Centenar Constantin Dobrogeanu-Gherea

centenar constantin dobrogeanu-gherea Pe 7 mai 1920, la București se stingea din viață Constantin Dobrogeanu-Gherea, cel mai important gânditor marxist din România secolului al 19-lea, în vârstă de 64 de ani.

Pe 7 mai 1920, la București se stingea din viață Constantin Dobrogeanu-Gherea, cel mai important gânditor marxist din România secolului al 19-lea, în vârstă de 64 de ani. Pe numele său adevărat Solomon Katz, Gherea a avut o viață foarte aventuroasă. S-a născut în 1855 la Slavianka, lângă Ekaterinoslav, în Ucraina de azi, într-o familie de comercianți evrei. Familia Katz făcea parte din clasa medie a societății ruse, fratele lui era medic, tatăl lui avea o fabrică de bere lângă Ekaterinoslav. Urmează facultatea la Harkov și în anii studenției intră în legătură cu mișcarea revoluționară rusă cu puternică tendință anarhistă. Ia parte la așa-numitul "mers la popor", în 1874, o mare acțiune a mișcării narodnice și anarhiste care încerca să propage revoluția în rândul țăranilor prin intermediul studenților. Urmărit de poliția țaristă, fuge în România la Iași și de aici ajunge în Elveția unde ia legătura cu grupările revoluționare ruse. 


Se întoarce în România și se ocupă de comerțul ilegal cu literatură revoluționară pe care o trece din Iași în Imperiul rus. Dar în același timp se adaptează spațiului românesc destul de repede și devine cetățean român în 1890, într-o perioadă în care cetățenia română era condiționată de apartenența la religia creștin-ortodoxă. Va lua numele de Constantin Dobrogeanu-Gherea după ce devine critic literar și unul dintre întemeietorii Partidului Social Democrat Muncitoresc Român în 1893.


Împreună cu profesorul Călin Cotoi de la Universitatea București am căutat să mergem pe firul aventurii românești al celui care avea să devină cel mai important gânditor al socialismului românesc din secolul al 19-lea. 


"Are o viață foarte interesantă, e răpit la un moment dat în 1877 de poliția secretă rusă și dus în Siberia. Evadează prin Norvegia și se întoarce în România, este un personaj aventuros, larger than life cum se zice. După aceasta, renunță la perspectiva anarhistă sau narodnică asupra chestiunii sociale și devine unul dintre cei mai importanți reprezentați ai marxismului ortodox kautskyian. Traduce cartea "Programul de la Erfurt" dar în același timp încearcă să adapteze marxismul la condițiile cu totul diferite aflate în această periferie agrară care era România."

            

Poliglot și cu un ascuțit spirit de observație, Constantin Dobrogeanu-Gherea a devenit în scurt timp un remarcabil diagnostician al aspectelor sociale românești din mediul rural. Scrie "Neoiobăgia" care se va dovedi o carte inspirațională pentru toți socialiștii români. 


Călin Cotoi: "Gherea nu este o figură singulară, este un spațiu românesc mai larg în care se încearcă ca gândirea de stânga și socialismul să fie adaptate la această zonă mare de periferie în care erau România dar și sudul Rusiei, în mare, zonele de graniță dintre Europa și Imperiul rus. Gherea face parte din acest curent mai mare de regândire a socialismului în condițiile unor societăți periferice și agrare. Termenul cel mai cunoscut care ne-a rămas de la el este neoiobăgie, titlul unei cărți fundamentale în științele sociale și în istoria socială a României. În carte, el îi răspunde lui Constantin Stere, un alt fost narodnic, încercând să arate că o gândire de tip socialist își are rostul și sensul, ba chiar că este singura gândire progresistă care poate să existe inclusiv în România."


           

Ideile socialiste trebuia să aibă un sens politic și forma lor de exprimare politică va fi Partidul Social Democrat al Muncitorilor din România la fondarea căruia a participat și Gherea în 1893. 


Călin Cotoi: "Partidul Social Democrat Muncitoresc Român este un partid care are probleme încă de la început la situația din România. În primul rând, clasa muncitoare, atâta câtă exista, n-avea toată cetățenia română. Erau foarte mulți evrei, unguri, nemți, români ardeleni. Apoi, apar curente de antisemitism în rândul muncitorilor pe care Partidul Social Democrat încearcă să le domolească. Până la urmă, partidul se prăbușește sub greutatea situației foarte stranii în care se afla și Gherea nu vrea să intre total în această prăbușire, mai ales că el ca evreu, tocmai primise cetățenia română. Soluția pe care o găsește el ca să intre în mainstream-ul cultural român este critica literară și devine unul dintre cei mai importanți critici literari români după cearta cu Titu Maiorescu. Unul dintre cei mai importanți socialiști români devine cunoscut nu făcând politică de partid atât de mult, nu scriind tratate sociale, deși face puțin și asta, ci scriind critică literară."

            

În noiembrie 1917 își făcea apariția pe scena istoriei regimul bolșevic, față de care Gherea nu și-a manifestat adeziunea. Era deja un om în vârstă, însă explicația lui Călin Cotoi cu privire la lipsa de aderență a lui Gherea la bolșevism constă în aceea că devenise un socialist adept al formelor democratice de luptă cu tarele sociale. 


"El este un social-democrat de tip kautskyian, este teoria pe baza căreia încearcă să-și trăiască viața politică. Or, în viziunea kautskyiană, mișcarea bolșevică e cumva eretică. Dar asta nu înseamnă că nu are legături cu oameni de acolo. Vorbește cu Racovski, fiul lui devine parte a acestei mișcări bolșevice, dar el încearcă să-și păstreze un soi de autonomie și să rămână în cadrul mișcării social-democrate după model german."

            

Acum 100 de ani, Constantin Dobrogeanu-Gherea a lăsat în urmă o moștenire importantă cu privire la starea socială a țăranilor români. Dar e o moștenire istorică și care trebuie privită în climatul de atunci.



www.rri.ro
Publicat: 2020-05-18 13:49:00
Vizualizari: 1363
TiparesteTipareste