Pregătiri pentru examenele naţionale

pregătiri pentru examenele naţionale Elevii din România care susțin examenele naționale au revenit, de marți, la școală.

Din nou pe băncile școlii, la aproape trei luni după ce unitățile de învățământ din România s-au închis, la decizia autorităților, pentru a se limita răspândirea coronavirusului. Totuși, au revenit la școală, de marți, doar elevii din anii terminali, pentru a participa la cursurile de pregătire în vederea examenelor naționale și anume Evaluarea Națională pentru cei din clasa a VIII - a și Bacalaureatul pentru cei din ultima clasă de liceu. Ceilalți vor continua, de acasă, lecțiile online. 


Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, anunţa, recent, că, între 2 - 12 iunie, se vor realiza numai activităţi de pregătire şi consiliere, iar prezenţa în această perioadă la şcoală este opţională. Elevii pentru care părinţii au decis să nu se întoarca la şcoală, cei cu probleme de sănătate sau care au în familie persoane aflate în grupele de risc vor continua pregătirea pentru examene în mediul online. 


Tot marți, au început şi înscrierile pentru Evaluarea Naţională. Astfel, elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie, pâna în 5 iunie, iar prima probă este programată în 15 iunie. Pentru prima dată, va avea loc încă o sesiune a acestui examen, programată în 29 iunie, destinată elevilor care nu-l pot susține din motive medicale. Pe 22 iunie, va fi prima probă scrisă a Bacalaureatului, pentru care, de asemenea, a fost anunțată o sesiune specială la care pot participa elevii care au avut probleme de sănătate. 


În contextul pandemiei de coronavirus, printr-un ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii, au fost elaborate proceduri specifice de organizare a activităților educaționale. Astfel, la intrarea în şcoli, elevilor şi profesorilor li se va măsura temperatura, care nu trebuie să depăşească 37,3 grade Celsius. În cazul în care cineva prezintă simptome sau există suspiciunea că starea sa de sănătate este precară, nu i se va permite accesul în unitatea de învăţământ şi i se va recomanda să se adreseze medicului de familie. În plus, toată lumea trebuie să poarte mască de protecţie. Mai mult, băncile au fost aranjate în sălile de clasă, astfel încât să fie respectată distanţa de doi metri. 


De asemenea, ministrul Educației, Monica Anisie, a dat asigurări că, în clase, vor fi igienizate şi dezinfectate băncile şi scaunele în fiecare zi, iar elevii vor intra în unitatea de învăţământ pe un culoar şi vor ieşi pe altul, respectând normele de distanţare fizică. Procedurile de prevenţie vor fi aplicate şi la susţinerea examenelor naţionale. 


În ceea ce privește admiterea la facultate, reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că, având în vedere situaţia specială creată în învăţământ, în acest an, examenele nu se vor mai susține ca până acum și că a fost creat cadrul legal pentru ca acestea să se poată desfăşura şi online. Sunt universităţi care îşi vor desfăşura examenul de admitere pe cele trei cicluri, licenţă, master, doctorat, doar în online, dar sunt și universităţi care consideră că este necesar să aibă loc întâlnirea faţă în faţă cu candidatul, pentru a putea fi evaluat la adevărata lui valoare.



www.rri.ro
Publicat: 2020-06-02 11:25:00
Vizualizari: 816
TiparesteTipareste