Cetatea de scaun a Sucevei

cetatea de scaun a sucevei Astăzi vă propunem spre vizitare un obiectiv ce ne poartă în timp. Mergem la Cetatea de Scaun a Sucevei, o cetate medievală aflată la marginea de est a orașului Suceava.

Astăzi vă propunem spre vizitare un obiectiv ce ne poartă în timp. Mergem la Cetatea de Scaun a Sucevei, o cetate medievală aflată la marginea de est a orașului Suceava. Ea se află localizată pe un pinten terminal al unui platou aflat la o înălțime de 70 metri față de lunca Sucevei. De aici, se poate vedea întreaga vale a Sucevei. Cetatea Sucevei făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman. Sistemul de fortificații medievale cuprindea așezări fortificate (curți domnești, mănăstiri cu ziduri înalte, precum și cetăți de importanță strategică) în scop de apărare, întărite cu ziduri de piatră, valuri de pământ sau având șanțuri adânci.


Corina Rita Oarză, muzeograf în cadrul Cetăţii de Scaun a Sucevei, ne-a purtat paşii prin cetate:  "Chiar din curtea exterioară a castelului medieval, de o parte şi de alta a porţilor de intrare sunt bastioane cu camere de gardă păzite de soldaţi bine instruiţi şi un sistem de video proiecţie, unde sunt dialoguri între personajele din acea perioadă. Sunt voci cu video proiecţii. În camerele de gardă, acei soldaţi, cu armele din dorate. Se pot vedea armele medievale, săbii, arcuri şi tolbe cu săgeţi, halebarde, spade şi buzdugane cu simbol al puterii domneşti, suliţe. În alte prezentări mai sunt nişte spini, cu patru vârfuri îndoite, foarte ascuţite, care se aruncau pe jos, în faţa cailor invadatorilor. 

Mai sunt prezentate tunuri cu ghiulele din metal sau piatră, catapulte, arbalete. De altfel, vestimentaţia este prezentată în cadrul sălilor din cetate. Vestimentaţia era făcută din următoarele piese: pe cap aveau coifuri, pe trup, cămăşi din zale, învelite cu platoşe şi scuturi, pantaloni din pânză, iar în picioare cizme din piele de animal. În timpul iernii, pentru a nu aluneca, pe tălpile încălţărilor se aplicau ghiare de la animalele mari sălbatice."


În curtea interioară doi stejari falnici amintesc de vremuri demult apuse, după cum şi-a continuat povestirea Corina Rita Oarză, muzeograf. Ce pot face vizitatorii ajunşi aici?  "Să urce la terasele superioare ale cetăţii, unde sunt încăperile destinate voievozilor şi paraclisul domnesc. Terasele sunt la o înălţime de peste 60 de metri faţă de Lunca Sucevei, unde aerul proaspăt îţi taie respiraţia. Tot aici sunt tunurile care bat de răsună în toată urbea Sucevei, zilnic de la ora 12.00, pentru că marchează miezul zilei, se trag trei salve de tun, în memoria tuturor voievozilor Ţării Moldovei. Tot de pe terase se poate observa panorama oraşului Suceava, cu diverse imagini impunătoare, unde sunt obiective, majoritatea datând din epoca medievală a Moldovei."


De la interlocutoarea noastră am aflat ce alte surprize li se mai pregătesc vizitatorilor: "O atracţie deosebită pentru vizitatorii noştri este acea cameră de probă, unde virtual, te aşezi în faţa unui proiector şi te îmbracă în trei straie medievale. Apeşi pe nişte butoane şi îţi schimbă vestimentaţia. După aceea, ei vin la casa custodelui ]i scot acea fotografie ce rămâne ca amintire de la cetate. Cea mai nouă achiziţie, pusă la dispoziţia vizitatorilor de Muzeul naţional al Bucovinei, în care descoperi Cetatea de Scaun, este un tur autoghidat în limbile română, engleză, germană şi maghiară. Vizitatorii pot achiziţiona un cupon, unde specifică limba în care doresc ghidajul, prin descărcarea aplicaţiei Discover Romania."


Expoziţii temporare, lecţii muzeale, ateliere istorico-didactice completează oferta permanentă a Cetăţii. Am mai aflat că anul aceasta va avea loc o expoziţie inedită de grafică, cu titlul "Doamne şi domniţe din Moldova medievală", realizată în viziunea artistului plastic Mihail Gavril.


Iar ca surpriză dulce, aici ni s-a pregătit şi Ciocolata aniversară de 120 de ani de când a luat naştere muzeul.


www.rri.ro
Publicat: 2020-06-30 14:14:00
Vizualizari: 1185
TiparesteTipareste