Majoritatea țărilor UE, în afara graficului pentru reducerea poluării

majoritatea țărilor ue, în afara graficului pentru reducerea poluării Majoritatea statelor UE riscă să nu îşi respecte angajamentele de reducere a emisiilor asumate, conform unui raport al Comisiei Europene.

Cea mai mare parte a celor 27 de state membre UE riscă să nu îşi respecte angajamentele de reducere a emisiilor asumate pentru 2020 sau 2030, se arată raport al Comisiei de evaluare a punerii în aplicare a Directivei privind angajamentele naționale de reducere a emisiilor (Directiva NEC), publicat vineri.

 

Țările din blocul comunitar trebuie să își intensifice eforturile pentru a se asigura că cetățenii lor pot respira un aer curat, prevenind astfel afecțiunile respiratorii și decesul prematur provocate de aerul poluat, menționează Comisia. Concluzia vine după evaluarea primelor măsuri adoptate de statele membre pentru controlarea emisiilor atmosferice, în urma căreia se constată că este necesară îmbunătățirea punerii în aplicare a noilor norme privind aerul curat.

 

Măsurile luate, insuficiente pentru reducerea poluării

 

În comunicatul Executivului european se menționează că, „deși unele state membre aplică bune practici care ar trebui să fie o sursă de inspiraţie pentru celelalte state membre, raportul evidenţiază necesitatea unor măsuri suplimentare de reducere a poluării atmosferice. ”

 

Comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, atrage atenția asupra riscului creat de nerespectare țintei de reducere a poluării atmosferice: „Acest raport transmite un mesaj clar. În întreaga Europă, prea mulți cetățeni sunt încă expuși la riscuri din cauza aerului pe care îl respiră. Avem nevoie de măsuri mai eficace pentru a reduce poluarea în numeroase state membre și pentru a combate emisiile atmosferice în toate sectoarele, inclusiv în agricultură, transporturi și energie. Acum este momentul cel mai propice pentru a schimba lucrurile. Investițiile în asigurarea unui aer mai curat sunt investiții în sănătatea cetățenilor și în protejarea climei și reprezintă exact impulsul de care are nevoie economia noastră pentru a se redresa.”


Emisiile de oxizi de azot (NOx), compuși organici volatili nemetanici (COVnm), dioxid de sulf (SO2), amoniac (NH3) și particulel fine (PM2.5) în perioada 1990-2017 (Sursa: Eurostat)

poluare-aer-1990-2017-eurostat.jpg

 

Trei state UE, în top 50 cele mai poluate țări din lume

 

Directiva privind angajamentele naționale de reducere a emisiilor, care a intrat în vigoare la 31 decembrie 2016, este principalul instrument legislativ de realizare a obiectivelor pentru 2030 ale programului „Aer curat pentru Europa”. Aplicarea directivei ar reduce cu aproape 50 % impactul negativ asupra sănătății al poluării atmosferice până în 2030 și ar aduce beneficii substanțiale pentru mediu și climă.

 

Trei state membre UE se află în printre cele mai poluate țări din lume, conform unui studiu privind calitatea aerului, publicat în 2019 de platforma IQAir.  Bulgaria ocupă locul 24 cu un indice de poluare de 25,49), urmată de Grecia (locul 29 și indice 22,50) și Cipru (locul 49, indice 19,72). Foarte aproape de top 50 se mai află Croația (locul 51 și indice 19,09), Polonia (locul 53 și indice 18,67) și România (locul 54 și indice18,32).




www.rri.ro
Publicat: 2020-06-28 22:39:00
Vizualizari: 665
TiparesteTipareste