Costume populare tradiţionale pentru căminul cultural din Sângeorgiu de Mureş

costume populare tradiţionale  pentru căminul cultural din  sângeorgiu de mureş Ia noastră tradițională sărbătorită în fiecare an în luna iunie, de Sânziene, a devenit un simbol al identităţii poporului român. Puțini știu însă că achiziționarea acestui element de patrimoniu se poate face din fonduri europene.

Poposim în Comuna Sîngeorgiu de Mureş unde își au căminul mai multe comunități culturale. Această localitate a ajuns, în urmă cu câțiva ani, în finala concursului național numit "Satele culturale ale României" alături de alte 25 de localități selectate din sutele de candidaturi depuse.


Ambiția locuitorilor din  Sângeorgiu de Mureş a fost să-și promoveze obiceiurile și tradițiile interetnice prin evenimente care să le atragă faima. Susținerea și promovarea acestor evenimente a fost posibilă și prin accesarea de fonduri europene despre care ne vorbește doamna Mariana Opriș - consilier în cadrul Consiliului local  Sângeorgiu de Mureş.

 

"Satul cultural este  un program lansat sub patronajul Ambasadei Franţei şi a Delegaţiei Wallonie- Bruxelles în România cu scopul de a promova patrimoniul cultural şi artistic al satului românesc.

Diversitatea activităţilor culturale, multiculturalitatea şi cele peste 100 de evenimente culturale organizate anual, cu sute de participanți - festivaluri de muzică și dansuri populare, cu sute de copii care învață dansurile celor trei naționalități - română, maghiară şi romă, ne-au adus faima ca fiind "Al doilea sat cultural din România".

Și cum această faimă trebuia păstrată ne-am gândit că o soluție ar fi să accesăm fonduri europene pentru a achiziţiona costume populare.

Astfel, ne-am orientat spre finantările pentru FEADR - Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, Masura 322 - Renovarea, Dezvoltarea Satelor, Îmbunătăţirea Serviciilor de Bază pentru Economia şi Populaţia Rurală şi punerea în Valoare a Moştenirii Rurale.

Printrele proiectele depuse și câştigate se  numără Achiziţionarea de echipamente pentru căminul cultural şi achiziţionarea de  costume populare tradiţionale.

Au fost achiziţionate costume populare tradiţionale, în valoare de 145.000 lei, pentru etniile, română, maghiară şi romă, costumul popular fiind element al identităţii unui popor şi care reprezintă trăsături specifice locului.

Sîngeorzenii poartă cu mândrie costumele populare, mai ales în sărbători, iar dacă  nu ne  credeti, vă invităm cu drag, la  noi, la Zilele sîngeorzene  care  anul acesta  sunt la a 26-a ediţie  şi se  desfăşoară în luna august."


RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 29.06.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-06-29 09:43:00
Vizualizari: 513
TiparesteTipareste