Jurnal românesc - 29.06.2020

jurnal românesc - 29.06.2020 Ambasadorul României în Spania, Gabriela Dancău, a declarat la Radio France International că numărul lucrătorilor români care se află în șomaj a crescut cu 6.500 față de luna precedentă.

Ambasadorul României în Spania, Gabriela Dancău, a declarat la Radio France International că numărul lucrătorilor români care se află în șomaj a crescut cu 6.500 față de luna precedentă şi că acest lucru se reflectă și în numărul de cetățeni români cotizanți la sistemul spaniol de securitate socială. "Sunt cu 12.000 mai puțini decât în luna anterioară. Cu toate acestea numărul afiliaților români la sistemul de securitate spaniol rămâne cel mai mare din numărul de cotizanți străini din Spania", a spus diplomatul. 

Gabriela Dancău a indicat că cei mai mulţi dintre conaţionalii cu contracte de muncă legale au beneficiat în această perioadă de şomaj tehnic şi că le este garantat dreptul de muncă pentru cel puţin şase luni de la reluarea activităţii. Aceasta a precizat că, în acelaşi timp, peste 3.000 de români au revenit în ţară din Spania cu 19 curse aeriene speciale operate la iniţiativa statului român. 

Ambasadorul spune că s-au întors, în principal, turişti blocaţi în Spania, studenţi ERASMUS ale căror stagii se apropiau de final, lucrători cu contracte temporare care au expirat şi persoane care se aflau în vizită la rude şi care şi-au extins forţat şederea după închiderea graniţelor. Gabriela Dancău a mai anunţat că a fost lansat un ghid în limba română dedicat lucrătorilor români din Spania. Acesta poate fi consultat site-ul reprezentanţei diplomatice a ţării noastre la Madrid, pe pagina de Facebook şi pe site-urile patronatelor şi sindicatelor spaniole.


Avocatul Poporului transmite că s-a sesizat din oficiu după informaţiile apărute în presă referitoare la 535 de muncitori români accidentaţi sau decedaţi în pădurile din Austria în perioada 2015-2019. Instituţia a solicitat ministerelor Muncii şi Afacerilor Externe de la Bucureşti verificarea operatorilor economici care au intermediat şi plasat românii la lucru în Austria, verificarea respectării legislaţiei din ambele ţări în cazul contractelor românilor aflaţi la muncă în acest stat şi punerea la dispoziţia MAE a datelor transmise de agenţii de plasare şi centralizate de Inspecţia Muncii în vederea facilitării acordării de asistenţă şi protecţie consulară. Nu în ultimul sând, 

Avocatul Poporului cere colaborarea cu Ministerul Muncii din Austria în sensul examinării situaţiei românilor aflaţi la lucru şi a sprijinului acordat conaţionalilor care au suferit accidente de muncă în obţinerea unui ajutor financiar de la angajatorul străin. Avocatul Poporului menţionează că demersuri similare au fost întreprinse şi pe lângă Ombudsmanul Austriac. Potrivit publicaţiei Libertatea, 7.766 de muncitori, printre care austrieci, români şi sloveni, lucrau anul trecut în silvicultură și exploatare forestieră în Austria. Printre cei care au suferit accidente de muncă în 2019 se află 125 de români. Jurnaliştii scriu că, în 2018 și 2019, 12 oameni şi-au pierdut viaţa în pădurile din Austria, 9 dintre aceştia fiind români.


Consulatul General al României la Manchester și-a reluat activitatea cu publicul la ghișeu, exclusiv pe bază de programare, anunţă Ambasada României în Marea Britanie. În primă fază, se pot programa doar persoanele ale căror programări au fost anulate începând cu data de 23 martie. Acestea vor fi informate prin email sau telefonic de către Consulat cu privire la posibilitatea obținerii unei noi programări. Reprezentanţii Consulatului vor re-valida cererile anulate anterior și vor pune la dispoziția cetățenilor datele disponibile pentru noile programări. 

Procesul de re-validare se va efectua cronologic. Românii din Regatul Unit care se confruntă cu o situaţie de urgenţă au la dispoziţie email-ul manchester.consul@mae.ro. La această adresă pot trimite documentele justificative ale urgenței şi vor fi contactați ulterior în vederea programării. Secția Consulară din Manchester informează că, din cauza riscului de infectare cu SARS-CoV2, au fost dispuse măsuri sanitare de protecţie. În acest sens, românii sunt rugaţi să se prezinte la sediu cu maximum 5 minute înainte de ora stabilită, deoarece nu li se va permite intrarea în Consulat înainte de aceasta. 

Totodată, accesul se va face în funcție de capacitatea maximă de procesare a cererilor, pentru a se evita aglomerația. În sediu este obligatorie utilizarea măștilor, a mănușilor de protecție şi respectarea, în permanență, a distanței de siguranță de cel puțin 2 metri între persoane. Ambasada României în Marea Britanie avertizează că cei care se prezintă mai târziu de ora stabilită sau nu dețin toate documentele necesare vor pierde programarea.


77 de cetăţeni români au fost repatriaţi în weekend din Olanda cu o cursă aeriană specială operată de compania Tarom, transmite Ministerul Afacerilor Externe. Printre cei care au revenit în ţară se găsesc cetăţeni români care se aflau în imposibilitatea de a-şi prelungi şederea pe teritoriul Regatului, un caz medical, precum şi doi cetăţeni americani, un italian, un olandez şi un britanic, rezidenţi în România. Demersul face parte din seria de acţiuni comune întreprinse de autorităţile de la Bucureşti prin care românilor afectaţi de restrângerea traficului aerian, ca urmare a pandemiei de COVID-19, le este facilitată revenirea în ţară.


www.rri.ro
Publicat: 2020-06-29 10:09:00
Vizualizari: 759
TiparesteTipareste