Premierul, audiat în Parlament

premierul, audiat în parlament În timp ce Guvernul român declară că pregăteşte un plan de reconstrucţie economică bazat pe investiţii, Opoziția parlamentară îl acuză că nu are nicio soluție la criza generată de pandemie.

Guvernul monocolor liberal de la București pregăteşte un plan de reconstrucţie economică după pandemia de coronavirus - a afirmat premierul Ludovic Orban în Parlament, unde a fost invitat să prezinte ce măsuri a luat, până acum, echipa pe care o conduce. 


Chemat la ʺOra Guvernuluiʺ din Camera Deputaților, șeful Executivului a precizat că, în primul trimestru al acestui an, România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. 


Ludovic Orban:  ʺCea mai mare parte a companiilor din România, cea mai mare parte a domeniilor de activitate au rămas în funcţiune şi cea mai bună dovadă pentru acest lucru puteţi vedea din date. Iar datele arată că, pe primul trimestru, România a întregistrat cea mai mare creştere economică. De asemenea, veţi vedea şi din datele de pe trimestrul II, comparativ cu alte ţări, că situaţia economică în România este departe de a fi atât de gravă cum încearcă unii să o prezinte.ʺ 


Premierul a spus că restricţiile de activităţi din domeniul economic au fost determinate de riscul la adresa vieţii şi sănătăţii oamenilor, dar că acestea au fost limitate,nefiind oprit niciun şantier, lucru care se vede din structura creşterii economice pentru investiţiile publice. În privinţa sectorului HoReCa, grav afectat, Ludovic Orban a anunţat că Executivul susţine reluarea activităţii prin măsuri active, atunci când situaţia epidemiologică o va permite. 


Nu de aceeași părere este Opoziția parlamentară, care crede că politica economică guvernamentală de dată recentă a făcut ca zeci de mii de firme să nu-şi poată plăti ratele bancare, multe să riște să intre în faliment, iar ca programul de susţinere a IMM-urilor să se dovedească inutil. 


Liderul ProRomânia, de centru-stânga, Victor Ponta, spune că, de fapt, Cabinetul Orban nu are soluţii: 

ʺAstăzi, cred că Parlamentul României trebuie să suplinească lipsa de acţiune şi de măsuri a Guvernului. Vorbim despre economie, despre adevărata criză în care România se află deja şi în care, probabil, se va mai afla mult timp după ce criza sanitară se va încheia. Îmi permit să vă adresez doar întrebarea dacă vă daţi dumneavoastră demisia sau trebuie să vă dăm, iarăşi, noi, Parlamentul, jos?ʺ 


La rândul său, PSD, prin președintele său interimar Marcel Ciolacu, a cerut acțiuni concrete, în lipsa cărora ar putea fi pregătită o moțiune de cenzură: 

ʺAţi moştenit o economie care funcţiona, care avea o creştere de 4%, pe care ați pus-o pe butuci, aţi adus-o la 2%. Peste 70% dintre români mai au bani doar pentru o lună. Astăzi ar fi trebuit să vă daţi demisia, dar nu aveţi demnitatea de a vă da demisia pentru tot răul făcut acestei ţări.ʺ 


Şi alte grupuri parlamentare au cerut Guvernului măsuri concrete de depăşire a crizei economice şi au făcut apel la responsabilitate şi dialog cu partenerii politici.www.rri.ro
Publicat: 2020-05-19 11:40:00
Vizualizari: 480
TiparesteTipareste