurile, cu excepţia locurilor de joacă pentru copii, se pot relua slujbele religioase, însă doar în exteriorul bisericilor şi este permisă deschiderea hotelurilor, muzeelor, cabinetelor medicale şi saloanelor de îngrijire corporală. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că, începând din 2 iunie, va fi reluată şi pregătirea elevilor din clasele a 8-a şi a 12-a, iar setul de reguli care vor guverna această activitate urmează să fie prezentate într-un ordin comun al miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei.

 

Preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat joi românilor, în ultimele ore ale stării de urgenţă. El le-a mulţumit pentru "sacrificiile" făcute şi pentru că au respectat restricţiile impuse de autorităţi. "Aţi stat în case, aţi renunţat să vă mai vedeţi familia şi prietenii, v-aţi schimbat cu totul întreaga viaţă, punând mai presus nu doar sănătatea voastră, dar şi pe a celorlalţi. Printr-un efort naţional am reuşit să stopăm răspândirea rapidă a epidemiei şi să limităm semnificativ numărul de victime", a declarat preşedintele. Iohannis a precizat că, la finalul stării de urgenţă, România a înregistrat peste 16.000 de cazuri de îmbolnăvire, că trendul epidemiologic se află în uşoară scădere şi că peste 9.000 de români infectaţi cu COVID-19 au fost vindecaţi.

El le-a mulţumit medicilor şi personalului medical pentru eforturile depuse şi a adăugat că protejarea cu prioritate a acestora prin dotarea cu echipamente şi materiale sanitare a fost esenţială în lupta cu răspândirea virusului. Preşedintele a avertizat însă că, dacă numărul de infectări cu noul coronavirus va creşte într-un ritm alarmant, nu va ezita să decreteze din nou starea de urgenţă. "Vreau să fiu foarte clar: dacă situaţia se va înrăutăţi şi datele vor arăta un număr galopant de infectări, care va duce la supraaglomerarea spitalelor, atunci nu voi ezita să declar din nou stare de urgenţă", a punctat Klaus Iohannis. El i-a îndemnat pe români să poarte masca de protecţie în spaţiile publice şi să respecte distanţarea socială pentru a nu compromite toate realizările din ultima perioadă.

 

A doua ediție a Școlii jurnalistului român, desfăşurată la Cernauţi în perioada 4-14 mai şi dedicată dicției, managementului editorial și combaterii știrilor false, s-a încheiat. 30 de jurnaliști, blogeri, studenți și elevi au participat la cursurile organizate online de Centrul Media BucPress – asociația jurnaliștilor români din Ucraina, cu sprijinul Compartimentului Comunități Istorice din cadrul Institutului Cultural Român. Atelierele de dicție au fost coordonate de preparatorii Carmen Ivanov și Mihai Crăciun, care i-au învăţat pe cursanţi să cum se prezintă știrile de televiziune și radio, cum se pronunță corect și cu intonație şi cum să-şi stăpânească emoțiile.

În a doua săptămână, jurnalistul Marian Voicu a prezentat o serie de prelegeri cu tema politicilor editoriale și tehnicilor de identificare şi combatere a știrilor false. Agenţia BucPress transmite că în timpul Școlii jurnalistului român au fost discutate principalele provocări pentru publicațiile de limba română din Ucraina, iar majoritatea participanților au solicitat continuarea acestui proiect şi organizarea de noi ediții la Cernăuți atât în offline cât şi de la distanţă.


www.rri.ro
Publicat: 2020-05-15 12:03:00
Vizualizari: 716
TiparesteTipareste