Indicele economiei și societății digitale (DESI) 2020: România pe locul 26

indicele economiei și societății digitale (desi) 2020: românia pe locul 26 Începând din 2014, Comisia Europeană monitorizează progresele digitale ale statelor membre. Zilele acestea au fost publicate rezultatele pentru 2020.

Este vorba despre rapoartele privind Indicele economiei și societății digitale, pe scurt, DESI. În cadrul acestui indice, România se situează pe locul 26 din 28 de state membre.

Actuala pandemie de COVID-19 ne-a demonstrat cât de importante sunt, de exemplu, competenţele digitale sau digitalizarea administraţiei publice, dar și tehnologiile digitale, care monitorizează răspândirea virusului sau accelerează cercetarea pentru dezvoltarea de tratamente și vaccinuri.

"Dacă ne-am uita numai la conectivitate, suntem undeva la poziția 11 la nivelul UE. Ceea ce este în contradicție cu locul 26 pe care ne aflăm. Asta înseamnă că pe toate celelalte segmente ne aflăm, de cele mai multe ori, pe locul 27 sau 28. România are aproape 70% din întreaga populație fără competențe digitale de bază și doar vreo 10% cu competențe peste acest minim necesar".

"Avem un potențial enorm din perspectiva conectivității. Acum avem nevoie de câteva proiecte naționale consistente, care să vizeze o accelerare a tehnologizării companiilor, de un program de formare pentru educația obligatorie, un program de formare pentru învățarea continuă a adulților și unul pentru administrația publică, implicit. Pentru că mediul public este cel care poate fi un catalizator pentru tot ce înseamnă nevoia și înțelegerea tehnologizării". (Veronica Ștefan, expert internațional în sectorul digital, colaborator al instituțiilor UE)


RadioRomaniaInternational · Podcasting Europe: Europa pentru toţi

www.rri.ro
Publicat: 2020-06-14 14:23:00
Vizualizari: 551
TiparesteTipareste