Premierul Ludovic Orban, declarații în plenul Camerei Deputaților

premierul ludovic orban, declarații în plenul camerei deputaților Ludovic Orban este invitat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea "Ora prim-ministrului", pentru a prezenta măsurile de relansare economică.

Restricțiile de activități în domeniul economic au fost determinate de riscul la adresa săntătății oamenilor. Au fost restricții limitate, a spus premierul României, Ludovic Orban, luni, în plenul Camerei Deputaților, unde prezintă măsurile de relansare economică.


Cu acest prilej, Orban a declarat că cea mai mare parte a domeniilor de activitate au rămas în funcțiune, nefiind oprit niciun șantier.

"Restricţiile de activităţi în domeniul economic care au fost impuse de autorităţi au fost determinate de riscul la adresa vieţii şi sănătăţii oamenilor, iar aceste restricţii, spre deosebire de alte ţări, au fost restricţii limitate. Cea mai mare parte a companiilor din România, cea mai mare parte a domeniilor de activitate au rămas în funcţiune. Asta se vede din datele apărute pe primul trimestru. Nu am oprit niciun şantier şi asta se vede în structura creşterii economice pentru investiţiile publice".


Referindu-se la  zecile de mii de firme cărora li se suspendă plata creditelor, premierul a afirmat că există o Ordonanță de Urgență care permite companiilor să-și amâne ratele. 


In domeniul HoReCa, Orban a spus că a avut io întâlnire cu reprezentații acestei ramuri. Cu această ocazie, au fost stabilite măsurile ce vor fi luate în continuare.

"Guvernul susţine, prin măsuri active, reluarea activităţii sectorului HORECA, atunci când situaţia epidemiologică o va permite, însă această etapă trebuie atent pregătită, în condiţii de siguranţă sanitară pentru cetăţeni". Discuţiile au avut în vedere stabilirea unui calendar de redeschidere a sezonului turistic în România, a teraselor şi cafenelelor, precum şi măsurile de sprijin necesare pentru redresarea sectorului. 

Prim-ministrul a spus că ”la nivelul Guvernului sunt în etapă avansată de pregătire mai multe măsuri de sprijinire a economiei de care va beneficia şi industria HORECA. În acest sens, sunt avute în vedere acordarea de garanţii guvernamentale pentru creditele contractate de IMM-uri pentru capital de lucru şi investiţii, prelungirea acordării şomajului tehnic pentru sectoarele care nu îşi pot relua activitatea, într-o primă etapă, iar, ulterior, susţinerea din fonduri guvernamentale a unei părţi a cheltuielilor de salarizare pentru angajaţii ale căror locuri de muncă vor fi menţinute de angajatori",Guvernul Orban a identificat resurse financiare de aproape 2 miliarde de euro pentru programe de susţinere a IMM-urilor în proiecte de investiţii şi 300 milioane de euro capital pentru repornirea companiilor care au fost afectate, inclusiv HORECA.

"Nu a existat niciodată un plan, aşa cum vrem noi să punem în practică şi anume un plan care să se bazeze pe un principiu foarte simplu: ce se poate produce în România să se producă în România, iar Guvernul să fie partenerul oricărui investitor care vrea să realizeze în România investiţii care să genereze cu adevărat producţii în România. (...) Pregătim un plan de reconstrucţie economică pe baze sănătoase, care să pună pe primul plan investiţiile, pentru că modul de creştere sănătos trebuie să se bazeze pe investiţii, inovare, aplicare a rezultatelor inovării, pe creşterea competitivităţii, a procesării în economia românească. Punem la punct o schemă foarte amplă a susţinere a investiţiilor. (...) Nu a existat niciodată în România un proiect atât de ambiţios cum este proiectul nostru. Vrem să alocăm sume uriaşe pentru investiţii publice în infrastructură de transport, energetică, sanitară", a afirmat Orban.


Premierul a făcut referire la mai multe proiecte, printre care scheme care să garanteze creditele pentru companiile care nu se pot adresa IMM Invest, a creditului comercial între companii pentru fluidizarea fluxului de bani şi a blocării mecanismul prin care o "companie bolnavă" poate să afecteze întreg lanţul, precum şi a investiţiilor greenfield.

"Am identificat resurse financiare, aproape 2 miliarde de euro, pentru a genera programe pentru susţinerea IMM în proiecte de investiţii şi 300 milioane de euro capital pentru repornirea companiilor care au fost afectate, inclusiv HORECA. (...) Ne gândim inclusiv la scheme de ocupare a forţei de muncă disponibilizate. Estimarea noastră este că 800.000 de români sunt în căutare de locuri de muncă. Trebuie instrumente pentru susţinere, fie plata salariilor pentru cei care îi reangajează pe cei aflaţi în şomaj tehnic şi pentru cei care angajează forţă de muncă", 


www.rri.ro
Publicat: 2020-05-18 16:11:00
Vizualizari: 490
TiparesteTipareste