Vacanță în Delta Dunării

vacanță în delta dunării Ne îndreptăm azi spre Delta Dunării, locul în care Dunărea își încheie lunga sa călătorie de la izvorul din Munții Pădurea Neagră din Germania

Ne îndreptăm azi spre Delta Dunării, locul în care Dunărea își încheie lunga sa călătorie de la izvorul din Munții Pădurea Neagră din Germania. S-a format aici o rețea de canale, de lacuri, de insule acoperite cu stuf, de păduri și de dune de nisip care acum acoperă o suprafață de peste cinci mii de km pătrați. Pe lângă un peisaj mirific și o incursiune într-o lume arhaică reprezentată de satele dunărene, Delta Dunării oferă posibilități multiple de petrecere a timpului liber.


Orașul Tulcea reprezintă poarta de intrare în Delta Dunării, spune Dumitru Mergeani, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea. "O plimbare la poalele vechii cetăți Aegyssus, căci acesta e numele vechi al orașului Tulcea, ar trebui să înceapă de pe Colnicul Hora, unde Monumentul Independenței ne amintește tuturor despre Dobrogea românească, despre unirea românilor din această parte a țării. Acesta e un monument dedicat eroilor din Războiul de Independență din 1877-1878. De aici, de sus puteți vedea tot orașul, orașul celor șapte coline, o imagine extraordinară și o amintire de neuitat pentru orice turist sau localnic. Nu trebuie să ratați vechea cetate Aegyssus, din imediata vecinătate și nici Muzeul de Istorie și de Arheologie, unde descoperiri arheologice de sute de ani spun o poveste frumoasă a acestor ținuturi nord-dobrogene. Pornind pe strada Gloriei spre vechiul centru al orașului Tulcea, puteți admira clădiri de patrimoniu, de o frumusețe deosebită, unele dintre ele reabilitate de Consiliul Județean Tulcea cu fonduri externe, păstrând însă patina anilor."


Centrul Național de Informare și Promovare Turistică e situat într-o adevărată bijuterie arhitectonică, aflată tot pe strada Gloriei, renovată acum zece ani, tot cu fonduri europene. Aici veți găsi materiale e promovare în principalele limbi de circulație internațională, dar și în limbi mai rare, precum chineza. Ne continuăm călătoria alături de Dumitru Mergeani, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea. "Orice turist trebuie să se oprească la Acvariu sau la Centrul Muzeal Delta Dunării, un muzeu care atrage anual un număr record de turiști străini și de copii. Nu trebuie ratat nici Muzeul de Artă, situat într-o clădire emblematică acum zeci de ani, în fostul palat al pașei, având în vedere că Dobrogea a fost mulți ani pașalâc turcesc. Mergând mai departe spre centrul municipiului, puteți trece prin imediata vecinătate a falezei Tulcea, care va intra în reabilitare din acest an. Nu trebuie ratată nici Piața Tricolorului, unde tronează impunătoarea statuie a lui Mircea cel Bătrân, dar nici Casa Avramide, o veche locuință boierească, readusă la viață de Consiliul Județean Tulcea și modernizată tot din fonduri europene."


De pe această faleză, veți urca într-o șalupă și, deodată, vi se va deschide în fața o lume nouă. Veți intra într-o poveste despre vechi și nou, despre oameni și mediu. Dumitru Mergeani, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea.  "Veți fi însoțiți pe drum de colonii de pelicani, de vulturi codalbi și veți intra într-o lume în care se pot vedea mii de specii de plante și de animale. Mai nou, ne-a vizitat în Delta Dunării și o colonie de păsări flamingo. Fie că vă cazați la Maliuc, la Crișan, la C.A. Rosetti sau la Sulina, cel mai estic punct al Europei, orice excursie în Deltă vă va spune tot ce vreți să știți despre oamenii care trăiesc acolo. Majoritatea trăiesc din pescuit și veți putea gusta din mâncărurile tradiționale. Nu vreau să le stric surpriza turiștilor, dar aici vor găsi inclusiv deserturi din pește, gătite de bucătăresele noastre."

            

Despre Gura Portiței se spune că e zona în care Marea si Delta își dau întâlnire pentru a crea sejurul perfect. Însă nu e și singura. Dumitru Mergeani, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea. "Aceeași senzație o puteți trăi la Bara Sulina, acolo unde Dunărea întâlnește Marea Neagră la gura de vărsare și se poate vedea unde se termină Dunărea și unde începe marea. De asemenea, nu ratați Pădurea Letea, una dintre cele mai minunate păduri naturale din Delta Dunării și din Europa, cu Dunele lui Omer, cu cel mai bătrân stejar și cu celebrii cai sălbatici."

            

Dumitru Mergeani, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea spune că densitatea scăzută a populației din județul Tulcea și măsurile luate de autorități au avut ca rezultat cea mai mică rată a infectării cu Covid-19 din România. Cătălin Țibuleac, preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, întărește ideea, subliniind grija celor implicați în turism.  "Operatorii de turism din Deltă pun accent pe anumite forme de turism: plimbările cu caiac canoe, cu canocile. Pe lacul Reazem avem hidrobiciclete care pot permite o vizitare a lacului. Încercăm să dezvoltăm și cicloturismul în această perioadă. Avem în vedere măsurile de distanțare fizică, la care se adaugă specificul Deltei. Pe de altă parte, toate unitățile de cazare s-au asigurat că au spații de luat masa în aer liber. Ce poate fi mai frumos decât să iei masa în aer liber? Toți cei care își doresc o vacanță sigură din punct de vedere sanitar vor găsi în Delta Dunării tot ce ar trebui să reprezinte o vacanță liniștită și sigură. Județul Tulcea are cele mai puține cazuri de Covid-19. Astfel, o dată în plus, Delta se înscrie în rândul destinațiilor de vacanță sigure din România."


Cătălin Țibuleac, preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, recomandă vizitarea vechilor cetăți din Dobrogea, nu puține la număr și adevărate muzee în aer liber, la care puteți merge oricând și care permit desfășurarea unui turism cultural de înaltă clasă.


www.rri.ro
Publicat: 2020-06-25 14:14:00
Vizualizari: 1972
TiparesteTipareste