Moţiune împotriva ministrului de interne

moţiune împotriva ministrului de interne Senatul de la București a adoptat moţiunea simplă iniţiată de PSD la adresa ministrului de interne, criticat pentru deciziile adoptate în contextul pandemiei.

O nouă moțiune simplă - a patra - a fost dezbătută și votată, marți, la București, cel vizat fiind, de această dată, Marcel Vela, titularul portofoliului Internelor din guvernul Ludovic Orban. Principalul partid de opoziție este inițiatorul demersului, social-democrații acuzând că, prin ordonanţele militare emise în timpul celor două luni de stare de urgență, au fost impuse o serie de restricţii, care ulterior au fost anulate, iar fiecare articol abrogat, spun ei, reprezintă o recunoaştere oficială a incompetenţei şi a lipsei de consecvenţă în managementul crizei provocate de pandemia de coronavirus. De asemenea, Marcel Vela este criticat pentru faptul că ar fi depus cu întârziere proiectul de lege pentru reglementarea stării de alertă, fapt care, susţin social-democraţii, ar fi dus la trei zile de vid legislativ. 


Potrivit PSD, structurile coordonate de ministrul de Interne au minimalizat riscul pandemiei, nu s-au ocupat de achiziţionarea echipamentelor de protecţie pentru personalul medical şi de aparatura de testare pentru noul coronavirus, iar Grupul de comunicare strategică ar fi falsificat deliberat realitatea despre criza sanitară. "Drepturile fundamentale ale cetăţenilor români au fost prea puternic lovite de reglementările prost făcute, de amenzile nelegale şi de excesele autoritare ale ministrului Vela", se mai arată în textul moțiunii. Toate măsurile din perioada pandemiei cu noul coronavirus, deşi restrictive, au fost corecte şi au fost luate pentru a proteja sănătatea populaţiei, a venit replica ministrului de Interne, care a amintit că acest război împotriva COVID-19 a adus omenirea, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii, într-un punct pentru care nu era pregătită. Deciziile trebuiau luate în fracţiuni de secundă, pentru că de acestea depindea sănătatea cetăţenilor, a explicat ministrul, potrivit căruia, toate acestea au venit în urma unor analize tehnico-ştiinţifice, pentru a limita răspândirea noului coronavirus prin adoptarea unor măsuri excepţionale. Iar rezultatele - a spus Marcel Vela - demonstrează că măsurile au fost corecte. 


"Am pornit de la acelaşi start cu ţări precum Spania, Italia, Franţa, Belgia sau Marea Britanie, care astăzi înregistrează cifre tragice comparativ cu cele din România", a argumentat ministrul. El a adăugat că orice demers care conduce spre mai puţine persoane infectate, spre mai puţine decese şi spre mai multe persoane vindecate este un un câştig pentru toată lumea. "Virusul nu alege între stânga şi dreapta, între PSD şi PNL, nu vreau să cred că vă doriţi să folosiţi acest moment greu pentru a deschide o luptă electorală a acuzelor", a completat ministrul vizat de moțiune. Moțiune care a fost adoptată - cu 65 de voturi pentru, 25 împotrivă şi 5 abţineri - fără ca acest lucru să conducă la o schimbare a titularului de la Interne, căci o moțiune simplă nu are această putere. Ea are, mai degrabă, rol de atenționare. 


www.rri.ro
Publicat: 2020-05-27 11:44:00
Vizualizari: 718
TiparesteTipareste