Astra Film Online

astra film online Până la o nouă ediție preconizată pentru toamnă, Astra Film Festival ne oferă un bogat program online de filme documentare.

Filmele din programul Astra Film Online  -producții multipremiate și documentare pentru copii- pot fi vizionate pe site-ul festivalului, www.astrafilm.ro. Adina Marin face parte de la primele ediții din echipa Astra Film Festival, eveniment inițiat de regizorul Dumitru Budrala, și ne-a vorbit despre oferta online a festivalului. 


"Ca să dăm startul la Astra Film Online, ne-am concentrat, în primul rând, pe filmele premiate. Dar toată pledoaria pe care am făcut-o pentru cât de rezistente se dovedesc filmele în timp nu presupune că difuzăm doar documentare vechi. Înseamnă că avem și producții de anul trecut, din edițiile recente de la Astra Film, dar, cum spuneam, puteți urmări și producții realizate înainte de 2010. Zilele de luni, marți și miercuri le-am dedicat filmelor din Astra Film Junior. 

Să nu uităm că Astra Film Junior e un fenomen prin care Sibiul a devenit unic, și nu doar în România, ci în toată Europa. Pot spune că toți invitații din străinătate care au venit la AFF și au vizionat programele din Astra Film Junior au rămas absolut impresionați de amploarea fenomenului, de modul în care implică toată comunitatea școală. La Astra Film Junior noi obișnuiam atât în timpul festivalului, cât și pe întreaga durată a anului, să oferim proiecții pe grupe de vârstă pentru cei mai mici spectatori, dar și pentru elevii de gimnaziu și liceu. La Astra Film online am hotărât să ne focalizăm doar pe cei mai mici dintre spectatori, a căror mare parte din activitate se desfășoară în această perioadă online. 

Așa că venim cu o ofertă specială de filme pentru ei, pe care le-am dat la edițiile  AFJ și au avut mare success. Este vorba de o serie intituală Diminețile lumii, o serie foarte emționantă."


Considerat cel mai important festival de film documentar și antropologie vizuală din România, eveniment esențial în comunitatea europeană a filmului de gen, Astra Film Festival însumează, prin edițiile sale, o cultură și o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani. În prim planul festivalului se află cinema-ul de nonficțiune din Europa Centrală și de Est, cu accent pe secțiunea competițională a documentarelor care provin din această zonă geografică. Anul acesta Astra Film Festival împlinește 27 de ani. 


Am vorbit cu Adina Marin despre contribuția festivalului la dezvoltarea filmului documentar în România și despre cum se se vede evolutia documentarul din perspectiva Astra Film Festival :


"În mod categoric, Astra Film Festival a avut un cuvânt greu de spus dacă atingem subiectul ăsta, percepția filmului de nonficțiune în România actuală. Când a conceput și inițiat festivalul, la începutul anilor 90, regizorul de film documentar Dumitru Budrala, acum directorul evenimentului, a fost singur, la primele două ediții a fost singurul organizator. Mi se pare și acum incredibil că a reușit să strângă niște colaboratori și să-i convingă să colaboreze la un proiect care părea imposibil de impus pe piață la începutul anilor 90. Spun asta pentru că un asemenea festival, de film documentar, venea pe fondul unei piețe audiovizuale inexistente, într-o țară care se afla la începutul democrației, care abia începea să iasă din comunism și mizeria anilor 80. În contextul acesta Dumitru Budrala se gândește să facă un festival de film de nonficțiune. Un festival de film documentar, și nu de documentar propagandistic, cum, din păcate, se percepea pe atunci filmul documetar. 

Dumitru Budrala inițiază acest eveniment dedicat documentarului antropologic, care analizează, pune pe ecran și încearcă să înțeleagă diversitatea, libertățile, felul de a fi al oamenilor de peste tot. În anii 90 a fost inedit, ceva foarte nou pe vremea aceea. Îmi amintesc că la primele ediții aproape nu aveam ce promova, ce difuza la secțiunea dedicată documentarului românesc, pentru că filmul documentar care se făcea în România pe atunci însemna în general un film care prezenta patrimoniul unui muzeu. Cam așa se făcea documentar românesc pe atunci. Așa că este suficient să facem o comparație între filmele de atunci și filmele pe care le-am difuzat în ultimii ani în cadrul Astra Film Festival. 

De exemplu, difuzăm online Procesul, un documentar foarte apreciat, nominalizat la Premiile Gopo, realizat de Ileana Bârsan și Claudiu Mitcu, un film care aduce în atenție, cu ajutorul limbajului filmului de nonficțiune, niște mecanisme absolut defectuoase ale justiției din România. Ar fi doar un exemplu, aș putea continua cu o mulțime de filme românești multipremiate. Contribuția Astra Film constă, în primul rând, în crearea unui spațiu unde cineaștii români interesați de genul documentar au putut lua contact cu ceea ce se face în lume, cu ceea ce înseamnă genul documentar. Și foarte mulți au prins dragoste pentru genul acesta de film care ți oferă posibilități nelimitate."



www.rri.ro
Publicat: 2020-06-06 14:00:00
Vizualizari: 1066
TiparesteTipareste