Jurnal românesc - 30.06.2020

jurnal românesc - 30.06.2020 Programul "Cafeneaua Românească", derulat de reprezentanţa Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, continuă pe 2 iulie cu o ediţie dedicată personalității lui Ladislau Roth.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni organizează proiectul "Dezbateri cu mediul asociativ", prin care îi invită la dialog pe reprezentanții comunităţilor româneşti din afara granițelor țării. DRP pune la dispoziția acestora o platformă de prezentare și de dezbatere a celor mai importante teme care vizează nevoile românilor din diaspora, precum și posibilele soluții menite să vină în sprijinul lor. Principalele subiecte de discuție se vor axa atât pe promovarea proiectelor și acțiunilor Departamentului în raport cu mediul asociativ românesc, cât și pe nevoile românilor care decid să părăsească ţara și pe dificultățile pe care aceștia le întâmpină în statele adoptive. Dezbaterile online, care vor fi grupate geografic în funcție de statul de reședință al participanților, vor avea o durată de maximum o oră şi jumătate și între 15 şi 20 de participanți per sesiune. Prima sesiune va avea loc pe 7 iulie și li se adresează comunităților de români din Franța și Germania, urmând ca pe 9 iulie atenţia să fie aţintită asupra conaţionalilor din Spania şi Portugalia. Programul complet al dezbaterilor, precum şi modul de înscriere, pot fi consultate pe site-ul Instituţiei dprp.gov.ro.


Cele mai bune spectacole din repertoriul Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti vor fi difuzate în direct pe pagina de Facebook a Institutului Cultural Român din New York, în cadrul unei acţiuni culturale intitulate Scena Digitală. La sfârşitul săptămânii trecute, spectatorii din Statele Unite ale Americii au putut viziona piesa "Două loturi", o adaptare în regia lui Alexandru Dabija după nuvela cu acelaşi titlu de Ion Luca Caragiale. Următoarea etapă din seria Digital Stage este spectacolul "Furtuna" după William Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov, care va fi difuzat pe 5 iulie, la ora 20.00 (ora New York-ului), ora 3 (ora României). Toate înregistrările spectacolelor sunt subtitrate în limba engleză. Şi tot ICR New York continuă, până pe 4 august, proiectul prin care zece scriitori români își împărtășesc viziunea despre lumea de după criza sanitară. Intervenţiile acestora sunt transmise online, în fiecare zi de marţi, pe platformele de Youtube, Facebook, Instagram și Twitter ale ICR New York şi ale partenerilor. Programul complet poate fi consultat pe site-ul www.rciusa.info.


Programul "Cafeneaua Românească", derulat de reprezentanţa Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, continuă pe 2 iulie cu o ediţie dedicată personalității lui Ladislau Roth, compozitor, prim-dirijor şi pianist recunoscut şi apreciat atât în România, cât şi peste hotare. La discuție vor participa Ladislau Roth, directorul Operei Naționale Române din Timișoara, Cristian Rudic, și președintele Comunității Evreiești din Timișoara, Luciana Friedmann. Evenimentul va include şi fragmente din concerte conduse de la pupitru de Ladislau Roth, precum și prezentarea cărții "Ladislau Roth: un secol de muzică și măiestrie" de Elvira Cimponeriu. Nu în ultimul rând, fostul director al Operei de Stat din Viena, Ioan Holender va adresa un mesaj prin intermediul unei înregistrări video. Ladislau Roth s-a născut pe 4 iulie 1920, la Satu Mare. Supravieţuitor al lagărelor de exterminare naziste, acesta este cetăţean de onoare al Timişoarei şi una din figurile emblematice ale municipiului. A condus Opera de Stat Timișoara şi a dirijat atât în România, cât şi în Africa de Sud, Mexic, Statele Unite ale Americii, Austria şi Israel. "Cafeneaua Românească" dedicată lui Ladislau Roth va fi transmisă live pe pagina Facebook a ICR Tel Aviv începând cu ora 16.00.


Nuvela "L'altra forma dell'amore" de Corina Ardelean va fi prezentată pe 9 iulie pe pagina de Facebook a Accademiei di Romania din Roma, în cadrul proiectului "Europa într-un cerc literar. Întâlniri cu scriitori europeni contemporani". Autoarea este câștigătoarea Premiului Special Slow Food-Terra Madre din cadrul celei de-a 15-a ediții a Concursului Literar Național "Lingua Madre" organizat anul acesta la Salonul Internațional de Carte de la Torino. La întâlnirea organizată de Accademia di Romania va participa şi inițiatoarea și coordonatoarea concursului "Lingua Madre", Daniela Finocchi. Corina Ardelean s-a născut în 1970 în Șimleu Silvaniei şi a publicat prima sa carte, "Parfumul amintirilor înghețate", în 2017. Un an mai târziu a lansat romanul "Melastalgia". Proiectul "Europa într-un cerc literar. Întâlniri cu scriitori europeni contemporani" este realizat de Biblioteca Europeană din Roma în parteneriat cu cluster EUNIC Roma şi cu Concursul Literar Național "Lingua Madre" din Torino. Manifestarea se desfășoară până pe 19 noiembrie şi prezintă scriitori din 11 țări europene.


www.rri.ro
Publicat: 2020-06-30 11:22:00
Vizualizari: 654
TiparesteTipareste