Pantofii anti-Covid

pantofii anti-covid   În ultima perioadă am descoperit tot felul de răspunsuri la criza provocată de pandemia cu Covid -19. Am descoperit cum, obligaţi să se izoleze, oamenii şi-au mutat cam toată viaţa în online.

În ultima perioadă am descoperit tot felul de răspunsuri la criza provocată de pandemia cu Covid -19. Am descoperit cum, obligaţi să se izoleze, oamenii şi-au mutat cam toată viaţa în online. Dar iată, că pentru un pantofar cu har, pandemia a fost o ocazie pentru a crea un tip special de pantofi, perfect pentru timpurile pe care le trăim. Din atelierul său de pantofi, din Cluj Napoca, Grigore Lup a povestit pentru Radio România cum i-a venit ideea "pantofilor de distanţare socială": 


"Ideea mi-a venit în urma comunicatului care anunţa situaţia de urgenţă. Cum am şi eu atelierul cu 9-10 angajaţi am văzut că dintr-o dată parcă s-a blocat tot şi nu mi-a mai intrat nicio persoană în prăvălie. Şi atunci am intrat cu atelierul în şomaj tehnic. Şi cum mai treceam pe la atelier, stând singur mi-am amintit că au făcusem acum câţiva ani încălţăminte din piele pentru teatru, nişte pantofi mai lungi un pic. Şi cum am văzut la televizor că nu se respecta "distanţarea socială", deşi era mereu repetat că asta trebuie făcut. Şi atunci mi-am zis să fac eu trei perechi de pantofi. M-am gândit să îi pun pe pagina mea de facebook, sub formă de glumă, ca să văd ce se întâmplă. Aşa că am pozat pantofii şi i-am numit "pantofi pentru distanţare socială".


L-am invitat pe Grigore Lup să ne spună cum se fac aceşti pantofi: "Se fac destul de greu, fiindcă trebuie făcut un tipar special, trebuie croit manual, după se nituieşte, apoi se coase la maşină, se termină feţele, iar apoi trebuie făcut un calapod. Şi calapodul e tot invenţia mea, că din două trebuie să faci unul. Să îl şlefuieşti, să îl lungeşti. Să vă dau un exemplu, clujeanul Ghiţă Mureşan (n.r. fost baschetbalist român, cel mai înalt jucător din istoria NBA, cu o înălțime de 2,31 m) poartă măsura 53. Gândiţi-vă că eu i-am făcut măsura 75. E foarte mare pantoful! Şi totul se face manual. Şi trebuie să folosim materiale foarte uşoare ca să se poată şi purta."


Am aflat că deşi are numai 55 de ani, Grigore Lup face pantofi de 39 de ani, mai precis de la vârsta de 16 ani, când nemaiputând continua şcoala, fiindcă era dintr-o familie cu 8 copii, s-a dus să înveţe o meserie. Aşa că în trei luni, în locul celor şase cât dura în mod normal pregătirea pentru a deveni pantofar, Grigore Lup a făcut prima pereche de pantofi. Iar de atunci nu a refuzat nicio comandă, după cum ne-a mai povestit. Grigore Lup ne-a spus cât se lucrează la o pereche de pantofi pentru distanţare socială: 


"Un pantof se face în două zile, pentru că după ce s-a tras pe calapod manual, s-au pus tot felul de soluţii, de întărituri, el trebuie să se usuce. De exemplu, acum, fiindcă au revenit oamenii la lucru aş putea face mai multe perechi de pantofi. Am foarte multe idei."


Grigore Lup se mândreşte cu comenzi făcute pentru interpreţi celebri de muzică populară din ţară, pentru ansambluri de dansuri populare, dar şi cu opinci făcute pentru străinii care vin la Cluj să înveţe dansuri româneşti.

Dar ideea pantofilor de distanţare socială, odată pusă pe o reţea de socializare, i-a adus lui Grigore Lup un renume mondial.

"Am ajuns unde n-am crezut vreodată că pot să ajung cu pantofii mei! Să vă spun o mică poveste: bunicul meu a plecat acum o sută de ani, cu mai mulţi ţărani transilvăneni, în America. Pleca pentru ca să facă bani, venea la noi în comună cumpăra terenuri şi uite că după atâta timp, povestea pantofilor mei a ajuns (n.r. şi ea) la New York Times, în SUA. Şi prin intermediul multor agenţii care m-au promovat în toată lumea, mă sună din Canada, din Australia, din America, unde am şi nişte nepoţi, Rusia, Germania, Italia. M-au publicat în "El Mundo", Spania, un ziar foarte mare! În "The Telegraph", iar acum, ultima agenţie care m-a căutat este cea mai mare din America de Sud şi deja au început să mă distribuie în Argentina, în Brazilia. E ceva de nedescris!"


Şi, evident, cu atâta publicitate, spre amuzamentul interlocutorului nostru, au venit şi comenzi din România, din Canada şi din Anglia. Dacă masca este deja şi element de modă, nu văd de ce nu ar deveni obligatorii şi pantofii de distanţare socială.www.rri.ro
Publicat: 2020-06-16 13:42:00
Vizualizari: 595
TiparesteTipareste