Sectorul cultural din România şi tendinţele europene în domeniu

sectorul cultural din românia şi tendinţele europene în domeniu Insula 42 în parteneriat cu Institutul Francez și "Goethe Institut" din Bucureşti lansează seria Saloanelor "Incubator European".

Insula 42 în parteneriat cu Institutul Francez și "Goethe Institut" din Bucureşti lansează seria Saloanelor "Incubator European". O primă întâlnire online, moderată de Corina Şuteu, i-a avut ca invitaţi pe Hélène Roos, directoarea Institutelor Culturale Franceze din România, și Joachim Umlauf, directorul Goethe Institut București. Evenimentul, căruia i s-a alăturat și Centrul Cultural din Cluj, a adus în discuție atât problemele cu care se confruntă cultura în România în urma crizei sanitare pe care o traversăm, dar și felul în care parteneriatele culturale cu Franța și Germania pot fi menținute și chiar consolidate ca efect al acestei experiențe.


Hélène Roos consideră că rețelele culturale care s-au format sau dezvoltat în ultimele luni sunt cel mai mare câștig pentru institutele culturale din România: 


"Vorbim mult despre efectele negative ale izolării, dar unul dintre efectele este faptul că echipa noastră lucrează mult mai mult într-o rețea în cadrul institutelor. Am format o rețea la nivel național, iar "rețea" cred că este un termen recurent, care va reveni. Din rândul inițiativelor noastre, am lansat programul FrenchMania, facem prezentări virtuale, întâlniri online sau prin telefon cu studenții care sunt interesați să studieze în Franța."


Parteneriatele culturale dintre România și Franța sau alte țări europene au continuat pe toată durata izolării impuse. Evenimentele s-au mutat în mediul virtual, iar dezbaterile au devenit principala strategie prin care cei implicați în schimburi culturale și proiecte internaționale să poată găsi soluții împreună. 


Hélène Roos: "O primă prioritate este aceea de a susține parteneriatele franco-române, partenerii noștri din festivaluri, iar cea de-a doua este accea de a susține societatea civilă, pentru ca aceasta să ni se alăture. Avem grija de a susține sectorul educației, care continuă să se manifeste, în ciuda situației de criză, în mediul digital. Frica ne paralizează. Desigur, este normal să avem neliniști, dar numai atunci când avem un proiect spre care să ne îndreptăm putem scăpa de frică și putem găsi soluții."


Institutul Francez din București și-a continuat online programele și proiectele pe care le propune publicului. La fel ca peste tot în Europa, și Hélène Roos invită intelectualii români să se alăture discuțiilor menite să dea naștere unor idei noi pentru susținerea culturii: 


"Lumea va evolua în funcție de practicile pe care le-am lansat în situația pe care o traversăm în prezent. Trebuie să ne adaptăm în urma acestei experiențe care ne va ajuta să ne regândim proiectul din viitor. Avem nevoie de intelectualii români, francezi, germani, europeni, pentru a vorbi astăzi despre ceea ce ar putea fi modelul cultural de astăzi și de mâine. Pentru a putea face acest lucru, este nevoie să fim uniți, împreună."


Joachim Umlauf conduce "Goethe Institut" din București. În cadrul dezbaterii propuse de către Insula 42, acesta a remarcat impactul crizei actuale asupra societății civile. La fel ca Hélène Roos, consideră că parteneriatul reprezintă noțiunea-cheie pentru depășirea acestui moment delicat: 

"Observăm cum consecințele acestei crize ating foarte mult societatea civilă, din punct de vedere economic și social. Să sperăm că aceste consecințe nu vor fi unele foarte dure, deși vor fi, în mod cert, dure. Una dintre sarcinile noastre este aceea de a crea o coeziune în societate și de a susține sectorul cultural. Ne dorim ca partenerii noștri români să își poată continua activitatea, pentru că deja lucrăm de foarte mulți ani împreună, într-un spirit de parteneriat total între Franța, Germania și România."


Cursurile de limbă reprezintă unul dintre programele de bază ale unui institut cultural. La fel ca toate institutele culturale din România, și Institutul "Goethe" se confruntă cu reduceri bugetare care îi limitează activitatea. Cu toate acestea, remarcăJoachim Umlauf, un lucru prioritar este, momentan, păstrarea echipei în formulă completă, dar și a relevanței instituției pe care o conduce, într-o societate afectată de criză: 


"Trebuie să spunem că este și o problemă de ordin economic, pentru că aceste cursuri de limbă echilibrau bugetul instituției. A trebuit să renunțăm la anumite programe, proiecte culturale care aduceau venituri instituției. Nu am avut de ales. Anul acesta, a trebuit să reducem bugetul pe care îl alocasem pentru programele culturale cu aproape 40%, ca să ne putem păstra echipa întreagă, ca profesorii noștri să poată fi plătiți în continuare, ca să ne păstrăm cursanții și ca să fim siguri de faptul că toată lumea este în regulă."


Desigur, formatul interacțiunii exclusiv în mediul virtual nu poate înlocui interacțiunea directă, umană. Joachim Umlauf crede că este deosebit de important ca oamenii să găsească echilibrul dintre această normă impusă de către noua stare de fapt și vechile practici culturale: 


"Trebuie ca, în viitor, să găsim echilibrul perfect între formatul digital pe care îl testăm acum și interacțiunile vechi, fizice. Bineînțeles, din punctul de vedere al ecologiei, al mobilității, va fi de bun augur ca partenerii români, francezi și germani care s-ar fi așezat la aceeași masă rotundă să poată comunica prin intermediul Skype sau al altor platforme. Pe de altă parte, și acum, dar și după ce criza se va fi sfârșit, este și va fi o nevoie enormă de contact fizic."


Prin urmare, România se raliază bunelor practici și strategiilor de ultim moment, care relansează domeniul culturii peste tot în Europa. Iar partneriatul, dialogul și găsirea de soluții comune rămân esențiale. 



www.rri.ro
Publicat: 2020-05-30 14:07:00
Vizualizari: 984
TiparesteTipareste