„Colportorul de bandă desenată, la Goethe Institut"

În perioada de izolare impusă, proiectele culturale s-au mutat în mediul virtual.

La fel s-a întâmplat și cu programele celor de la Institutul "Goethe" din București care, în parteneriat cu Asociația "Jumătatea plină", au oferit publicului iubitor de artă vizuală "Colportorul de bandă desenată". Explică Octav Avramescu, președintele "Jumătatea plină":


"În timpurile acestea, puțin schimbate, pe care le trăim, ar fi trebuit să aibă loc și câteva saloane de bandă desenată și s-ar fi publicat câteva cărți, ar fi continuat o activitate nu foarte intensă, dar interesantă, în acest domeniu al benzii desenate. Cum nu a fost să fie, împreună cu "Goethe Institut" ne-am gândit că putem face un proiect online, selectând 20 de artiști români, tineri și nu numai, care să ne împărtășească din experiențele lor din zilele de izolare."


Mihai Ionuț Grăjdeanu este doar unul dintre cei 20 de artiști români care au acceptat "leapșa" propusă de către inițiatorii proiectului. În ce a constat intervenția sa în "Colportorul de bandă desenată"? 


"Am avut la dispoziție doar o planșă, o pagină în care am desenat și am introdus impresiile mele despre această situație. Stilul de viață al unui artist, în general freelancer, care lucrează de acasă, nu diferă foarte mult față de anumite aspecte impuse de ordonanță, cum ar fi perioada de izolare. Spre exemplu, atunci când lucrezi la un proiect de bandă desenată, fie că este un roman grafic sau un album de bandă desenată, există o perioadă de concentrare și de strictețe autoimpusă, care poate dura 3-6 luni, pentru a putea finaliza cu succes un număr mare de pagini de bandă desenată."


Pentru un artist de bandă desenată din România, evenimentele culturale se succed cu o oarecare constanță de-a lungul unui an. Situația cu totul specială din ultimele luni a mutat în online inclusiv proiectele vizuale, așadar Mihai Ionuț Grăjdeanu a fost nevoit să se adapteze, la fel ca majoritatea artiștilor, la noua stare de fapt. 


"Eu mă ocup de ceva vreme, de șapte ani, și de pregătirea expozițiilor de bandă desenată, atât personale cât și pentru alți autori, pe care le organizez la muzeele cu care colaborez, mă ocup de vernisaje și, mai ales, predau bandă desenată în școli de stat și private. În perioada izolării m-am adaptat și am făcut ateliere online, cu copii, și chiar expoziții virtuale de bandă desenată. Am dezvoltat diferite proiecte digitale, chiar în luna martie am lansat și un nou număr al revistei "BD Historia, benzi desenate istorice", cu lansare și comenzi online."


Benzile desenate sunt mai mult decât simple desene încadrate în tablouri succesive. Mihai Ionuț Grăjdeanu explică funcțiile acestui tip de artă: 

"Banda desenată gândită și desenată de mine arată ca un cadastru de locuință, desenat pe o pagină, în care pereții devin cadrele de bandă desenată. Se vede și un pic de afară, din stradă. Așa am ales să fac compoziția paginii. Am introdus, prin text, mai multe mesaje și informații. Acest tip de bandă desenată se încadrează în mai multe genuri. Există bandă desenată de inspirație istorică, pentru că pagina aceasta punctează un moment real, mondial, din timpul nostru. Este, în același timp, și o pagină desenată umoristică, pentru că am introdus dialoguri satirice."


Pe lângă acestea, nu pot fi ignorate nici funcțiile socială și educativă ale lucrărilor propuse în cadrul "Colportorului de bandă desenată". Mai mult decât atât, Mihai Ionuț Grăjdeanu le consideră chiar pontențiale materiale de cercetare despre poveștile de viață din vremea pandemiei:

"Pot deveni, în viitor, chiar documente grafice de referință, deoarece introduc o perioadă de timp, care apare ilustrată. Este, mai ales, bine realizată, deci poate deveni o referință pentru documentarea în diferite proiecte. Există, bineînțeles, și web comics, sau benzi desenate online, care pot fi citite pe tablete sau telefoane."


Cel mai mare avantaj al acestui tip de artă vizuală îl constituie, de altfel, accesibilitatea pentru publicul larg. Dar și povestea concentrată în doar o planșă de desen. 


Revine cu detalii Octav Avramescu: "Banda desenată este un mediu care poate fi și jucăuș, dar nu neapărat. Nu este caricatură sau un simplu gag, ea spune o poveste. Este o formă de reprezentare, de a spune o poveste. Autorii au spus, prin intermediul imaginilor, povești simple, pe care cu toții le recunoaștem. Ele circulă ușor, ca imagine."


"Colportorul de bandă desenată" de la Institutul "Goethe" din București va continua și în această toamnă, devenind o colaborare cu artiști de gen din Germania. 


Octav Avramescu: "A fost o perioadă de recalibrare, nu doar într-o direcție reflexivă, ci și de calibrare de tir de proiecte, pentru că unui artist sau unui operator cultural îi șade bine cu constrângerile. Constrângerile fac bine în artă. Sunt multe idei la care am lucrat și care urmează să fie realizate. Acest proiect nu se oprește aici. Cei 20 de autori care participă la "Colportorul de bandă desenată" vor face și o expoziție cândva, la toamnă, când se vor mai relaxa măsurile."


Între ceilalți artiști care au mai contribuit la proiectul online "Colportorul de bandă desenată" apar nume ca Mircea Pop, Giorge Roman, Ileana Surducan, Maria Surducan, Octavian Curoșu, Timotei Drob, Xenia Pamfil, Cristian Dârstar sau Octav Ungureanu. 


www.rri.ro
Publicat: 2020-06-20 15:20:00
Vizualizari: 998
TiparesteTipareste