Universitatea Tehnică din Cluj va avea propriul CLOUD

universitatea tehnică din cluj va avea propriul cloud Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va primi finanțare de aproximativ 1 milion de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR)

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va primi finanțare de aproximativ 1 milion de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), pentru a dezvolta o infrastructură de calcul de înaltă performanță, care să poată fi integrată în sisteme de calcul de tip cloud și în sisteme de date masive.


Cercetătorii universității contribuie deja la proiecte de cercetare naționale și internaționale. Universitatea a semnat acorduri de colaborare cu Universitatea din Geneva, cu European Open Science Cloud (EOSC) și cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică București (ICI), pentru standardizarea, interconectarea și utilizarea resurselor de calcul cu sisteme de tip cloud.


Prin configurația sa flexibilă și varietatea amplă de servicii, infrastructura CLOUD a universității va ajuta echipele de cercetare să optimizeze valorificarea resurselor științifice și a puterii de calcul în domenii precum volumele mari de date, inteligența artificială, industria 4.0 și internetul obiectelor (IoT).


Costul total al proiectului este de 1,09 milioane EUR. Din această sumă, 930 000 EUR reprezintă finanțarea prin intermediul Programului operațional "Competitivitate" (POC) 2014 - 2020.

 

Eurodeputatul VICTOR NEGRESCU, face parte din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European. Este cadru universitar la Școala Națională de Științe Politice și Administrative si membru în Comisia pentru Educație și pentru Buget, din Parlamentului European.

DORIAN GORGAN, profesor în Departamentul de Informatica (Calculatoare), Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.Profesorul Dorian Gorgan este conducător de doctorat în domeniul Calculatoare și Tehnologia Informației. Are peste 350 de lucrări și prezentări științifice în domeniile: procesare și vizualizare grafică, dezvoltarea aplicațiilor interactive, procesări paralele și distribuite pe infrastructuri de calcul de înaltă performanță. A participat în multe proiecte de cercetare naționale și internaționale.

 

RadioRomaniaInternational · Vorbind despre Europa 03.07.2020

www.rri.ro
Publicat: 2020-07-03 09:22:00
Vizualizari: 814
TiparesteTipareste