S-au redeschis terasele

s-au redeschis terasele 1 iunie a adus un al doilea val de relaxări în România, chiar dacă pericolul reprezentat de noul coronavirus nu a trecut. Între acestea, una dintre cele mai așteptate de către cetățeni a fost redeschiderea teraselor. Cu condiții, însă...

Terasele, definite ca spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică, s-au redeschis odată cu sosirea verii calendaristice, măsură primită cu entuziasm de mulți români, în special tineri. Pentru a preveni răspândirea coronavirusului, autoritățile au impus, însă, o serie de condiții atât pentru patronii acestora, cât și pentru clienți. Astfel, la intrare se va face un triaj observaţional, iar accesul consumatorilor cu simptome vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis. 


De asemenea, operatorii economici din sectorul alimentaţiei publice se vor asigura că la intrare şi la grupurile sanitare există dispozitive cu produse biocide avizate, necesare dezinfectării mâinilor. În acelaşi timp, se recomandă stabilirea de circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienţi în interiorul terasei, în aşa fel încât să se minimizeze contactele între aceștia. Se interzice transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi a altor obiecte, de pe o masă pe alta, acestea fiind dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă, iar acolo unde este posibil se vor folosi meniuri de unică folosinţă. În plus, servirea va fi efectuată de personal care va purta mască şi mănuşi, iar mănuşile utilizate la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei. 


Totodată, se interzice consumul de produse în picioare, pentru a micşora circulaţia clienţilor în interiorul terasei, iar la mese sunt acceptate maximum patru persoane, cu condiţia respectării unei distanţe de 1,5 metri între ocupanţi. Fac excepţie membrii aceleiaşi familii care au acelaşi domiciliu. 


Alte măsuri de prevenire a infectărilor includ: distanţa de minimum 2 metri între ocupanţii meselor alăturate; ocuparea locurilor numai cu rezervare anterioară, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate şi să se faciliteze anchetă epidemiologică în cazul apariţiei unui caz de îmbolnăvire între clienţii localului; existenţa unui registru de evidenţă a rezervărilor clienţilor cu date concrete pe baza cărora să se poată face ancheta epidemiologică; efectuarea dezinfecţiei meselor, după fiecare client sau grup cu produse biocide care necesită un timp minim de contact, avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide. 


Peste două săptămâni situația epidemiologică va fi reevaluată și, în funcție de rezultate, ar putea avea loc noi relaxări ale restricțiilor, spun autoritățile de la București. Pandemia de coronavirus produce în acest an industriei hoteliere din România pierderi estimante la aproape un miliard de euro, afirmă Călin Ile, preşedintele Federaţiei din domeniu. El a explicat că, în lunile martie, aprilie și mai, s-au pierdut circa 6 milioane de înnoptări, ceea ce echivalează cu circa 240 milioane de euro. El doreşte ca, în perioada următoare, statul să vină, pe lângă măsurile dedicate forţei de muncă şi infuziei de capital, şi cu măsuri de stimulare a circulaţiei turistice, care să inspire încredere. 


La rândul său, Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, a precizat că este nevoie de măsuri extraordinar de flexibile. 


La rândul său, consultantul în turism Traian Bădulescu spune că este momentul ca România să-şi facă şi o campanie de imagine externă, pentru atragerea, pe viitor, a turiştilor străini. Putem arăta că totul este în regulă în România şi că aşteptăm vizitatori din alte țări, a subliniat specialistul.



www.rri.ro
Publicat: 2020-06-02 12:10:00
Vizualizari: 895
TiparesteTipareste