Jurnal românesc - 01.07.2020

jurnal românesc - 01.07.2020	1.320 de cetăţeni români cu drept de vot din afara ţării s-au înregistrat pe portalul votstrainatate.ro pentru a participa la alegerile parlamentare programate în acest an,

O comisie de anchetă pentru verificarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia deplasării muncitorilor români sezonieri în Germania la cules de sparanghel a fost aprobată de Parlamentul României. Comisia parlamentară are rolul de a verifica legalitatea deplasării celor aproximativ 2.000 de români, în noaptea de 8 spre 9 aprilie, din localităţile de origine, unele aflate în carantină cu strictă supraveghere militară, la Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj Napoca şi identificarea persoanelor care au dat ordine dispozitivelor de control ale Ministerului de Interne şi Ministerului Apărării Naţionale ca aceste transporturi să nu fie oprite în trafic şi supuse controlului. De asemenea, Comisia îşi mai propune şi verificarea informaţiilor apărute în spaţiul public, potrivit cărora cei care au plecat la muncă nu au fost testaţi în prealabil pentru infectarea cu COVID-19, dar şi investigarea eventualei implicări în această operaţiune a unor înalţi oficiali din statul român. Comisia va întocmi în 30 de zile de la constituire un raport care va fi supus dezbaterii plenului Parlamentului.

 

Vicepreşedintele Senatului, Titus Corlăţean, a declarat că aşteaptă "cu interes" ca, la apropiata întâlnire a miniştrilor de Externe ai României şi Ucrainei, să se ajungă la un "rezultat concret" în privinţa situaţiei etnicilor români care ar putea fi afectaţi de reforma administrativ-teritorială pe care Kiev-ul urmăreşte să o implementeze. Fostul ministru de Externe a afirmat că Parlamentul României a fost sesizat oficial de Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina în legătură cu potenţialele efecte ale acestei preconizate reforme. Corlăţean a recunoscut că reconfigurarea regiunilor este un drept suveran al oricărei ţări, dar că, potrivit informaţiilor primite, regândirea unor regiuni i-ar plasa pe etnicii români din Ucraina "într-o formulă mult diluată ca proporţie", ceea ce i-ar face "total nerelevanţi, inclusiv în solicitarea dreptului la educaţie".

Senatorul a apreciat că orice reformă administrativă trebuie să aibă loc cu respectarea anumitor standarde europene, precum Carta europeană a autonomiei locale şi regionale şi Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale. "Nu putem accepta ca drepturilor etnicilor români, cetăţeni loiali ai Ucrainei, să fie încălcate. Aceste standarde sunt valabile şi în România, trebuie să fie valabile şi în Ungaria şi în Ucraina şi în orice stat european care a recunoscut conceptul de minoritate naţională", a afirmat Corlăţean. El a precizat că, în cazul în care la întâlnirea şefilor diplomaţiilor celor două ţări nu va fi obţinut un rezultat pozitiv, parlamentari din toate grupurile politice au adoptat un proiect de declaraţie prin care Legislativul de la Bucureşti ar urma să reacţioneze "corespunzător din punct de vedere politic" la situaţia din Ucraina. Aproape 410.000 de români trăiesc în Ucraina concentraţi în regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi Odesa şi reprezintă a treia etnie ca pondere în statul vecin.

 

1.320 de cetăţeni români cu drept de vot din afara ţării s-au înregistrat pe portalul votstrainatate.ro pentru a participa la alegerile parlamentare programate în acest an, informează Autoritatea Electorală Permanentă. Dintre aceştia 885 au optat pentru votul prin corespondenţă şi 435 pentru votul clasic la urne.

Şeful Autorităţii, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, îi îndeamnă pe conaţionalii din străinătate să opteze cu încredere pentru votul prin corespondenţă, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanţă, fără cozi, fără deplasări, fără costuri şi fără riscuri, mai ales în contextul pandemiei provocate de noul coronavirus. Informaţii privind procedura de înscriere sunt disponibile pe portalul votstrainatate.ro, iar cei care au întrebări sau sesizări le pot transmite la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro. AEP precizează că înregistrarea ca alegător prin corespondenţă sau la o secţie de votare din afara graniţelor ţării a fost deschisă la 1 aprilie şi se va încheia odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale.

 

Institutul Naţional de Sănătate Publică a actualizat lista statelor aflate în zona verde de coronavirus, din care persoanele asimptomatice care intră în România sunt exceptate de la măsura carantinării. Pe listă se află Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Elveţia, Estonia, Finlanda, teritoriul european al Franţei, Germania (cu excepţia districtului Gütersloh care este zonă galbenă), Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Potrivit reglementărilor în vigoare, toate persoanele asimptomatice care sosesc în România dintr-o ţară care nu este inclusă pe lista celor exceptate trebuie să intre în izolare la domiciliu pentru 14 zile. INSP precizează că măsura izolării se aplică tuturor persoanelor care locuiesc la aceeaşi adresă. Lista ţărilor din zona verde este actualizată săptămânal.


www.rri.ro
Publicat: 2020-07-01 11:16:00
Vizualizari: 246
TiparesteTipareste